Σε υψηλές ταχύτητες κινείται η Mytilineos, που εν μέσω ενός τεράστιου επενδυτικού προγράμματος σε εξέλιξη, του μεγαλύτερου που υλοποιείται αυτή την περίοδο από ελληνικό όμιλο, αναμένει διπλασιασμό της κερδοφορίας της το 2022, ενώ παράλληλα προωθεί το φιλόδοξο πλάνο της για παραγωγή αλουμινίου από πράσινη ενέργεια μετά τη λήξη της σύμβασης με τη ΔΕΗ.
Ειδικότερα, μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος έκανε λόγο για «απογείωση» της Mytilineos προβλέποντας διπλασιασμό της κερδοφορίας το 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2020.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η εταιρεία προωθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ μόνο για το έτος που διανύουμε και παράλληλα η εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι, εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, το 2021 θα είναι σημαντικά καλύτερο από το 2020. «Το 2021 θα είναι η βαριά χρονιά του επενδυτικού προγράμματος μας και θα αρχίσουμε να βλέπουμε τους πρώτους καρπούς, αν δεν έχουμε αρνητικές εκπλήξεις. Η φετινή χρονιά θα καλυτερεύει από τρίμηνο σε τρίμηνο και θα αποδείξει πώς μπορεί μια εταιρία να παρουσιάζει κερδοφορία εν μέσω κολοσιαίου επενδυτικού προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.
Αναφερόμενος στο θέμα του δανεισμού σημείωσε ότι η αύξηση των υποχρεώσεων είναι αναπόφευκτη εν μέσω ενός τόσου μεγάλου επενδυτικού πλάνουν ωστόσο υπογράμμισε ότι ο δείκτης χρέους προς λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώνεται στην παρούσα φάση στο 1,7 και είναι εξαιρετικός σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ πιο χαμηλός από άλλες εταιρείες που θεωρούνται υγιέστατες. Θα υπάρξει αύξηση του δείκτη μέχρι να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις και αρχίσουν να αποδίδουν. Σε ότι αφορά τη ρευστότητα σημείωσε ότι η εταιρεία διαθέτει μετρητά 500 εκατ. ευρώ και διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές 2 δισ. ευρώ, που επαρκούν για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες δυσκολίες, ακόμη και σε ακραία σενάρια.
Εντός των ημερών οι ανακοινώσεις για τη ΔΕΗ
Από τα σημεία που προκάλεσαν εντύπωση στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μυτιληναίου ήταν η ανακοίνωση πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν νεότερα για τη συμφωνία με τη ΔΕΗ για το το νέο τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος της Αλουμίνιον της Ελλάδος. «Έχουμε καταλήξει καταρχήν σε συμφωνία, απομένουν ορισμένα θέματα διαδικασίας που μπορεί να κλείσουν και μέσα στην εβδομάδα και να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις έγιναν σε φιλικό κλίμα και ότι «ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επέδειξε ρεαλισμό και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση που αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσει». Όπως είπε, το 2023, μετά από 60 χρόνια συνεργασίας με τη ΔΕΗ, η ΑτΕ θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας αλλά και από διμερείς συμβάσεις από φωτοβολταϊκά. «Και θα πρασινίσουμε το αλουμίνιο και θα έχουμε φθηνότερη ενέργεια», υπογράμμισε απευθυνόμενος στους μετόχους ο κ. Μυτιληναίος.
Συμφωνία 1,5 δισ. με την Glencore
Την οριστικοποίηση μίας 10ετούς συμφωνίας για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, συνολικής αξίας πλέον των 1,5 δισ. δολαρίων με την Glencore, ανακοίνωσε επίσης ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας τα επόμενα τέσσερα χρόνια οι τιμές πώλησης της αλουμίνας θα είναι σταθερές.
Η συνέλευση αποφάσισε την έγκριση δημιουργίας ειδικού αποθεματικού 13 εκατ. ευρώ για ίδια συμμετοχή του ομίλου στην επένδυση για επέκταση μονάδας παραγωγής αλουμίνας, της οποίας η υλοποίηση έχει φτάσει στο τελικό στάδιο και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε την οριστική επενδυτική απόφαση.
