ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
wind-farms
Shutterstock

Ούριος άνεμος... κερδοφορίας από τα αιολικά της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στα 66 εκατ. ευρώ θα φτάσουν από το τέλος του επόμενου χρόνου τα λειτουργικά κέρδη της ΕΛΛΑΚΤΩΡ από τα αιολικά πάρκα και αντισταθμίζουν τις κακές επιδόσεις του κατασκευαστικού τομέα.

Άνεμο... κερδοφορίας φέρνουν στο όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα αιολικά πάρκα, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη για τον τομέα των κατασκευών, καθώς, όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα σε αυτό τον τομέα, στο τέλος του επόμενου χρόνου, τα λειτουργικά κέρδη σε ετήσια βάση θα αυξηθούν σχεδόν κατά 38%

Ειδικότερα, ετήσια λειτουργικά κέρδη (EBITDA) της τάξεως των 65-66 εκατ. ευρώ αναμένεται να προσφέρουν από το τέλος του 2020 και μετά τα αιολικά πάρκα του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έναντι περίπου 48 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι το περιθώριο λειτουργικού κέρδους της εν λόγω δραστηριότητας αγγίζει το 72%, έναντι μονοψήφιων ποσοστών του τομέα της κατασκευής.

Επομένως, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η διοίκηση του ομίλου αποφάσισε, καταρχάς, πριν από ένα χρόνο, να απορροφήσει πλήρως την θυγατρική Άνεμος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η σχετική δραστηριότητα, αλλά και γιατί έχει θέσει τον κλάδο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ) και δη τα αιολικά πάρκα, στον πυρήνα των τομέων δραστηριοποίησης του ομίλου στο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, στο πλαίσιο της πρόσφατης έκδοσης του ομολόγου των 600 εκατ. ευρώ του ομίλου, η μέση συμβαιολοποιημένη ταρίφα για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ κυμαίνεται πάνω από τα 90 ευρώ ανά MW. Εν τω μεταξύ, κάθε MW υπολογίζεται ότι προσφέρει ετήσιες λειτουργικές ροές της τάξεως των 114.000 ευρώ.

Με βάση τη σημερινή δυναμικότητα των 296 ΜW, ο όμιλος παράγει ετησίως 33 εκατ. ευρώ λειτουργικές ροές. Σε λίγους μήνες και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020, όταν θα έχει προσθέσει επιπλέον 195 MW, ήτοι 491 MW συνολικά, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σε 56 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, με την ολοκλήρωση του συνόλου του επενδυτικού σχεδίου του ομίλου, στο τέλος του 2020, όταν η εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα θα έχει αυξηθεί κατά επιπλέον 87 MW σε 578 MW, οι ετήσιες λειτουργικές ροές του ομίλου θα αγγίζουν τα 66 εκατ. ευρώ.

Στήριγμα για το ευρωομόλογο

Το γεγονός αυτό συνέβαλε καθοριστικά στην κάλυψη της έκδοσης του ευρωομολόγου που εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο όμιλος και που τελικά «έκλεισε» με επιτόκιο 6,375%, υψηλό μεν, ιδίως σε σύγκριση με ανάλογες εκδόσεις ελληνικών ομίλων που προηγήθηκαν.

Όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, το σημαντικότερο στην παρούσα φάση ήταν καταρχάς να εξασφαλιστεί η επιτυχία της έκδοσης, ώστε να μειωθεί άμεσα ο τραπεζικός δανεισμός (θα εξοφληθούν δάνεια άνω των 580 εκατ. ευρώ), αλλά και να αποδεσμευτεί μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, όπως για παράδειγμα συμμετοχές σε εταιρείες παραχώρησης οδικών αξόνων, οι οποίες δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη λήψη νέου τραπεζικού δανεισμού, με τους σημερινούς, σαφώς ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με πριν από 4-5 χρόνια.

Ακόμα, το ομόλογο ναι μεν έχει επιτόκιο, ανάλογο του μέσου επιτοκίου δανεισμού του ομίλου, πλην όμως δεν δεσμεύει άλλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου ως ενέχυρο ή εγγυήσεις. Έτσι, όταν θα χρειαστεί να αποπληρωθεί το 2024 και με δεδομένη την προσδοκώμενη βελτίωση του πιστοληπτικού προφίλ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ μέχρι τότε, εκτιμάται ότι θα είναι σαφώς ευκολότερη μια νέα έκδοση, με σαφώς χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε να αποπληρωθεί η σημερινή έκδοση των 600 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τότε, ο όμιλος αναμένεται να εμφανίζει εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, φιλοδοξία της διοίκησης Καλλιτσάντση είναι η αναδιάταξη του τομέα των κατασκευών, ώστε να μην αποτελούν πλέον τον πυρήνα των δραστηριοτήτων του ομίλου, αλλά αντιθέτως, να έχουν καθαρά υποστηρικτικό ρόλο και κυρίως να αυτοχρηματοδοτούνται, δηλαδή να μπορεί ο κλάδος να καλύπτει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες, χωρίς να χρειάζεται «ενέσεις» ρευστότητας από άλλους, πιο κερδοφόρους τομείς, του ομίλου, όπως συμβαίνει τώρα.

Παράλληλα, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι οι παραχωρήσεις, οι ΑΠΕ και η διαχείριση απορριμμάτων, δηλαδή τομείς με υψηλό περιθώριο κέρδους και με μεγαλύτερο βαθμό εγγυημένων εσόδων στο μέλλον, θα αποτελέσουν την κύρια πηγή της μελλοντικής κερδοφορίας του ομίλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξετάζει όλες τις επιλογές για το 25% του κλάδου των ΑΠΕ η Ελλάκτωρ

Η κατασκευαστική εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως αποφάσισε να παραχωρήσει στην WA&AD περίοδο αποκλειστικότητας για την διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ έως και την 31.03.2023.