Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου νόμου για τις κρατικές εγγυήσεις βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τις τράπεζες, με τις οποίες συμφωνήθηκαν πολλά τεχνικά θέματα κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.
Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί σήμερα να υπάρξει συμφωνία και στις τελευταίες εκκρεμότητες, να ολοκληρωθεί η συγγραφή του νομοσχεδίου για το σχέδιο «Ηρακλής» και, είτε αύριο Πέμπτη είτε την Παρασκευή να αποσταλεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ληφθεί η σχετική έγκριση.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις τελευταίες ημέρες εξετάστηκε ένας πολύ μεγάλος αριθμός ζητημάτων και πραγματοποιήθηκε αναλυτική συζήτηση, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του σχεδίου και να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος των προηγούμενων μηνών.
Ανοικτή αρχιτεκτονική
Μεταξύ των τεχνικών ζητημάτων που συμφωνήθηκαν είναι η αρχιτεκτονική των εγγυήσεων να παραμείνει ανοικτή, εγκαταλείποντας την αρχική πρόταση του υπουργείου για την κατανομή των εγγυήσεων ισομερώς στις τέσσερις τράπεζες. Το σχέδιο θα επιτρέπει σε τράπεζες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει τη σχετική προετοιμασία και είναι σε θέση να επωμισθούν το κεφαλαιακό βάρος από τις συναλλαγές να κάνουν χρήση μεγαλύτερου μέρους κρατικών εγγυήσεων.
Οι τράπεζες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τη δομή του σχεδίου θεωρώντας ότι έγιναν λάθος χειρισμοί και υπήρξαν αστοχίες με τελικό αποτέλεσμα το σχέδιο των εγγυήσεων να μην συμβάλει στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών τόσο όσο θα μπορούσε αν είχε ακολουθηθεί διαφορετική στρατηγική. Παρά τις αιτιάσεις αυτές, πάντως, όλες θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, κάτι που άλλωστε έχει απαιτήσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).
Τα εποπτικά θέματα
Η κατάρτιση του νομοσχεδίου δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί τα εποπτικά ζητήματα που έχει θέσει ο SSM. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο συντελεστής στάθμισης κινδύνου (RWA) των τίτλων που θα εκδοθούν και θα φέρουν την κρατική εγγύηση, με τους τεχνοκράτες της ΕΚΤ να ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, υπογραμμίζοντας την χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας η οποία απέχει αρκετά «σκαλοπάτια» από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά, με την τεχνική συνδρομή της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει υποβάλλει αναλυτικές προτάσεις και σειρά εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
Οι κινήσεις των τραπεζών
Χθες, εξάλλου, συνεδρίασε το Δ.Σ. της Eurobank προκειμένου να αποφασίσει για την τιτλοποίηση των 7,4 δισ. ευρώ χωρίς να ληφθεί τελική απόφαση και σύμφωνα με πηγές της τράπεζας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ψήφιση του «Ηρακλή».
Παράλληλα χθες η διοίκηση της Alpha Bank ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη 19 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει το ανανεωμένο στρατηγικό σχέδιο, το οποίο έχει ενσωματώσει τις τελευταίες εξελίξεις στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων. Και η διοίκηση της Πειραιώς έκανε γνωστό ότι οι δυο νέες τιτλοποιήσεις που ετοιμάζονται συνολικού ύψους 2 δις. ευρώ θα προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του σχεδίου «Ηρακλής».