ΓΔ: 1397.29 -0.02% Τζίρος: 62.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:48:00 DATA
Sunlight
Πηγή: Sunlight

Sunlight: Το giga-factory στην Ξάνθη και το παγκόσμιο εκτόπισμα

Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση της μονάδας στην Ξάνθη υλοποιεί η Sunlight, ενώ ιδρύει ερευνητικό κέντρο για την καινοτομία σε μπαταρίες λιθίου. Εκτίναξη τζίρου και κερδοφορίας το α' εξάμηνο.

Σε κρεσέντο επενδύσεων που θα μετατρέψουν τη βιομηχανική μονάδα στην Ξάνθη σε giga-factory, αλλά και τις δύο μονάδες στο εξωτερικό, σε Βερόνα και Βόρεια Καρολίνα σε κομβικά hub για το «άπλωμα» σε διαφορετικές ηπείρους, βρίσκεται η εταιρεία Sunlight, μέλος του Olympia Group

Χρησιμοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που οι αγορές προσφέρουν και έχοντας συσσωρευμένη γνώση από την τριών δεκαετιών εμπειρία της, η εταιρεία στοχεύει να καταστεί εκ των κορυφαίων «παικτών» στο χώρο της μπαταρίας και της αποθήκευσης ενέργειας παγκόσμια. Ουσιαστικά η Sunlight μετασχηματίζεται σε εταιρεία τεχνολογίας που εφαρμόζει όλη την «καινούρια» γνώση σε χρήση Big Data, Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), και εργαλείων Μηχανικής Μάθησης (Machine Learning). 

Η εταιρεία προχωρά σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 50 εκατ. ευρώ στα εργοστάσιά της σε Ξάνθη, Βερόνα και Βόρεια Καρολίνα για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικής σε 7GWh έως το τρίτο τρίμηνο του 2022. Εξ αυτών, 30 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή μπαταριών μολύβδου-οξέος, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμική της βιομηχανικής μονάδας της Ξάνθης από 4GWh σε 5.3GWh. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική μονάδα παραγωγής μπαταριών έλξης μολύβδου-οξέος ανοιχτού τύπου παγκοσμίως. Παράλληλα, 20 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, ενισχύοντας κατά 1,7GhW την ετήσια δυναμικότητα συναρμολόγησης. 

Η επένδυση αυτή προστίθεται στην επένδυση ύψους 105 εκατ. ευρώ της εταιρείας στη βιομηχανική μονάδα της Ξάνθης, με έμφαση στην Έρευνα & Ανάπτυξη και στη νέα γραμμή παραγωγής πρωτοτύπων στοιχείων λιθίου. Την αυξημένη παραγωγή θα υποστηρίξει η μονάδα Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου-Οξέος της εταιρείας, η οποία παρέχει ήδη το 60% των απαιτούμενων πρώτων υλών, μειώνοντας τη χρήση φυσικών πόρων. 

Χθες υπεγράφη από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, η απόφαση χρηματοδότησης της εταιρείας με το ποσό των 49,9 εκατ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η συμμετοχή της Sunlight θα ανέλθει στο ποσό των 55,36 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας», που αποτελεί μέρος του Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) συνολικού κόστους 105,26 εκατ. ευρώ. 

Το έργο της Sunlight μαζί με τα ερευνητικά έργα άλλων 45 εταιρειών από 12 κράτη-μέλη διαμορφώθηκαν σε μία κοινή πρόταση με τον τίτλο “European Battery Innovation” (EuBatIn), που συνιστά Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI). Η Sunlight είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που εντάσσεται σε πρόταση στο πλαίσιο των IPCEIs. 

Στο πρώτο στάδιο του έργου θα γίνει η έρευνα και ανάπτυξη νέων στοιχείων συσσωρευτών λιθίου, που κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι η ασφαλής λειτουργία και ανθεκτικότητα σε μεγάλο κύκλο φορτίσεων / εκφορτίσεων. Στη συνέχεια του ερευνητικού έργου, θα γίνει η δοκιμαστική παραγωγή στοιχείων λιθίου. Τα στοιχεία συσσωρευτών λιθίου που θα αναπτυχθούν θα είναι κατάλληλα για εφαρμογές βαρέων βιομηχανικών οχημάτων, ηλεκτροκίνηση πλοίων και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο.

Πέραν των εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που θα χρειαστεί για τα δύο στάδια του FID, θα δημιουργηθούν και ερευνητικές υποδομές, τόσο στην Αθήνα, με την ίδρυση ερευνητικού κέντρου, όσο και σε εργοστάσιο της εταιρείας στην Ξάνθη. Το ερευνητικό κέντρο της Sunlight θα δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, ενώ θα επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον. Ήδη, το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης έχει στελεχωθεί με πάνω από 70 εξειδικευμένους ερευνητές και επιστήμονες. 

Ο κομβικός ρόλος της αποθήκευσης ενέργειας 

Μεγάλο βάθος δίνει η εταιρεία στην έρευνα και την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου, εξού και η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ από το υπό εξέλιξη πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται τρεις αυτοματοποιημένες γραμμές συναρμολόγησης για συστάδες στοιχείων (modules) λιθίου και ολοκληρωμένα συστήματα μπαταριών λιθίου, καθώς και μία γραμμή συναρμολόγησης για Έρευνα & Ανάπτυξη modules και μπαταριών λιθίου. 