Αναφερόμενος στις διεθνείς τιμές, ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η Κίνα προέβαινε σε αύξηση της παραγωγής μη λαμβάνοντας υπόψη τα παγκόσμια κριτήρια και κρατώντας σε ομηρία την παγκόσμια αγορά. Πλέον, όπως εξήγησε η Κίνα έχει βάλει ένα πλαφόν παραγωγής αλουμινίου στα 45 εκατ. τόνους, το οποίο σχεδόν το έχει καλύψει οπότε δεν αναμένεται να μπορεί να επηρεάζει σημαντικά τις τιμές. «Είναι θετικά τα μηνύματα της αγοράς για την εξέλιξη των τιμών του αλουμινίου, εν μέρει συμμερίζομαι αυτή την αισιοδοξία, αλλά θέλει προσοχή, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα», σημείωσε, τονίζοντας ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών παίζουν επίσης οι ισοτιμίες, η παραγωγή βωξίτη και αλουμίνας και οι τιμές των πρώτων υλών.
Ειδική αναφορά έκανε και στις αλλαγές που φέρνει το ράλι των τιμών δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που επηρεάζει και το κόστος του αλουμινίου. «Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους προχωράμε στο πρασίνισμα του αλουμινίου», υπογράμμισε.
Στόχευση στην ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ
Αποφασισμένος να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο των ΑΠΕ εμφανίστηκε ο κ. Μυτιληναίος, που σημείωσε ότι από τα 1480MW της Εγνατία Group που αγοράστηκαν το Φεβρουάριο, μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν τα 572 από αυτά να κατασκευάζονται. Σε ό,τι αφορά στα αιολικά, η εταιρεία διαθέτει 300MW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή ενώ επιπλέον 100MW είναι έτοιμα για κατασκευή. Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους για την υπογραφή νέων διμερών συμφωνιών (PPAs) στον τομέα της αποθήκευσης αναμένοντας και το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο από το φθινόπωρο, ενώ από την εταιρεία έχουν υποβληθεί αιτήσεις άδειας παραγωγής για 25 έργα αποθήκευσης.
Εκτός συνόρων, υπό κατασκευή βρίσκονται 507 MW και 120MW από αυτά παραδίδονται σε λειτουργία τις επόμενες μέρες στην Αυστραλία. Επιπλέον 788MW είναι έτοιμα για κατασκευή, ενώ η Mytilineos διαθέτει 4000MW σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε επίσης ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για νέα έργα σε Ισπανία και Αφρική με την Total Eren.
Ερωτώμενος για την μεγάλη πτώση των τιμών ΑΠΕ στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ απάντησε πως πρόκειται για μία αναμενόμενη πτώση, ενώ τόνισε ότι διαφαίνεται μια διαφοροποίηση του κόστους των φωτοβολταϊκών και των αιολικών και υπογράμμισε ότι ίσως πρέπει «οι διαγωνισμοί να είναι διαφορετικοί στο μέλλον, εφόσον η Πολιτεία θέλει να λειτουργήσουν και τα αιολικά γιατί ο ανταγωνισμός επί ίσοις όροις είναι πλέον δύσκολος για τα αιολικά».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι έχουμε τα πρώτα δείγματα αύξησης βασικών πρώτων υλών για τα φωτοβολταϊκά και αυτό αναμένεται να ανακόψει την καθοδική πίεση στις τιμές της παραγόμενης ενέργειας, «λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι Κινέζοι έχουν καταφέρει να ολιγοπωλήσουν την αγορά των πάνελς τα τελευταία χρόνια και έτσι κατά κάποιο τρόπο ελέγχουν την αγορά. Άρα από τη μία πλευρά έχουμε μία τάση αύξησης παραγωγής για να βοηθήσουμε στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη έχουμε μία χώρα που ελέγχει την αγορά. Είμαι σίγουρους ότι είναι από τα θέματα που προβληματίζουν και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος και κατέληξε σχετικά με τα φωτοβολταϊκά σημειώνοντας πως «στον επόμενο διαγωνισμό στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να δούμε τις τιμές των πρώτων υλών κατασκευής για να δούμε αν θα προχωρήσει και πόσο η μείωση των τιμών».
Πλάνο διαδοχής
Απαντώντας σε ερώτημα μετόχου για το πλάνο διαδοχής του ιδίου και των άλλων βασικών στελεχών της εταιρείας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά από τη διοίκηση. Όπως είπε, έχει προσληφθεί η εταιρεία Egon Zender και, σε συνεργασία με την McKinsey διαμορφώνουν το πλάνο διαδοχής για περίπου 15 επιτελικές θέσεις ώστε, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, εάν κάποιος αποχωρήσει, η εταιρεία να μην αισθανθεί αυτή την αλλαγή.
Πρόσθεσε πάντως ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην κορυφαία διοικητική θέση της εταιρείας όσο θα έχει την εμπιστοσύνη των μετόχων, τονίζοντας ότι έχει την όρεξη να προσφέρει ακόμη πολλά.