Συνεδριάζει νωρίς σήμερα το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Bank για την έγκριση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου 2021 και του σχεδίου για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ώστε να δημοσιοποιηθεί το σύνολο των πληροφοριών για την δομή, τους όρους και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Από την περασμένη Παρασκευή, η διοίκηση της τράπεζας, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη, ξεκίνησε ένα μαραθώνιο επαφών με επενδυτές, που συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο, παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές και τους στόχους της αύξησης κεφαλαίου. Δυο είναι τα βασικά σημεία που υπογραμμίζει στους επενδυτές το επιτελείο της Alpha Bank:
- Η αύξηση κεφαλαίου δεν γίνεται για την επίλυση του προβλήματος της κληρονομιάς της κρίσης, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς όπως τονίζουν στους επενδυτές το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς πρόσθετα κεφάλαια. Το επιτελείο της Alpha Bank τονίζει ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται. Όπως έχουν ποσοτικοποιήσει οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, στο διάστημα 2021 – 2026, λόγω των νέων δεδομένων που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης οι νέες χρηματοδοτήσεις δανείων θα ανέλθουν σε 33 δισ. ευρώ και μέσω της σχεδιαζόμενης αύξησης κεφαλαίου η Alpha Bank θα μπορέσει να ανταποκριθεί από την πρώτη ημέρα στις αυξημένες ανάγκες χρηματοδοτήσεων. Με τη σχεδιαζόμενη αύξηση η τράπεζα θα μπορέσει όχι απλά να διατηρήσει τα μερίδιά της στις επιχειρηματικές χορηγήσεις αλλά να τα διευρύνει.
- Όλοι οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, θα έχουν στην πράξη πλήρη δικαιώματα συμμετοχής στην αύξηση και θα είναι πλήρως προστατευμένοι από τον κίνδυνο απομείωσης. Τονίζεται ότι η επιλογή μιας συνθετικής διαδικασίας γίνεται για την επιτάχυνση του εγχειρήματος, καθώς αν επιλέγονταν η κλασική διαδικασία με την παροχή δικαιώματος και τη διαπραγμάτευση αυτών στο ΧΑ θα απαιτούνταν πολλές εβδομάδες και θα οδηγούσε την υλοποίηση της αύξησης τον Ιούλιο. Με τη συνθετική δομή που έχει καταρτίσει η διοίκηση της Alpha Bank, όλοι οι μέτοχοι της τράπεζας, σε ημερομηνία που θα οριστεί (πιθανότητα θα είναι η ημερομηνία της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης) θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση, ανάλογα με τον αριθμό μετοχών που διαθέτουν. Σημειώνεται ότι το 65% των μετόχων της τράπεζας είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 9% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και το υπόλοιπο 15% είναι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές. Τέλος, ποσοστό 11,01% βρίσκεται στον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σημειώνεται ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων θα πραγματοποιηθεί σε 3 εβδομάδες ενώ η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Τι θα γίνει με το ΤΧΣ
Ερωτηματικό αποτελεί η συμμετοχή ή όχι του ΤΧΣ, που σήμερα διατηρεί το 11,01% των μετοχών της τράπεζας, στην αύξηση. Σημειώνεται ότι στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε το 2015 στο πλαίσιο της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης, η Alpha Bank συγκέντρωσε από ιδιώτες επενδυτές 2,7 δισ. ευρώ χωρίς να χρειαστεί καθόλου κρατικά κεφάλαια. Κρίνοντας και από την πρόσφατη περίπτωση της Τρ. Πειραιώς, το ΤΧΣ πιθανότατα θα επιδιώξει να διατηρήσει είτε το σύνολο είτε σημαντικό κομμάτι της συμμετοχής του.
Από την άλλη πλευρά η διοίκηση της τράπεζας προφανώς επιδιώκει την απαγκύστρωσή της από την κρατική συμμετοχή, ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θεωρούν παραγωγική την κρατική μετοχική παρουσία στις τράπεζες.
Πηγές του ΤΧΣ, σχολιάζοντας την απόφαση της Alpha Bank για την ΑΜΚ, σημείωσαν ότι το Ταμείο «είναι αρωγός κάθε προσπάθειας των τραπεζών για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους, ενώ και ως μέτοχος της Alpha Bank, στηρίζει πλήρως την αναθεώρηση του τριετούς στρατηγικού σχεδίου της Τράπεζας και το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων για την χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου».