ΓΔ: 1399.66 0.65% Τζίρος: 127.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Euros, Money, xrhmata, nomismata
Φωτο: Shutterstock

Ο χορός των δισεκατομμυρίων για την εξαγορά ελληνικών εταιριών

Chipita, Pharmathen, Wind αλλάζουν χέρια με τίμημα που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για την κάθε μια. Που οφείλεται το άλμα των αποτιμήσεων.

Μπορεί η εξαγορά της Wind από την United, που ανήκει στη βρετανική εταιρεία επενδύσεων BC Partners, να μην αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, ωστόσο,  το τίμημα της εξαγοράς, ύψους 1 δις. ευρώ, έκανε πολλούς να… τρίβουν τα μάτια τους.

Δεδομένου ότι η Wind δεν είχε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει τη διαφορά, τουλάχιστον από πλευράς κερδοφορίας, το ύψος του τιμήματος προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αιτιάσεις με αρκετούς αναλυτές να διατυπώνουν προβληματισμούς για το ύψος της αποτίμησης.

Η εξαγορά της Wind είναι το τρίτο deal ελληνικής επιχείρησης με τίμημα ύψους 1 δις. ευρώ. Είχε προηγηθεί η εξαγορά της Chipita από την Mondelez International, έναντι 1,6 δις. ευρώ καθώς και η εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen έναντι 1,6 δις. ευρώ στη διεθνή επενδυτική εταιρία Partners Group.

Οι μεγάλες αυτές επιχειρηματικές συμφωνίες αποτυπώνουν την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα αφήνοντας οριστικά πίσω την εποχή του Grexit και της ακραίας αβεβαιότητας αλλά και τις μεγάλες προσδοκίες για την επόμενη ημέρα και την επάνοδο της χώρας σε πορεία δυναμικής οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα αποτυπώνουν τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε όλη την υφήλιο με χαρακτηριστικότερη την μεγάλη ρευστότητα, αποτέλεσμα των μεγάλων πακέτων στήριξης των οικονομιών από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες, και την εύκολη πρόσβαση σε δανεισμό με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με αναλυτές το «ποτάμι» της ρευστότητας σε συνδυασμό με τις μεγάλες προσδοκίες για την ανάπτυξη των οικονομιών μετά την σταδιακή υπέρβαση της πανδημίας οδηγούν στα ύψη τις αποτιμήσεις.

Η εξαγορά της Wind

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Wind, «η συναλλαγή αυτή δίνει τη δυνατότητα στη United Group να συνδυάσει τη Wind με την υφιστάμενη εταιρία της και πάροχο συνδρομητικής τηλεόρασης, Nova, δημιουργώντας έναν ισχυρό, ολιστικό πάροχο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα τόσο στις υπηρεσίες σταθερής, όσο και τηλεόρασης».

«Σε μία ελκυστική αγορά, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, το ενοποιημένο σχήμα Wind -Nova θα διαθέτει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αυξάνοντας την παρεχόμενη αξία για τους καταναλωτές στην Ελλάδα μέσω συνδυαστικών προσφορών, νέων τεχνολογιών και υπηρεσιών κορυφαίας ποιότητας», υπογραμμίζεται.

Σημειώνεται ότι η United Group έχει ως κύριο μέτοχο την βρετανική επενδυτική εταιρεία BC Partners, από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, έχοντας επενδύσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε 117 εταιρείες, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ. Τα τελευταία 15 χρόνια, η BC Partners έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 3 δισ. ευρώ και συνεχίζει να επενδύει σε εταιρείες της Ελλάδας που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές.

Η εξαγορά της Chipita

Ο αμερικανικός όμιλος Mondelez International, η μετοχή της οποίας διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στον  προχώρησε στην εξαγορά της Chipita τον περασμένο Μάιο έναντι 2 δις. δολαρίων ή 1,6 δις. ευρώ.

Η Chipita ιδρύθηκε πριν 40 χρόνια και αποτελεί πολυεθνική εταιρία καθώς τα προϊόντα της πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες και διαθέτει 13 εργοστάσια. Τα έσοδά της το 2020 ξεπέρασαν τα 580 εκατ. δολάρια ενώ όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Mondelez μετά την εξαγορά: «διαθέτει αποδεδειγμένο ιστορικό σταθερής, αναπτυξιακής πορείας που προέρχεται από το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο με κρουασάν και προϊόντα ζύμης, συμπεριλαμβανομένων των 7Days, Chipicao και Fineti. Η Chipita ήταν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης και της ανάπτυξης σε αυτόν τον τομέα σε πολλές χώρες, λόγω της ισχυρής καινοτομίας της και των δυνατοτήτων παραγωγής που διαθέτει».

«Τα προϊόντα της Chipita, που παράγονται σε 13 εργοστάσια και πωλούνται σε περισσότερες από 50 χώρες, προσεγγίζουν δύο δισεκατομμύρια καταναλωτών. Η εξαγορά θα δώσει τη δυνατότητα στη Mondelēz International να προσφέρει στους καταναλωτές ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο προϊόντων αρτοποιίας, όπως μπισκότα, κέικ και, τώρα για πρώτη φορά, προϊόντα ζύμης και να καλύψει την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση για αυτό το κομμάτι της αγοράς».

Η εξαγορά της Pharmathen

Πριν λίγες εβδομάδες στις 19 Ιουλίου ανακοινώθηκε η πώληση της Pharmathen, στην Partners Group. Η Pharmathen είχε εξαγοραστεί από την BC Partners το 2015 έναντι 475 εκατ. ευρώ ενώ τώρα το τίμημα εξαγοράς της από την Partners Group αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,6 δις. ευρώ.

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ κατέχει ισχυρή θέση στα γενοσήμα φάρμακα. Με αιχμή την υψηλή τεχνολογία η εταιρία έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό B2B επιχειρηματικό μοντέλο. Στρατηγικός στόχος της Partners Group είναι να επιταχύνει την επέκταση της Pharmathen στην αγορά των ΗΠΑ όπου ήδη έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τα πρώτα βήματα.

Η Partners Group ιδρύθηκε το 1996 και έχει επενδύσει περισσότερα από 150 δις. δολάρια, για λογαριασμό πελατών της, σε private equities, private real estate, επιχειρήσεις κ.α. σε όλο τον κόσμο.  Η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 1.500 εργαζομένους και διατηρεί γραφεία σε 20 χώρες. Η μετοχή της (PGHN) είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Το success story της Chipita και οι 4 βασικές αρχές

Ο ιδρυτής της Chipita μιλά στο Innovative Greeks Talks του ΣΕΒ για την κατάκτηση της διεθνούς αγοράς με ένα καινοτόμο προϊόν. Τι συμβουλεύει τους επιχειρηματίες: Οι τέσσερις αρχές που οδηγούν στην επιτυχία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι... χρυσές κεραίες κινητής της Vodafone και της Wind

Η Wind εξασφαλίζει μια «προίκα» 400 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με τη Vodafone για κοινή θυγατρική κεραιών, ενώ ο όμιλος της Vodafone δημιούργησε πανευρωπαϊκή θυγατρική για τις κεραίες με υπολογιζόμενη αξία 18 δισ. ευρώ.