ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Τιταν

Τιτάν: Γιατί οι Έλληνες μέτοχοι έδωσαν τα ...κλειδιά σε ξένο CEO

Αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων επιτάσσει η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων. Τι σημαίνει η διαδοχή του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου από τον Marcel Cobuz.

Μετά από 120 χρόνια από την ίδρυση της, στο τιμόνι της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν δεν θα βρίσκεται κάποιο μέλος των οικογενειών Κανελλόπουλου - Παπαλεξόπουλου αλλά ο Marcel Cobuz, ένας Γαλλορουμάνος, προερχόμενος από τη μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία του κόσμου, τη LafargeHolcim.

Η ελληνική πολυεθνική ακολουθεί τις επιταγές των καιρών και θα δώσει τα …κλειδιά της εταιρείας σε ένα έμπειρο στέλεχος του κλάδου για να την οδηγήσει στη νέα εποχή  του ψηφιακού μετασχηματισμού και της απανθρακοποίησης.

Ο κ. Cobuz θα διαδεχτεί από τις 15 Οκτωβρίου στην προεδρία της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, o οποίος θα αναλάβει πρόεδρος του ΔΣ στη θέση του κ. Τάκη Αράπογλου.

Με 14 εργοστάσια σε 4 ηπείρους, 5.400 εργαζόμενους, με χιλιάδες μικρομετόχους και εκατοντάδες θεσμικούς επενδυτές, εδώ και καιρό ο Τιτάν έχει πάψει να είναι μια οικογενειακή εταιρεία. Με τον κ. Παπαλεξόπουλο στο τιμόνι, ο όμιλος διεθνοποιήθηκε περαιτέρω. Οι ανάγκες μεγαλώνουν και ο νέος πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής θα κληθεί να δώσει ώθηση στις εμπορικές και επιχειρησιακές επιδόσεις του ομίλου μέσα πάντα από τη βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η οικογένεια που ελέγχει περίπου το 55% του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι πάντα κοντά στην εταιρεία και θα συμμετέχει στις στρατηγικές αποφάσεις», αναφέρουν στο BusinessDaily.gr, στελέχη του Τιτάνα.

Η Coca Cola και η S&B άνοιξαν το δρόμο

Είναι σχεδόν κανόνας στο εξωτερικό οι μάνατζερ να μην έχουν σχέση με τους βασικούς μετόχους μιας επιχείρησης. Στην Ελλάδα, το μοντέλο αυτό άργησε να παγιωθεί. Η πρώτη μεγάλη επιχείρηση στην Ελλάδα που προσέλαβε στέλεχος εκτός οικογένειας για το day to day management ήταν η Coca Cola και λίγο αργότερα η S&B. Στην πορεία ακολούθησαν και άλλοι μεγάλοι όμιλοι, όπως η Intracom.

Επίσης, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός όμιλος στην Ελλάδα, η Viohalco, σε όλες τις θυγατρικές έχει γενικούς διευθυντές εκτός της οικογένειας Στασινόπουλου, τα μέλη της οποίας κατέχουν τις θέσεις ευθύνης στο ΔΣ της holding εταιρείας.

Βεβαίως, η οικογενειοκρατία διατηρείται στην πλειονότητα των μεγάλων ελληνικών ομίλων, αλλά σταδιακά ωριμάζουν οι συνθήκες για αλλαγές στη διοίκηση με στελέχη διεθνούς κύρους, ιδίως για επιχειρήσεις με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Ήδη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος έδωσε το παράδειγμα.

Ο όμιλος Τιτάν έχοντας πολλούς ξένους θεσμικούς στο μετοχολόγιό του υποχρεώθηκε από πολύ νωρίς να ακολουθήσει τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία του διοικητικού του συμβουλίου, με κύριο γνώμονα την προστασία των έννομων συμφερόντων όλων των μετόχων του, κυρίως όμως των μετόχων μειοψηφίας.

Ένα βήμα μπροστά ο Τιτάν στην εταιρική διακυβέρνηση

Μερικά σημεία που εξασφαλίζουν τους μικροεπενδυτές απέναντι στους μεγαλομετόχους είναι τα εξής:

Α) Τα μισά τουλάχιστον μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εξαιρουμένου του προέδρου, είναι ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, που σημαίνει ότι δεν έχουν επαγγελματική σχέση με την οικογένεια ή συγγενική σχέση με κάποιον από τους μεγαλομετόχους. Έχουν επιλεγεί για τον σκοπό αυτόν γνωστά μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας με υπόσταση για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, που είναι ο έλεγχος του ΔΣ.

Β) Η συμμετοχή των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών στο ΔΣ δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τρεις θητείες, δηλαδή εννέα έτη, ώστε να περιοριστούν φαινόμενα ταύτισης των μελών με τους βασικούς μετόχους. Για αυτό το λόγο έχουν αποχωρήσει κατά καιρούς από το ΔΣ της Τιτάν στελέχη όπως ο Βασίλης Φουρλής, ο Ευτύχης Βασιλάκης και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Γ) Οι αμοιβές των ανεξάρτητων μελών του ΔΣ  δεν ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ για όλον τον χρόνο ώστε να μην υπάρχει κίνητρο τα μέλη να συμπλεύσουν με τυχόν ιδιοτελείς αποφάσεις των βασικών μετόχων.

Δ) Αλλο πρόσωπο είναι ο πρόεδρος και άλλο ο διευθύνων σύμβουλος.

Ε) Απαγορεύονται οι εταιρικές πράξεις, δηλαδή οι συναλλαγές μεταξύ των μεγαλομετόχων και της εταιρείας.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως η άριστη εικόνα της εταιρείας όσον αφορά στις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης «θόλωσε» λίγο μετά τη μεταφορά της έδρας στο Βέλγιο και της διοίκησης στην Κύπρο, καθώς υποχρεώθηκε στο ΔΣ να μετέχουν και στελέχη καταγόμενα από το νησί.

Ο όμιλος Τιτάν πραγματοποίησε το 2021 πωλήσεις 1,71 δισ. ευρώ, είχε EBITDA 272 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 89,6 εκατ. ευρώ. Έχει εξελιχθεί  σε ένα μεγάλο διεθνή παραγωγό τσιμέντου και δομικών υλικών που εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω ενός δικτύου 14 εργοστασίων κλίνκερ-τσιμέντου και τριών μονάδων άλεσης τσιμέντου.

Ο Marcel Cobuz θα έχει ένα δύσκολο έργο να επιτελέσει, παρά την 20ετή πείρα του στη βιομηχανία των κατασκευαστικών και δομικών υλικών. Υπενθυμίζεται πως, μεταξύ άλλων, διετέλεσε Επικεφαλής των δραστηριοτήτων Ευρώπης της LafargeHolcim και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

TITAN-Elliniko
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρές επιδόσεις το 2025 «βλέπει» η Τιτάν, τι εκτιμά για την Αμερική

Πολλά έργα στις ΗΠΑ καθυστέρησαν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και θα εκτελεστούν το 2025. Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα Μπάιντεν για τις υποδομές. Το α' 3μηνο 2025 το ΙPO της Τitan America.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Δυνατό πρώτο τρίμηνο, παρά την πίεση στα κέρδη σε ΗΠΑ και Ελλάδα

Η συντήρηση των εργοστασίων στις ΗΠΑ και το αυξημένο κόστος ρεύματος στην Ελλάδα επηρέασαν τα EBITDA. Σημαντική αύξηση στα καθαρά κέρδη λόγω μειωμένων τόκων. Θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια λόγω ισχυρής ζήτησης και καλών τιμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς επιταχύνει με εξαγορές η Τιτάν την παραγωγή «πράσινου» τσιμέντου

Η πρόσβαση στο υλικό της ποζολάνης αντικαθιστά το ρυπαρό κλίνκερ που αποτελεί την πρώτη ύλη για το τσιμέντο. Στόχος έως το 2026 το «πράσινο» τσιμέντο να αποτελεί το 50% της συνολικής παραγωγής του ομίλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πρώτο τρίμηνο του 2025 η εισαγωγή της Τitan America στη Νέα Υόρκη

Μετατίθεται το Investor Day μετά το IPO της θυγατρικής στις ΗΠΑ. Επενδύσεις 240 εκατ. ευρώ φέτος από τον όμιλο. Τι είπε η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών για την Ελλάδα. Νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τιτάν: Αυξημένα κατά 34,1% τα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο, στα 148,7 εκατ.

Εξαιρετικές επιδόσεις, με σαφή επικέντρωση στις εμπορικές δραστηριότητες και επιταχυμένη υλοποίηση της στρατηγικής του Ομίλου για το 2026, βλέπει ο Marcel Cobuz, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου.