ΓΔ: 1390.49 0.56% Τζίρος: 113.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 DATA
psaltis-alpha
Φώτο: Ο CEO του Ομίλου Αlpha Bank Βασίλης Ψάλτης

Β. Ψάλτης: Ανάπτυξη με ισχυρή πιστωτική επέκταση, μονοψήφιος δείκτης NPEs

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank μιλώντας στη ΓΣ των μετόχων σημείωσε ότι η επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη NPEs έγινε 6 μήνες νωρίτερα ενώ προέβλεψε υπερδιπλασιασμό καθαρής πιστωτικής επέκτασης την εφετινή χρονιά.

Την επιστροφή της τράπεζας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης, με οδηγό την ισχυρή πιστωτική επέκταση, παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα διεθνής κρίσης υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ψάλτης, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. 

«Αναμένουμε την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση σε επίπεδο Ομίλου να υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με το 2021, και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου να αυξηθεί κατά περίπου 9%, με την επιχειρηματική τραπεζική στην Ελλάδα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της αύξησης».

Όπως σημείωσε η αντιστροφή των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και η επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία αποτέλεσε εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα. «Απαίτησε αναλυτικό σχεδιασμό, συνέπεια στην υλοποίηση, συνεχή εγρήγορση, προσαρμοστικότητα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, αφοσίωση και, κυρίως, πάρα πολλή δουλειά».

Ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε την μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά -75% επιτυγχάνοντας το στόχο για μονοψήφιο δείκτη NPEs έξι μήνες νωρίτερα. «Σχεδιάσαμε με προσοχή και λεπτομέρεια την εξυγίανση του ισολογισμού μας. Υλοποιήσαμε το σχέδιο μας με ταχύτητα και συνέπεια, παρότι κληθήκαμε μεγάλο μέρος του να το πετύχουμε εν μέσω πανδημίας. Μέσα σε τρεισήμισι έτη, περιορίσαμε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 25,7 δισ. ευρώ σε 3,2 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας την αποκλιμάκωση του ποσοστού τους επί των δανείων από τα επίπεδα του 49% στις αρχές του 2019 σε μονοψήφιο ποσοστό στις 30 Ιουνίου 2022», τόνισε.

«To 2021, ολοκληρώσαμε τέσσερις συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ύψους 16 δισ. ευρώ, ενώ δρομολογήσαμε πέντε επιπλέον συναλλαγές για το 2022, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Αυτές οι συναλλαγές, με πλέον εμβληματική το Galaxy, υπήρξαν καταλυτικές, ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας για μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων ήδη στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, ταχύτερα δηλαδή κατά έξι μήνες από ό,τι είχαμε σχεδιάσει».

«Η αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα, η βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και η αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, αποτέλεσμα της μείωσης των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για επάνοδο στην κερδοφορία. Ενώ το 2018 η απόδοση ιδίων κεφαλαίων υπήρξε μηδενική, το 2022 στοχεύουμε πλέον σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6%, ως ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων μας».

Οδηγός στην εταιρική τραπεζική η Alpha Bank

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank σημείωσε ότι η τράπεζα μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, η οποία στόχευε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που δημιουργεί ο ανοδικός κύκλος της εγχώριας οικονομίας και το Ταμείο Ανάκαμψης, βρέθηκε σε θέση οδηγού στη χρηματοδότηση της οικονομίας και ειδικά των επιχειρήσεων. 

«H καθαρή αύξηση των εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα, από τις αρχές του 2019 μέχρι και τον Μάρτιο του 2022, προσεγγίζει τα 5 δισ ευρώ., που αντιστοιχεί σε ποσοστό αύξησης 37%. Στο πρώτο τρίμηνο του 2022 ενισχύσαμε περαιτέρω το επιχειρηματικό δανειακό μας χαρτοφυλάκιο κατά 1 δισ. ευρώ, αναλαμβάνοντας σημαντικές χρηματοδοτήσεις, κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και των υποδομών», τόνισε.

«Μετά από μια δεκαετή διαδρομή απομόχλευσης, το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων, σε επίπεδο Ομίλου, αυξήθηκε κατά 8,7 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από τιτλοποιήσεις, σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2019, με υγιή επέκταση στην Ελλάδα και στη Ρουμανία.

