ΓΔ: 1407.03 -0.97% Τζίρος: 71.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΔΕΗ

«Παράθυρο» σε εξαγορές ανοίγει η ΔΕΗ για γρήγορη στροφή στις ΑΠΕ

Για πρώτη φορά η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται ανοικτή σε deal που θα επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Τα υψηλά λειτουργικά κέρδη, οι εκπτώσεις των 800 εκατ. ευρώ και οι προβλέψεις για το 2022.

Κερδοφορία σε λειτουργικό επίπεδο για το 2021 που ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς παρουσίασε χθες η ΔΕΗ, ενώ η διοίκηση της «άνοιξε παράθυρο», για πρώτη φορά, σε πιθανές εξαγορές και συγχωνεύσεις ώστε να προωθήσει και επισπεύσει το μεγάλο πρόγραμμα «πράσινου» μετασχηματισμού του ομίλου.

Ειδικότερα, η ΔΕΗ παρουσίασε καλύτερη εικόνα λειτουργικής κερδοφορίας απ’ ότι είχε προϊδεάσει η ίδια την αγορά. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων  (EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 871,7 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 865,1 εκατ.  ευρώ το 2020 για το σύνολο του Ομίλου, σημειώνοντας οριακή αύξηση, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 15,3% από 18,6%, λόγω αύξησης του κύκλου εργασιών.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2021, το EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε 245,2 εκατ. ευρώ έναντι 169,1 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του 2020. Στην ενημέρωση των μετόχων που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης προέβλεψε ότι η εικόνα των αποτελεσμάτων αναφορικά με τα λειτουργικά κέρδη θα κινηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα, ίσως ελαφρώς βελτιωμένα συγκριτικά το 2022, συγκριτικά με το 2021.

Ωστόσο, ο αστάθμητος παράγοντας της ενεργειακή κρίσης και οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις. Στο πλαίσιο των παραπάνω, η ΔΕΗ να ασκήσει τον ειδικό ρόλο της και να στηρίξει τους καταναλωτές με εκπτώσεις συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Όπως εξηγούσαν κύκλοι της εταιρείας, αυτό ήταν εφικτό λόγω της οικονομικής εξυγίανσης της εταιρείας, που άρχισε από το 2019, καθώς και από την πολιτική αντιστάθμισης κινδύνου, η οποία της επέτρεψε να απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους των ανατιμήσεων από τη διεθνή κρίση για το σύνολο των πελατών της.

Οι εκπτώσεις στους καταναλωτές ήταν η κύρια αιτία που οδήγησε τη ΔΕΗ σε ζημίες προ φόρων 149,8 εκατ. ευρώ και ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους για το 2021.

Σημειώνεται ότι η έκπτωση 30% σε όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις της Πολιτείας απορρόφησε το 75% της επιβάρυνσης για το 76% των πελατών της (περίπου 3,5 εκατ. πελάτες) και το 50% στο υπόλοιπο 24% των πελατών της με κυμαινόμενα τιμολόγια, ενώ έδωσε τη δυνατότητα σε πάνω από 500.000 πελάτες της, που το επέλεξαν, να «κλειδώσουν» σταθερά τιμολόγια για ένα χρόνο.

Φιλόδοξο σχέδιο στροφής στις ΑΠΕ, πιθανές οι εξαγορές

Όπως σημείωσε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα συνεχίσει «την πρόοδο στο Επιχειρηματικό μας Σχέδιο, με ιδιαίτερη έμφαση τις ΑΠΕ, και τη στήριξη των πελατών μας. Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση καταδεικνύει την αναγκαιότητα υλοποίησης έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου η χώρα να απεξαρτηθεί γρηγορότερα από τα ορυκτά καύσιμα και τις εισαγόμενες κρίσεις. Για το 2022, και  παρά το γεγονός ότι το εξωτερικό περιβάλλον παραμένει ευμετάβλητο, στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και δίκτυα στηρίζοντας παράλληλα τους πελάτες μας, διατηρώντας τον στόχο του επιχειρηματικού μας πλάνου για επίτευξη EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση στα ίδια επίπεδα με το 2021.»

Παρά τη βεβαιωμένη νέα κατεύθυνση της ΔΕΗ προς τις «καθαρές» πηγές ενέργειας, προωθώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο γρήγορου μετασχηματισμό, η αναφορά της διοίκησης ότι θα επιταχύνει την επενδυτική πορεία στις ΑΠΕ δημιουργεί νέες προσδοκίες, καθώς για πρώτη φορά άφησε στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων ανοιχτή την πιθανότητα να εξετάσει ευκαιρίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Με τον τρόπο αυτό, «χτενίζοντας» την αγορά για να βρει ώριμα έργα ΑΠΕ και να προχωρήσει σε εξαγορές, αναλυτές εκτιμούν ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να επιταχύνει τη στροφή αυτή και να εφαρμόσει γρηγορότερα τον μετασχηματισμό της.  

Σήμερα, η ΔΕΗ έχει σε λειτουργία, εκτός των μεγάλων υδροηλεκτρικών, «πράσινα» έργα με ισχύ 206 MW και 30 ακόμα MW που περιμένουν ηλεκτροδότηση, ενώ ο στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2,5 χρόνια να αυξήσει τη δυναμικότητά της στα 4,9 MW. Αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά, έργα αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ ισχύος 700 MW και επενδύσεις στη γεωθερμία εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ για τους επόμενους 30 μήνες. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, πάντως, αναμένεται να προχωρήσει η υλοποίηση 200 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα και 50 MW φωτοβολταϊκών στην Μεγαλόπολη. Στο επόμενο ενάμιση έτος τοποθετείται η κατασκευή 42 MW αιολικών και μικρής υδροηλεκτρικής μονάδας και 65 MW φωτοβολταϊκών στη δυτική Μακεδονία.

Τα project στη φόρτιση οχημάτων και στις τηλεπικοινωνίες

Σχετικά με τα δύο νέα, αναπτυξιακά project που υλοποιεί η ΔΕΗ, την επέκταση στον τομέα της φόρτισης οχημάτων και στις τηλεπικοινωνίες, η διοίκηση ανέφερε στους αναλυτές ότι:

  • Το δίκτυο DEI blue είναι το κορυφαίο στην Ελλάδα δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Έχει ήδη εγκατασταθεί ο μεγαλύτερος δημόσιος κόμβος στο Αεροδρόμιο της Αθήνας με 14 σημεία φόρτισης, ενώ υπάρχουνάλλα 480 σημεία φόρτισης σε 70 πόλεις. Επιπλέον, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για την εγκατάσταση άλλων 1.000 σημείων φόρτισης μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
  • Για την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου οπτικής ίνας ως το σπίτι (FTTH), ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις της διοίκησης για το πιλοτικό σχέδιο και την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου. Ήδη έχει συναφθεί μνημόνιο συνεργασίας με ελληνικές τράπεζες για την έκδοση ομολογιακού δανείου μεγάλης διάρκειας ύψους 530 εκατ. ευρώ. Το πιλοτικό σχέδιο θα καλύψει 10.000 – 15.000 κατοικίες  στο Περιστέρι ως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Θα επενδυθούν περίπου 15 εκατ. ευρώ. Στην πλήρη ανάπτυξη του δικτύου, στόχος είναι να υπάρξει μια πελατειακή βάση 1 εκατ. συνδρομητών ως το 2030, ενώ συνολικά θα επενδυθούν 680 εκατ. ευρώ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mavros-DEI-Economist
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαύρος (ΔΕΗ): Η ενεργειακή ασφάλεια συναρτάται με επενδύσεις σε ΑΠΕ

O αναπληρωτής CEO ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ αναφέρθηκε στα θέματα που επηρεάζουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στη στρατηγική του ομίλου ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή.
Hydrogen-Hydrogono-Agogos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προσεκτικά βήματα από την κυβέρνηση στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου

Τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο και οικονομική στήριξη με 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Όχι μαζικές επιδοτήσεις επειδή η Ελλάδα δεν διαθέτει ειδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτή την αγορά.
Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ολοταχώς... πρασινίζει η ΔΕΗ με σχέδιο έργων 20GW για τις ανανεώσιμες

Τα 11,3GW θα προέλθουν από την οργανική ανάπτυξη και τα άλλα 8,7GW από τις συνεργασίες. Πρόβλεψη για EBITDA 1,8 δισ. και καθαρά κέρδη κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Ανανεώνεται το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών.