ΓΔ: 2016.23 -0.40% Τζίρος: 158.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:21:41
Ζυγαριά δικαιοσύνης ξύλινη σφύρα
Φώτο: Shutterstock

Για περιβαλλοντική μόλυνση καταδικάστηκαν δυο πρώην στελέχη της ΕΒΖ

Η υπόθεση αφορούσε την ρύπανση πάνω από τα επιτρεπτά όρια του ποταμού Λουδία που είχε μειώσει το οξυγόνο στο νερό και να υπάρξουν μαζικοί θάνατοι ψαριών και οργανισμών.

Δύο πρώην στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) καταδικάστηκαν σε 5 μήνες φυλάκιση, με 3ετή αναστολή, ο καθένας, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο τους έκρινε ένοχους με αναγνώριση ελαφρυντικών. Σε πρώτο βαθμό είχαν τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης δύο χρόνων, η οποία ανεστάλη. 

Η υπόθεση αφορούσε τον ποταμό Λουδία όπου κατόπιν αυτοψίας των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών, τον Νοέμβριο του 2014, διαπιστώθηκαν τιμές ρύπανσης πάνω από τα επιτρεπτά όρια, με συνέπεια να μειωθεί η οξυγόνωση των υδάτων και να υπάρξει μαζικός θάνατος ψαριών και άλλων υδρόβιων οργανισμών του ποταμού.

Για την κατάσταση αυτή «ενοχοποιήθηκε» το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και υπό αυτές τις συνθήκες κατέστησαν κατηγορούμενοι ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Βιομηχανίας και ο διευθυντής του εργοστασίου εκείνης της περιόδου. Οι ίδιοι απολογούμενοι ενώπιον του Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης αρνήθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ρύπανση προήλθε από τα απόβλητα βιομηχανιών λιπασμάτων και άλλων εργοστασίων της περιοχής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ράφια σνακ σούπερ μάρκετ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται αράπικο φιστίκι λόγω αφλατοξινών

Ο ΕΦΕΤ εντόπισε αφλατοξίνες πάνω από τα όρια ασφαλείας σε συσκευασμένο αραπικό φιστίκι 250γρ. με την εμπορική ονομασία «η Αλφαβήτα κοντά στην ελληνική γη», με ανάλωση πριν 26/2/2027. Το προϊόν κρίνεται μη ασφαλές για κατανάλωση.
Κτήριο PwC Αθήνα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα της PwC: Τα 7 δισ. ευρώ θα ξεπεράσουν τα deals στην Ελλάδα φέτος

Το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα συνεχίζεται δυναμικά έως το 2026, με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, κυρίως σε Ενέργεια, Τεχνολογία και Τρόφιμα, όπως δείχνει έρευνα της PwC.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ ανατιμήσεων με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα φέρνει ο πόλεμος

Οι τιμές της βενζίνης και βασικά αγαθών και τροφίμων καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις και καθιστούν αισθητές πλέον τις συνέπειες του πολέμου. Αμφισβητείται ως ανεπαρκές το πλαφόν, προειδοποιήσεις για νέες ανατιμήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καμπανάκι» Καραμούζη για πληθωρισμό και κίνδυνο ύφεσης, λόγω του πολέμου

Ο κ. Νίκος Καραμούζης προειδοποιεί για μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και κίνδυνο ύφεση λόγω καταστροφής ενεργειακών υποδομών. Σε νέες επενδύσεις στον κλάδο τροφίμων προχωράει το SMERemediumCap.