Συνολικά, το 2021, οι εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 5,4 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ, χάρη στην επιχειρηματική τραπεζική.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τράπεζά μας, πιστή στη στρατηγική της, αύξησε σημαντικά το ρυθμό χορήγησης δανείων, κρατώντας για δεύτερο συνεχές τρίμηνο την κορυφαία θέση ως προς την καθαρή πιστωτική επέκταση των εγχώριων εξυπηρετούμενων δανείων. Προχωρήσαμε σε νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ύψους 2,4 δισ. ευρώ, με κινητήριο δύναμη την καθαρή επέκταση των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις κατά 1 δισ. ευρώ.

Παρά την τριπλή πρόκληση της πανδημίας, που επιμένει, του πληθωρισμού στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και, βεβαίως, του πολέμου στην Ουκρανία, η δυναμική επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η τράπεζα έχει ήδη διασφαλίσει ένα ισχυρό πρόγραμμα πιστώσεων προς επιχειρήσεις. 

Ως εκ τούτου, αναμένουμε την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση σε επίπεδο Ομίλου να υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με το 2021, και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου να αυξηθεί κατά περίπου 9%, με την επιχειρηματική τραπεζική στην Ελλάδα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της αύξησης», σημείωσε.

Αισιοδοξία για την οικονομία

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στις πιέσεις που δημιουργεί η κρίση ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάσταση και τις προοπτικές της εγχώριας οικονομίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο υπό διαμόρφωση περιβάλλον θα βρεθούν σε καθεστώς πίεσης πρωτίστως οι χώρες με σχετικά χαμηλότερη πιστοληπτική διαβάθμιση. Θα είναι η Ελλάδα μεταξύ αυτών; Το γεγονός ότι δεν έχουμε φθάσει στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας σίγουρα δυσχεραίνει την κατάσταση.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο ισχυροί παράγοντες στη χώρα μας, ώστε ο υψηλός πληθωρισμός να συνδυαστεί με ικανοποιητική οικονομική μεγέθυνση. Πρώτον, η θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού που μπορεί να αποκαταστήσει την ισορροπία του εξωτερικού τομέα της οικονομίας από την άνοδο των τιμών των εισαγόμενων πρώτων υλών, και δεύτερον, η επενδυτική ένεση που χρηματοδοτείται ενεργά από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ανέφερε.

Β. Ράπανος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλειος Ράπανος, αναφέρθηκε στις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που δημιουργεί η νέα κρίση υπογραμμίζοντας ότι αν δεν απομακλιθούν οι πιέσεις του πολέμου μέχρι το τέλος του έτους τότε οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα επιδεινωθούν σημαντικά. Σε ότι αφορά την τράπεζα υπογράμμισε ότι το 2021 αποτέλεσε έτος ορόσημο επιτυγχάνοντας τη δραστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μείωση λειτουργικών δαπανών ενώ η διοίκηση της τράπεζας έλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της τεχνολογικής αναβάθμισης της τράπεζας, την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης. Σε ότι αφορά την οικονομία ο κ. Ράπανος υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής της χώρας σε πρωτογενή πλεόνασμα την επόμενη χρονία προσθέτοντας ότι οι παρεμβάσεις στήριξης θα πρέπει να είναι στοχευμένες και να κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αδύναμης εισοδηματικές ομάδες.

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι, μειώνοντας τις προσδοκίες για εύρωστη ανάπτυξη το 2021 και το 2022, σταδιακά κλιμακώθηκε και εν τέλει κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η πολεμική σύγκρουση, πέρα από την τεράστια ανθρωπιστική κρίση για εκατομμύρια ανθρώπους, έχει θέσει τις Ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, αντιμέτωπες με τον κίνδυνο, αφενός της συνέχισης ανόδου του πληθωρισμού, που έχει φθάσει σε υψηλά επίπεδα 40ετίας, και αφετέρου της μεγάλης επιβράδυνσης ή και ύφεσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν μπορεί επομένως να αποκλείσει κανείς τον κίνδυνο επιστροφής – μετά από δεκαετίες - στη δίνη του στασιμοπληθωρισμού. Οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα -εξελίξεις που αντανακλούν τη σπουδαιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις και δημιούργησαν παρατεταμένες πληθωριστικές προσδοκίες. Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα και τη δαπάνη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η νέα γεωπολιτική κρίση, που προκλήθηκε από τη Ρωσική εισβολή, ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό τις ελπίδες και τα σχέδια για μια εύρωστη και διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα ερευνητικά ιδρύματα προβλέπουν περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και σημαντικές μειώσεις στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Χωρίς την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης ως το τέλος του τρέχοντος έτους και τη σταδιακή πτώση στις τιμές της ενέργειας, ένα σενάριο με αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό μεγέθυνσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα γίνεται αρκετά πιο πιθανό», υπογράμμισε.

