Αρνητική είναι η στάση της Τράπεζας της Ελλάδος στην προοπτική απόκτησης του ελληνικού τμήματος της HSBC από την Παγκρήτια Τράπεζα, γεγονός που προϊδεάζει για ένα ακόμη αδιέξοδο στο exit plan του παγκόσμιου ομίλου από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά που έχει καταθέσει η HSBC για την απορρόφηση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα από την Παγκρήτια Τράπεζα, φτάνει τα 85 εκατ. ευρώ, ωστόσο η προσφορά κρίνεται ως μη ικανοποιητική.
Εποπτικές πηγές με γνώση των διαδικασιών υπογραμμίζουν στο Business Daily πως, από τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει ότι το deal ενισχύει τα εποπτικά κεφάλαια της Παγκρήτιας. Αντιθέτως, για να καλυφθεί το κόστος του υψηλά αμειβόμενου προσωπικού της HSBC, θα πρέπει τα κεφάλαια που συνεισφέρει η τελευταία να ενισχυθούν σημαντικά.
Όπως εξηγούν, «η άσκηση δεν βγαίνει εποπτικά, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι δεν περπατάει». Προσθέτουν δε ότι «την ώρα που η Παγκρήτια χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση, προκρίνεται ένα deal που θίγει τα εποπτικά της κεφάλαια». Ειδικά για το ζήτημα του προσωπικού των 330 ατόμων, χαρακτηρίζεται από τις ίδιες πηγές ως «πολύ ακριβό» και «πολυπληθές» για τα δεδομένα της κρητικής τράπεζας. «Θα πρέπει να υπάρξει νέα πρόταση», διαμηνύουν πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι για τους ίδιους λόγους δεν προχώρησαν αντίστοιχες συζητήσεις της HSBC αρχικά με την Eurobank και κατόπιν με την Τράπεζα Πειραιώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε επαφή και με την Alpha Bank η οποία εξ αρχής απέρριψε το deal ως μη ελκυστικό.
Παγκρήτια: Η εξαγορά της HSBC «κουμπώνει» στη στρατηγική μας
Πηγές της Παγκρήτιας Τράπεζας αναφέρουν πάντως στο Business Daily ότι το deal συνάδει πλήρως με τον σχεδιασμό της διοίκησης για τη μετεξέλιξή της σε μια υγιή και δυναμική τράπεζα πανελλαδικής εμβέλειας η οποία σκοπεύει να στοχεύσει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων. Τα 14 καταστήματα που διατηρεί η HSBC σε premium σημεία στην Αθήνα συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση και ενισχύουν την παρουσία της τράπεζας στην πρωτεύουσα όπου σκοπεύει σταδιακά να μεταφέρει την έδρα της.
Ταυτόχρονα, η υψηλή τεχνογνωσία και το ιδιαίτερα καταρτισμένο προσωπικό της αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις υπηρεσίες και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της μη συστημικής τράπεζας. Η συμφωνία μεταξύ των δύο ιδρυμάτων περιλαμβάνει απορρόφηση του συνόλου του προσωπικού, με εξαίρεση ελάχιστων υψηλόβαθμων στελεχών τα οποία θα παραμείνουν στην HSBC προκειμένου είτε να τοποθετηθούν σε άλλη χώρα όπου δραστηριοποιείται ο χρηματοοικονομικός κολοσσός είτε να αποζημιωθούν.
HSCB: Ανοιχτά όλα τα σενάρια
Την ίδια ώρα, ο CEO της HSCB στη χώρα μας, Peter Yeates, διαμηνύει στο προσωπικό ότι η θυγατρική βρίσκεται υπό “strategic review” και ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, στρατηγική προτεραιότητα του ομίλου είναι η αποεπένδυση από χώρες όπου η παρουσία της HSBC έχει αποβεί ζημιογόνος, με ιδιαίτερα έμφαση στις δραστηριότητες λιανικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αποχώρησή της HSBC από τη Γερμανία, μετά τη συμφωνία που έκλεισε με τη Cerberus έναντι εισφοράς κεφαλαίων 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το exit plan του ομίλου, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει διατηρήσει τις δραστηριότητες χονδρικής (wholesale) όπου καταγράφει κέρδη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πάντως, της δυσκολίας να υλοποιήσει τη στρατηγική της σε κάποιες αγορές είναι η Τουρκία, από όπου προσπαθεί από το 2015 να απεμπλακεί -χωρίς να έχει υπάρξει έως σήμερα κάποιο αποτέλεσμα.