Νέο ΔΣ με υπογραφή της Reggeborgh έχει η Ελλάκτωρ από σήμερα, μετά την ψηφοφορία όπου εγκρίθηκε με 61,27% η πρόταση των Ολλανδών κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση.
Τα πέντε μέλη για το νέο διοικητικό συμβούλιο είναι ο γνωστός νομικός, Γιώργος Μυλωνογιάννης, ως μη εκτελεστικός πρόεδρος, ο μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Άρης Ξενόφος, ως διευθύνων σύμβουλος με εκτελεστικές αρμοδιότητες, καθώς και τρία μη εκτελεστικά μέλη: οι μηχανικοί Δημήτρης Κονδύλης και Κωνσταντίνος Τουμπούρος και η Αθηνά Χατζηπέτρου, πρώην στέλεχος πολυεθνικών και σήμερα επικεφαλής της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Όπως έγραψε νωρίτερα το Business Daily, γυρίζει σελίδα η Ελλάκτωρ, καθώς με μεγάλη πλειοψηφία, 61%, οι μέτοχοι ενέκριναν πριν από λίγο την αποπομπή της διοίκησης Καλλιτσάντση που ζητούσε η ολλανδική Reggeborgh, ενώ προηγήθηκε το συντριπτικό αποτέλεσμα των δύο πρώτων ψηφοφοριών των μετόχων της Ελλάκτωρ, όπου με ποσοστό 89,6% καταψήφισαν την προτεινόμενη από τη διοίκηση αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση της Reggeborgh, την οποία υπερψήφισε και η πλευρά των εφοπλιστών.
Aναλυτικά οι προτάσεις της ολλανδικής εταιρείας ήταν οι ακόλουθες:
Γιώργος Μυλωνογιάννης, Πρόεδρος – Μη Εκτελεστικό Μέλος.
Ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Οικονομικά (BSc) και Νομικά (LLB) στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει νομικός εκπρόσωπος μεγάλων διεθνών εταιρειών. Εξειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο, το φορολογικό δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ, τις δημόσιες συμβάσεις και τη διαιτησία. Μερικές από τις πιο πρόσφατές του συνεργασίες ως σύμβουλος καθώς και νομικός σύμβουλος περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τον ΟΤΕ, τον Όμιλο Airbus, την Airbus Ελλάς ΑΕ, την Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ ΑΕ) και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Είναι ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Φορτσάκης – Διακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες (FDMA Law Firm) από το 2001 και σήμερα εργάζεται ως Νομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος
Ο κ. Αριστείδης (Άρης) Ξενόφος, γεννήθηκε το 1963 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο London School of Economics της Αγγλίας. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μέλος ΔΣ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ως πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων, της EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SaiI S.A. και της Eurobank EFG Fund Management Company (Λουξεμβούργο) Α.Ε. Έως και σήμερα εργάζεται ως μέλος της επιτροπής εκκαθάρισης στην εταιρεία PQH (Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε) και ως εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ).
Δημήτριος Κονδύλης, Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος
Ο κ. Δημήτριος Κονδύλης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό) στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το INSEAD. Εργάστηκε ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Arlekino ΑΕ, Oceanbulk Maritime ΑΕ και Atlantic International Trading ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως διευθύνων σύμβουλος στις εταιρείες Interchart Shipping Inc και Ship Procurement Services παράλληλα με τη θέση του ως συνιδρυτή στην εταιρεία Sarl Sea Business, Monaco. Είναι μέλος του συμβουλίου της επιτροπής “China Classification Society Mediterranean Committee” καθώς και μέλος της διεθνούς επιτροπής ”International General Committee of Bureau Veritas”.
Κωνσταντίνος Τούμπουρος, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος
Ο κ. Κωνσταντίνος Τούμπουρος γεννήθηκε το 1978. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός (πτυχίο και μεταπτυχιακό), με ειδίκευση στην υδραυλική μηχανική, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και από τότε ασκεί το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως αντιπρόεδρος και μέλος ΔΣ στην εταιρεία Εργονομία ΑΕ καθώς και ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Εργομετρία ΑΕ. Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τεχνικής και εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Temco AE.
Αθηνά Χατζηπέτρου, Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος
Η κα. Αθηνά Χατζηπέτρου είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού στην επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη πολιτιστική διαχείριση από το Πανεπιστήμιο του Kent. Εργάστηκε, μεταξύ άλλων, ως περιφερειακή οικονομική διευθύντρια στην Coca-Cola Ελλάς, ως οικονομική διευθύντρια στην εταιρεία Beiersdorf Ελλάς, ως διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Toyota Hellas ΑΕ, ως οικονομική σύμβουλος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ως μόνιμη σύμβουλος της υπηρεσίας ”Netherlands Enterprise Agency (RVO)” και της οικονομικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE) και ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος του Tαμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠ). Έως και σήμερα εργάζεται ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ (HDB).
Νωρίτερα, σε μία συνέλευση που κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους,
Με αναφορά στα επιχειρήματα της Reggeborgh όπως είχαν παρουσιαστεί στην έκθεση Νοεμβρίου, ο Αν. Καλιτσάντσης επεδίωξε να αποδυναμώσει την πρόταση της Ολλανδικής πλευράς για ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και διερωτήθηκε πως η εταιρεία ούσα μέτοχος της Ελλάκτωρ τους τελευταίους τέσσερις μήνες δεν έχει καταφέρει να αξιολογήσει ακόμα τις ανάγκες του ομίλου και πώς σκοπεύει να συμπληρώσει τη χρηματοδότηση του ομίλου μετά την καταψήφιση του ΑΜΚ. Επίσης, εξέφρασε την απορία γιατί δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της αναφορικά με τα στελέχη που προτείνει, τονίζοντας ότι ενδεχομένως να είναι τα ίδια με τα οποία μιλάει και η πλευρά Καλιτσάντση. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η ολλανδική εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει ακόμα το business plan για τον Ελλάκτωρ ρωτώντας αν αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάτι που κρύβει από τους μετόχους.
Ο κ. Καλλιντσάντσης τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα του ομίλου είναι που κάνουν την Reggeborgh να θέλει να αποκτήσει ηγετική θέση στην Ελλάκτωρ υπογραμμίζοντας ότι η αξία του ομίλου δεν αντικατοπτρίζεται στην πορεία της μετοχής της, ενώ στο σημείο αυτό άφησε και αιχμές για συντονισμένη προσπάθεια από μερίδα του Τύπου να πλήξει την μετοχή του ομίλου.
Τέλος, ο κ. Καλλιτσάντσης έθεσε το ερώτημα αν πλευρά των Ολλανδών με τις τελευταίες κινήσεις της θέλει να προσπαθήσει να ελέγξει τον όμιλο με το μικρότερο δυνατό κόστος για να καταλήξει ότι το σχέδιο της Reggeborgh χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και έλλειψη τεκμηριωμένων θέσεων που προκαλούν ανησυχία.
Να καταψηφιστεί η πρόταση της Reggeborgh για απομάκρυνση του σημερινού ΔΣ επανέλαβε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόσωπος Reggeborgh Invest ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εκλογή νέου και ώστε τελικά να επιστρέψει ο όμιλος στο δρόμο που του αξίζει. Κατά τον κ. Σωτηρόπουλο, η καταψήφιση της πρότασης Καλλιτσάντση σε ποσοστό 88,4% νωρίτερα κάνει ξεκάθαρη τη στάση των μετόχων για απόρριψη της σημερινής διοίκησης.
Όπως είπε, απέφυγε να αντιπαρατεθεί περαιτέρω με τον κ. Καλλιτσάντση αποδίδοντας σεβασμό στον ηττημένο ενώ τόνισε ότι ανέμενε μία αντίστοιχη στάση από εκείνον και όχι την επιθετική τοποθέτηση του. Ο κ. Σωτηρόπουλος διερωτήθηκε με ποια ιδιότητα ο κ. Καλλιτσάντσης τοποθετήθηκε μετά την συντριπτική του ήττα νωρίτερα σήμερα και ενώ δε φαίνεται να είναι μέτοχος του ομίλου. Επίσης χαρακτήρισε ως «θέατρο του παραλόγου» το γεγονός ότι η Invesco ψήφισε σύμφωνα με την εισήγηση της Reggeborgh ενώ νωρίτερα είχε καταθέσει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.
Επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος τόνισε ότι τα επιχειρήματα του κ. Καλλιτσάντση για θετική πορεία των οικονομικών του ομίλου και την καλή εικόνα εταιρικής διακυβέρνησης καταρρέουν από τα νέα για κατάσχεση στην Ακτωρ καθώς και από τις δημόσιες κατηγορίες που έκανε ο αδερφός του κ. Καλλιτσάντση αναφορικά με παραβιάσεις εταιρικής διακυβέρνησης.
Νωρίτερα, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης έκανε εκτενή αναφορά στα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης του ομίλου καθώς και στην κατάσταση που αναγκάστηκε να διαχειριστεί από την ανάληψη των καθηκόντων της. Όπως είπε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 50,4 εκατ. ευρώ, που αποτελεί ένα από τα πρώτα θέματα της σημερινής συνέλευσης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ομίλου και θα ενισχύσει το κομμάτι των κατασκευών και θα δώσει ένα «ικανό μαξιλάρι ασφαλείας» στον όμιλο.
Ο κ. Καλλιτσάντσης υπεραμύνθηκε των επιλογών της διοίκησης τα τελευταία 2,5 χρόνια αφήνοντας αιχμές πως το γεγονός ότι ο όμιλος έχει θετικά αποτελέσματα – όπως για παράδειγμα η πρόσφατη αξιολόγηση του ΙSS στη λίστα της οποίας η Ελλάκτωρ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις χαρακτηριζόμενη ως επιλογή χαμηλού ρίσκου με καλές επιδόσεις. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καλλιτσάντσης άφησε αιχμές προς την Reggeborgh και την Invesco λέγοντας πως έχουν αντιληφθεί τη νέα εικόνα αυτή του ομίλου και αυτός είναι ο λόγος που θέλουν κυρίαρχη θέση, τονίζοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίες οι κινήσεις τους. Αναφερόμενος στην ψήφιση για την ΑΜΚ, υπογράμμισε ότι αυτές οι δύο εταιρείες είναι που θα κρίνουν το αποτέλεσμα.
Ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, καθηγητής Νομικής Σχολής Αθηνών και αντιπρόσωπος Reggeborgh Invest, έκανε αναφορά στις διαδικασίες για τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το συμβούλιο που προτείνεται από την ολλανδική Reggeborgh, λέγοντας πως η πλευρά της Invesco υιοθέτησε τις «αβάσιμες αιτιάσεις» της πλευράς της διοίκησης της Ελλάκτωρ και αποσύρθηκε από τη διαδικασία γνωρίζοντας πως δεν έχει το απαραίτητο νομικό έρεισμα. Επίσης έκανε αναφορά και σε καταγγελία και σε επίπεδο ΕΕ στη γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού από μικρομέτοχο της Ελλάκτωρ με αίτημα επίσης ασφαλιστικών μέτρων που όπως είπε απορρίφθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Εκφράζοντας τη θέση της Reggeborgh, ο κ. Σωτηρόπουλος ζήτησε να απορριφθεί η πρόταση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αναφέροντας πως η εταιρεία δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στο ΔΣ της Ελλάκτωρ που όπως σημείωσε «σπαράσσεται» ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν αποχωρήσεις και δημόσιες αιχμές. Επίσης ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε πώς το γεγονός ότι η πρόταση για την ΑΜΚ ήρθε αφού είχε γίνει γνωστή η πρόθεση της Reggeborgh για αλλαγή ηγεσίας της Ελλακτωρ αφήνει αιχμές για τις προθέσεις του ΔΣ. Στο πλαίσιο των παραπάνω ανέφερε ότι η πλευρά των Ολλανδών ζητάει από όλους τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση αυτή.
Σημειώνεται πως η Invesco, εταιρεία συμφερόντων των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας να αναβληθεί η ΓΣ, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού αν υπάρχει συγκέντρωση ή όχι στην περίπτωση που αναλάβει τη διοίκηση της εταιρείας το συμβούλιο που προτείνεται από την ολλανδική Reggeborgh.
Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ καλούνται για δεύτερη φορά μέσα σε δυόμισι χρόνια να αποφασίσουν για νέα διοίκηση. Στην αγορά κατασκευών τονίζουν πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμοι για τον ισχυρό όμιλο καθώς εντείνεται ο ανταγωνισμός σε όλα τα μέτωπα, από τις παραχωρήσεις μέχρι την ενέργεια. Για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου έχει μετατεθεί η προθεσμία κατάθεσης προσφοράς για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενώ ισχυρές κόντρες αναμένονται για τις νέες άδειες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.