Παιχνίδι για τρεις φαίνεται πως είναι η διεκδίκηση της Wind Hellas, καθώς εκτός από τις BC Partners και Warburg Pincus υποψηφιότητα για την απόκτηση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών έχει βάλει και η Providence Equity.
Η Providence, με κεφάλαια υπό διαχείριση κοντά στα 45 δισ. δολάρια, ειδικεύεται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας και των media, με αξιόλογο χαρτοφυλάκιο σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται η ισπανική MasMovil, η δανέζικη TDC, η ιρλανδική Eircom, η Bite που κυριαρχεί στην αγορά κινητής τηλεφωνίας της Βαλτικής και άλλες εταιρείες.
Την Τετάρτη, που έχει οριστεί από τους βασικούς μετόχους ως η ημέρα υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, και αν δεν υπάρξει παράταση, πιθανώς να εμφανιστούν και περισσότεροι διεκδικητές για την Wind Hellas. Οι γνώστες της διαδικασίας θεωρούν, όμως, πως οι τρεις συγκεκριμένες επενδυτικές εταιρείες έχουν το προβάδισμα, αν τελικά εμφανιστούν. Μάλιστα ο μέτοχος, διευθύνων σύμβουλος και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος, δημοσιοποίησε, με χθεσινές δηλώσεις του στην «Καθημερινή», το ενδιαφέρον της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας για την Wind.
Ο κ. Σταθόπουλος είχε ασχοληθεί και στο παρελθόν με την εξαγορά της Wind, όταν ήταν στέλεχος της Apax Partners. Διαπραγματεύεται, όπως φαίνεται, και με τον ΟΤΕ για την εξαγορά της Telekom Romania. Στόχος της BC Partners, που έχει πραγματοποιήσει σειρά εξαγορών στη Βαλκανική, είναι να δημιουργήσει τον ισχυρότερο τηλεπικοινωνιακό όμιλο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas, η Golden Tree Asset Management (έχει το 59,3%) και η Cyrus Capital Partners (35,6%), αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πώλησή της έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθειών «ανάταξης». Η καλή πορεία της Wind Hellas, ειδικά την τελευταία τριετία, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες ανακατατάξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αλλαγή ιδιοκτησίας.
Όμως, η τύχη του διαγωνισμού θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις των δύο βασικών μετόχων για τα χρήματα που θέλουν να αντλήσουν. Όπως έχει κυκλοφορήσει, τα δύο funds που ελέγχουν την Wind Hellas θεωρούν πως δε μπορεί να πωληθεί με επιχειρησιακή αξία κάτω του ενός δισ. ευρώ. Το ερώτημα είναι αν κάποιος από τους τουλάχιστον τρεις ενδιαφερόμενους σκοπεύει να ακολουθήσει και να καταθέσει προσφορά με βάση αυτή την αποτίμηση.
Πριν από μερικές εβδομάδες, οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας έλαβαν σημαντικό μέρισμα, κοντά στα 100 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολόγου 525 εκατ. ευρώ. Με το ομολογιακό αναχρηματοδοτήθηκε με καλύτερους όρους παλαιότερο δάνειο της Wind Hellas.