Αυτή η επένδυση υπηρετεί το στόχο της εταιρείας να προσφέρει στην παγκόσμια αγορά ολοκληρωμένες λύσεις λιθίου για την εκτός δρόμου κινητικότητα, για βιομηχανική χρήση, και για την αποθήκευση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει έως το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η εκτιμώμενη απόδοση ανέρχεται σε 1,7GWh κατ’ έτος, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί επιπλέον χώρος στις εγκαταστάσεις με δυνατότητα υπερδιπλάσιας χωρητικότητας έως και 4GWh.
 
Η επένδυση των 50 εκατ. αυξάνει τη συνολική δέσμευση κεφαλαιουχικών δαπανών της Sunlight σε 180 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2023. Από αυτά, 150 εκατ. προορίζονται για την ενίσχυση της παραγωγής προϊόντων λιθίου και 30 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη παραγωγή προϊόντων μολύβδου.

Οι τομείς όπου η Sunlight διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles – AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτυχθούν στο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ.

Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Λάμπρος Μπίσαλας, με τις νέες επενδύσεις η βιομηχανική μονάδα της Sunlight στην Ξάνθη καθίσταται ένα πραγματικό giga-factory, στοχεύοντας να καλύψει τόσο την τρέχουσα όσο και τη μελλοντική ζήτηση για λύσεις εκτός δρόμου κινητικότητας και αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ.  Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει την πλήρη ενοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας, προσφέροντας ολοκληρωμένα συστήματα μπαταριών, ενώ εκτός από την Ξάνθη, στοχεύει να καταστήσει πολύ σημαντικά hub τις δύο εγκαταστάσεις συναρμολόγησης που διαθέτει στο εξωτερικό, στην Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ. 

Οι μπαταρίες σε κεντρικό ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας

Για τη Sunlight το μέλλον είναι ηλεκτρικό. Κεφαλαιοποιώντας πολλά χρόνια συνεχούς έρευνας, εστιάζει πλέον στην τεχνολογία λιθίου. Για τη μαζική μετάβαση από τη χρήση ορυκτών στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαθεσιμότητα μπαταριών είναι καθοριστικός παράγοντας. Η ανάγκη για αποδοτικές μπαταρίες –στις εφαρμογές μεταφορών, ενέργειας και βιομηχανίας- αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η αγορά των μπαταριών συνεχώς αυξάνεται και προβλέπεται ότι η αξία αυτής της αγοράς στην Ευρώπη το 2025 θα φτάσει περίπου τα 250 δισ. ευρώ.

Για την Ευρώπη, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης «αλυσίδας αξίας» για τις μπαταρίες είναι επιτακτική ανάγκη για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και για τη δημιουργία μίας ανταγωνιστικής βιομηχανίας και περιλαμβάνεται σε μια από τις εννιά αλυσίδες αξίας που έχουν αναδειχθεί ως στρατηγικής σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερη συμβολή στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (GVA) και στην απασχόληση από ό,τι στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., ενώ είναι έτοιμος να αναπτυχθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια λόγω πολλών σημαντικών παραγόντων. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα να απομακρυνθεί πλήρως από τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια.

Αύξηση 68% στον κύκλο εργασιών το εξάμηνο 

Ισχυρά ήταν τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2021 της εταιρείας, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 126 εκατ. ευρώ έναντι 75 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020, καταγράφοντας αύξηση κατά 68%. Η αύξηση αποδίδεται στη δυναμική επανατοποθέτηση της Sunlight στην παγκόσμια αγορά και στην προσθήκη νέων πελατών. 

Τα Κέρδη προ Τόκων, Φόρων και Αποσβέσεων (προσαρμοσμένο EBITDA) έφτασαν στα 13,1 εκατ. ευρώ έναντι 4,7 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 180%, εξέλιξη που οφείλεται στον ενισχυμένο όγκο πωλήσεων, τη μείωση του παραγωγικού κόστους, αλλά και στη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων της εταιρείας. 

Σημειώνεται πως στο τέλος του 1ου εξαμήνου 2021 η Sunlight και οι θυγατρικές της απασχολούσαν συνολικά 1.206 άτομα, δηλαδή 229 άτομα επιπλέον ή αύξηση 23,4% σε σχέση το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunlight
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τρεις κομβικές κινήσεις της Sunlight με στόχο το παγκόσμιο αποτύπωμα

Διεθνής επέκταση με νέες παραγωγικές μονάδες και εξαγορές, συγκέντρωση μεγάλης κεφαλαιακής «δύναμης πυρός» και εκσυγχρονισμός της οργανωτικής δομής φέρνουν τη Sunlight σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης.
businessdaily-sunlight-recycling-komotini
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συνεργασία Sunlight με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Η πρωτοβουλία αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση του Ομίλου να πρωτοστατεί στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, μέσω της έρευνας και ανάπτυξης υλικών αιχμής για νέες τεχνολογίες μπαταριών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Sunlight Group επεκτείνεται μέσω της θυγατρικής της στην Ισπανία

Η Sunlight Spain προσβλέπει στην κατάκτηση ηγετικής θέσης στην ισπανική αγορά εντός της επόμενης τριετίας, αξιοποιώντας τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων της και τις στρατηγικές για άμεση προσέλκυση πελατών.