«Ο υψηλός πληθωρισμός έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, με αρνητικές επιπτώσεις στα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Παράλληλα, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ σε συνδυασμό με το ελεγχόμενο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους – χάρη στα χαμηλά σταθερά επιτόκια δανεισμού από τον «επίσημο τομέα» - οδηγούν σε αποκλιμάκωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι πλήρως διασφαλισμένη έναντι των τεράστιων εξωτερικών απειλών. Είναι λοιπόν σημαντικό να δοθεί έμφαση στη σταδιακή αποκατάσταση και διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, με στόχο τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2023. Οι επιδοτήσεις στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα πρέπει να κατευθύνονται πρωτίστως στους έχοντες ανάγκη, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ούτως ώστε οι αυξήσεις αυτές να μην υπερβούν σε καμία περίπτωση τις αυξήσεις στα φορολογικά έσοδα, τα οποία είναι συνάρτηση του ονομαστικού εισοδήματος.

Παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική πορεία τα επόμενα τρίμηνα του 2022. Ο βασικός μοχλός της μεγέθυνσης αναμένεται να είναι οι καλές επιδόσεις του τουρισμού. Θετική θα είναι επίσης η επίδραση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και τα οποία στοχεύουν στην άμβλυνση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, καθώς και η αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των πόρων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4.0% το 2022 και κατά 2,4% το 2023. Εκτιμάται επίσης ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα φτάσει το 8,9% το 2022 και θα αποκλιμακωθεί στο 3,5% το 2023.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank καθηγητής Βασ. Ράπανος

Πέρα όμως από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, βασικές προϋποθέσεις για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εγχωρίως παραγόμενων αγαθών και υπηρεσιών. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας σε συνδυασμό με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική και τις διαθρωτικές αλλαγές, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο να αποκτήσει η χώρα την επενδυτική βαθμίδα, που είναι ζωτικής σημασίας για τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο πρόεδρος της Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα η τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του Project Light με την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνίας με τη Hoist Finance AB, για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων και άνευ εξασφαλίσεων δανείων μικτής λογιστικής αξίας 238 εκατ. εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής Light που δρομολογείται για το δ’ τρίμηνο του 2022, η Alpha Bank αναμένεται να απομοχλεύσει μη οργανικά περίπου 0,5% μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου, συνεισφέροντας έτσι περαιτέρω στη διατήρηση του δείκτη NPLs σε μονοψήφια επίπεδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Zήτηση 2,9 δισ. για το ομόλογο της Alpha, στο 7,5% η απόδοση των τίτλων

Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 9,5 φορές. Μακροπρόθεσμοι επενδυτές κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της. Από Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρώπη το 89% της ζήτησης. Ενισχύεται κατά 93 μ.β. η κεφαλαιακή επάρκεια.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναβαθμίζουν οι αναλυτές τις προβλέψεις για τα κέρδη της Alpha Bank

Οι υψηλές επιδόσεις που  κατέγραψε η τράπεζα το α' εξάμηνο οδήγησαν αρκετούς αναλυτές να αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για τα κέρδη του 2025. Σημειώνουν τη σημαντική ενίσχυση των κεφαλαίων και το ελκυστικό μέρισμα.
psaltis vasilis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Ισχυρά αποτελέσματα με καθαρά κέρδη 322,5 εκατ. το α' εξάμηνο

Β. Ψάλτης: «Είμαστε υπερήφανοι για την επίτευξη επαναλαμβανόμενων κερδών ύψους 437 εκατ. ευρώ, κέρδη που αντιστοιχούν σε απόδοση 13,6% επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων και σε κέρδη ύψους 0,18 ευρώ ανά μετοχή».