ΓΔ: 1400.92 0.24% Τζίρος: 78.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:51:30 DATA
Intralot

Σε κλοιό πιέσεων η Intralot από ζημιές - χρέη, δυστοκία με τα ομόλογα

Καθυστερούν οι ανακοινώσεις συμφωνίας με τους πιστωτές για το ομόλογο που λήγει τον Σεπτέμβριο, ενώ η εταιρεία συνέχισε και το 2020 να εγγράφει μεγάλες ζημιές και αύξηση σημαντικά τον δανεισμό.

Σε εξαιρετικά δεινή θέση και στην πιο κρίσιμη καμπή της 29χρονης ιστορίας της βρίσκεται η άλλοτε κραταιά Intralot, εν μέσω αλλεπάλληλων ζημιογόνων χρήσεων, δυστοκίας εξεύρεσης λύσης με τους ομολογιούχους, υποβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης όπως η Fitch, αύξησης του δανεισμού και με τη μετοχή να παραμένει σε επιτήρηση.

Η μετοχή που κάποτε δέσποζε στην ελίτ του FTSE 20 και στον Large Cap του Χ.Α. βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2020 σε επιτήρηση λόγω αρνητικής καθαρής θέσης (κατά 119,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020). Ο δανεισμός της εκτοξεύτηκε στα 651,1 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, αυξημένος κατά 57 εκατ. ευρώ έναντι του 2019, ενώ διαρκώς συρρικνούμενος είναι ο κύκλος εργασιών όλα τα τελευταία χρόνια.

Και μόνο ότι ο κύκλος εργασιών της Intralot μειώθηκε κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ ή κατά 80% από το 2015 –χρονιά που είχε έσοδα περί τα 1,91 δισ. ευρώ, ενώ το 2020 έπεσε στα 364,8 εκατ. ευρώ- δείχνει πολλά για την πορεία της εταιρείας. Βεβαίως, η συρρίκνωση του τζίρου οφείλεται τόσο στην απώλεια των εργασιών από τον ΟΠΑΠ, όσο και στη διακοπή δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2020 ζημιές από συνεχιζόμενες δραστηριότητες 104,1 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 105,4 εκατ. της χρήσης του 2019. Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου κατά το δωδεκάμηνο του 2020 παρουσιάζονται βελτιωμένα κατά 21,5%, ενώ τα λειτουργικά έξοδα των εταιρειών του ομίλου στην Ελλάδα παρουσιάζονται μειωμένα κατά 7,0% σε ετήσια βάση.

Καθυστερεί η εξεύρεση λύσης στα δύο ομόλογα

Η Intralοt έχει δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ομολογιακό ύψους 250 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,75%, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,25%, λήγει τρία χρόνια αργότερα.

Η διοίκηση της Intralot προσπαθεί εδώ και δύο περίπου χρόνια να πετύχει συμφωνία με τους πιστωτές ομολογιούχους για «κούρεμα» και διαμόρφωση μιας βιώσιμης κεφαλαιακής διάρθρωσης, όμως έως τώρα δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το 90% που χρειάζεται η διαδικασία για υποχρεωτική ανταλλαγή όλων των ομολόγων. Τον περασμένο Φεβρουάριο η εταιρεία είχε δημοσιεύσει στοιχεία περί κάλυψης του 82,62% των τίτλων, αλλά έκτοτε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος.

Έτσι, γίνεται σαφές ότι το ρίσκο εκτέλεσης της συμφωνίας με τους ομολογιούχους δεν είναι αμελητέο και η οριστικοποίησή της θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, χωρίς να αποκλείεται να απαιτηθεί η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου της εταιρείας, που περιλαμβάνει προσφυγή σε δικαστήριο.

Πάντως, η πορεία της τιμής του ομολόγου που λήγει στον Σεπτέμβριο δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί συμφωνία που θα οδηγήσει σε υψηλό ποσοστό ανάκτησης. Χθες, η τιμή του τίτλου αυξήθηκε περίπου κατά 2%, ξεπερνώντας το 86%, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, εν μέσω σοβαρών ανησυχιών για την πορεία της εταιρείας, είχε υποχωρήσει κάτω και από το 40%.

Η αναδιάρθρωση και η δύσκολη μετά ΟΠΑΠ εποχή

Την τελευταία πενταετία η Intralot βρίσκεται σε φάση ολικού μετασχηματισμού, τόσο σε ό,τι αφορά το οργανόγραμμα λειτουργίας της όσο και το στρατηγικό της προσανατολισμό, ενώ πολλαπλές ήταν και οι αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης. Στόχος ήταν η πιο αποτελεσματική λειτουργία, όμως τα αποτελέσματα μαρτυρούν ότι οι δυσκολίες παραμένουν στο ακέραιο.

Η εταιρεία από αρχικά αμιγώς τεχνική υποστήριξη τυχερών παιχνιδιών, με εστίαση κυρίως στις υπηρεσίες πληροφορικής, προσπάθησε να μετεξελιχθεί σ' έναν καθετοποιημένο διαχειριστή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών. Όμως από τότε που ο ΟΠΑΠ διέκοψε τη συνεργασία τα προβλήματα γιγαντώθηκαν. Το πρόβλημα είναι ότι η εταιρεία κέρδη από το εξωτερικό (πλην κάποιων συμβολαίων της Αμερικής) δεν φέρνει, παρά το μεγάλο γεωγραφικό άπλωμα, με την πορεία των βασικών μεγεθών να είναι σταθερά πτωτική τα τελευταία χρόνια, ενώ αντιστρόφως ανάλογη είναι η πορεία των δανειακών της υποχρεώσεων.

Προσαρμογές και εξελίξεις σε Αμερική, Περού, Μαρόκο και Βουλγαρία

Στις ΗΠΑ η Intralot έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές δικαστικές περιπέτειες, έχοντας έρθει αντιμέτωπη και με τα διαφορετικά νομικά καθεστώτα που ισχύουν ανά πολιτεία, αλλά πλέον προσβλέπει σε πρόσφατες αλλαγές που οδηγούν στην απελευθέρωση του αθλητικού στοιχήματος. Στα αποτελέσματα του 2020, απ’ όλες τις διεθνείς δραστηριότητες αυτή που φέρνει ανάπτυξη και λειτουργικά κέρδη είναι η Βόρεια Αμερική, όπου σε επίπεδο EBITDA έφθασε το 62,1%, ενώ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 22,3%.

Στις αρχές του 2021, η Intralot ολοκλήρωσε την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της 20% στην Intralot de Peru SA έναντι 16,2 εκατ. δολαρίων Η.Π.Α., όμως παράλληλα υπέγραψε επέκταση του ισχύοντος συμβολαίου έως το 2024 με την ίδια εταιρεία για να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας και υποστήριξης.

Παράλληλα, τροποποιήθηκε η σύμβαση της Intralot Maroc, θυγατρικής του ομίλου και διαχειρίστριας του αθλητικού στοιχήματος και άλλων τυχερών παιχνιδιών στο Μαρόκο. Η αρχική σύμβαση ήταν οκτώ έτη, ενώ πλέον η διάρκεια ορίστηκε έως το τέλος του 2022.

Στις αρχές του 2020, η αλλαγή του νόμου περί τυχερών παιχνιδιών στη Βουλγαρία επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην εισηγμένη, καθώς απώλεσε επιπλέον συμβόλαια. Τα παιχνίδια ανατέθηκαν μονοπωλιακά στην κρατική λοταρία, με συνέπεια τρεις από τις έξι άδειες της κατά 49% θυγατρικής εταιρείας Eurobet Ltd να πάψουν να ισχύουν από τις 21 Φεβρουαρίου 2020. Παράλληλα, στην ελληνική εταιρεία κοινοποιήθηκαν πράξεις αναδρομικής επιβολής εισφορών παιγνίων από την Βουλγαρική Επιτροπή Παιγνίων στην Eurobet Ltd. ύψους BGN 74,4 εκατ., καθώς και στην κατά 49% συγγενή εταιρία Eurofootball Ltd BGN 328,9 εκατ. Η διοίκηση της Intralot έχει υποστηρίξει ότι τελικά δεν θα επιβαρυνθεί με αυτά τα ποσά.

Πολλαπλές διοικητικές αλλαγές

Σημαντικές είναι οι διοικητικές αλλαγές κορυφής που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια. Ακριβώς πριν από δύο χρόνια, ο επί μια πενταετία CEO Αντώνης Κεραστάρης απομακρύνθηκε από τη θέση του. Είχε αντικαταστήσει το 2014 τον επί 22 χρόνια CEO Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο, ο οποίος αποχώρησε μετά την απώλεια του ΟΠΑΠ και του Ιπποδρόμου στην Ελλάδα.

Αφορμή για την αποπομπή του Αντώνη Κεραστάρη στάθηκε η απώλεια του τουρκικού στοιχήματος από την κοινοπραξία Inteltek που αποτελούσε σύμπραξη των Intralot (45%) και Turkcell (55%). Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως στην πενταετία του κ. Κεραστάρη, άλλαξαν πέντε οικονομικοί διευθυντές ομίλου (Group Chief Financial Officer).

Τον Μάρτιο του 2019, τη θέση του Αντώνη Κεραστάρη ανέλαβε ο ίδιος ο ιδρυτής του ομίλου κ. Σωκράτης Κόκκαλης, o οποίος τον Μάρτιο του 2020 παραχώρησε τη θέση του CEO στον κ. Χρήστο Δημητριάδη. Ο τελευταίος έμεινε στη θέση του μόνο για οκτώ μήνες, έως το Νοέμβριο του 2020, όταν και επανήλθε στη θέση o κ. Σωκράτης Κόκκαλης, ενώ η ανακοίνωση έλεγε ότι ο κ. Δημητριάδης θα αναλάμβανε καθήκοντα ανάπτυξης δραστηριοτήτων του ομίλου στην Αμερική.

Η ίδρυση, η εισαγωγή στο Χ.Α. και η πορεία έκτοτε

Η Intralot ιδρύθηκε το 1992 και σταδιακά αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών, τόσο ως προμηθευτής λύσεων τεχνολογίας, όσο και ως διοργανωτής τυχερών παιχνιδιών σε δεκάδες χώρες.

Μέσω διαρκών εξαγορών, επεκτάσεων και στόχευσης συμβολαίων στις αγορές του εξωτερικού που απελευθερώνονταν σταδιακά, η Intralot έφτασε να έχει ιδιαίτερα μεγάλη επέκταση και να θεωρείται από τις μεγάλες εταιρείες στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Έφτασε να έχει παρουσία σε 32 χώρες, διαθέτοντας 76 συμβόλαια και απασχολώντας 5.200 εργαζομένους (άμεσα και έμμεσα σε θυγατρικές και συνεργαζόμενες), ενώ έχει θέσει περίπου 300.000 τερματικά σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο εισήχθη στις 3 Νοεμβρίου του 1999 και για κάποια χρόνια αποτέλεσε μέλος της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και του (τότε) δείκτη FTSE 20, κατόπιν υποβιβάστηκε στον Mid Cap, ενώ πλέον βρίσκεται σε επιτήρηση. Χθες, η μετοχή έκλεισε για 5η διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά, υποχωρώντας κατά 6,88% στα 0,1490 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος 667.607 τεμαχίων, με την κεφαλαιοποίηση να κατέρχεται στα 23,38 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