Ιδιαίτερα δραστήριος αποδεικνύεται ο ιδρυτής της Chipita Σπύρος Θεοδώροπουλος ο όποιος συνεχίζει να χτίζει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρτοφυλάκιο στον κλάδο των τροφίμων μετά το ιστορικό deal με την Mondelez καθώς προχώρησε και στην απόκτηση των εταιρειών «Έδεσμα» και «Αμβροσία».
Καθώς ο κλάδος των τροφίμων βρίσκεται σε διαρκή άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα συγκεντρώνοντας μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον με σημαντικά deals να έχουν πραγματοποιηθεί, ο πρώην ισχυρός άντρας της Chipita ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τη θέση του στην αγορά, δημιουργώντας ένα δίκτυο επιχειρήσεων που μπορούν να πραγματοποιήσουν συνέργειες φέρνοντας νέα καινοτόμα προϊόντα και να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε την εταιρεία «Έδεσμα» που αποτελεί μια ιστορική επιχείρηση και είναι η πρώτη εταιρεία που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1990 και είναι μια από τις παλαιότερες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων, ενώ η παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιείται σήμερα σε δυο υπερσύγχρονα εργοστάσια στη Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η διανομή τους πραγματοποιείται μέσα από το δίκτυο πωλήσεων που περιλαμβάνει επτά υποκαταστήματα της εταιρείας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και οργανωμένο δίκτυο αντιπροσώπων στις κατά τόπους περιοχές.
Η εταιρεία Αμβροσία που πέρασε επίσης στα χέρια του δραστήριου επιχειρηματία κατέχει πολύ σημαντική θέση στην αγορά, παράγοντας έτοιμα φαγητά και σαλάτες και αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας Έδεσμα. Το 1994 η Αμβροσία απέκτησε το δικό της υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ.Θ και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της. Οι εταιρείες πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και οι δύο πλευρές υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για τη μεταβίβαση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2022.
Υπενθυμίζουμε πως ο ιδρυτής της Chipita ελέγχει και την βιομηχανία αλλαντικών Νίκας, έχει ιδρύσει μονάδα υδροπονικής ντομάτας, διατηρεί μειοψηφική συμμετοχή στη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ και εξαγόρασε πριν λίγες ημέρες τη βιομηχανία χυμών, Ελληνικοί Χυμοί. Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα υπήρξε και η είδηση πως ο κ. Θεοδωρόπουλος κινείται για την εξαγορά του 75% των μετοχών της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ, που όμως διαψεύστηκε με κατηγορηματικό τρόπο από την εταιρεία, ενώ οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.
Η επανεκκίνηση του τουρισμού ανοίγει την όρεξη για τον κλάδο των τροφίμων
Με την χώρα να ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες της για τους τουρίστες από την 1η Μάρτιου, και τις προβλέψεις για την φετινή χρονιά να κάνουν λόγο για κίνηση σαφώς καλύτερη από την περυσινή χρονιά, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ είχε επισημάνει πως είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστεί ο τουριστικός κλάδος με εκείνον των τροφίμων αναφέροντας σε συνέδριο που είχε πραγματοποιήσει ο ΣΕΤΕ τον Δεκέμβριο ότι είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όποιον άνθρωπο ζει καθημερινά την οικονομία μας ότι ο τουρισμός και η βιομηχανία τροφίμων είναι δύο συμπληρωματικοί κλάδοι, δύο κλάδοι που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού. Πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστικοί δύο κλάδοι που ο ένας δηλαδή ο τουρισμός μεγαλώνει τον αριθμό των καταναλωτών κάθε χρόνο στη χώρα μας για ένα πολύ μεγάλο διάστημα και κατά συνέπεια δημιουργεί μεγαλύτερη κατανάλωση σε όλα τα προϊόντα;».
Επίσης, ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε αναφέρει ότι «είναι δύο κλάδοι, οι οποίοι μεταξύ τους πρέπει να συνεργαστούν γιατί ο τουριστικός σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα προϊόντα που η βιομηχανία θα προμηθεύσει στις τουριστικές επιχειρήσεις. Όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε για να δημιουργήσουμε όσο το δυνατόν ποιοτικά προϊόντα και καλύτερες εμπειρίες.
Επίσης, ο τουρισμός φέρνει στην οικονομία ένα μεγάλο ποσό και έλλειψη αυτού τα δύο τελευταία χρόνια είχε σαν αποτέλεσμα η βιομηχανία να περάσει και τη δική της κρίση, χωρίς να αποτελεί αυτό το μοναδικό παράγοντα αλλά ήταν ένας από τους σημαντικούς. Αυτό που θα ονειρευόμασταν οι εκπρόσωποι και των δύο κλάδων θα είναι να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες συνεργασίας, ώστε όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας να βιώσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία και να επιστρέψουν και την επόμενη χρονιά».