Καταγγελία για τη δημιουργία μονοπωλίου στην Ελλάδα, στους τομείς κατασκευών, παραχωρήσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειεας, από την ολλανδική Reggeborgh κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα τέλη Δεκεμβρίου 2020, η νομική εταιρεία EEP (Ευαγγελάτος – Ελμαλής – Παπαναστασόπουλος), για λογαριασμό του μετόχου μειοψηφίας της Ελλάκτωρ, Μιχαήλ Κούλα.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της νομικής εταιρείας EEP, η ολλανδική Reggeborgh έχει θέσει υπό τον έλεγχό της το 95% των σταθμών διοδίων της Ελλάδας και πήρε μονοπωλιακή θέση σε πολλές επιμέρους ελληνικές αγορές, αψηφώντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τον ανταγωνισμό.
Κατά την καταγγελία, ειδικότερα,
- Η Reggeborgh έχει αποκτήσει μειοψηφικά μερίδια στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον όμιλο Ελλάκτωρ, τους δύο ηγετικούς ελληνικούς ομίλους στις Κατασκευές, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Παραχωρήσεις (διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση αυτοκινητοδρόμων).
- Ελέγχοντας αυτές τις δύο εταιρείες, η Reggeborgh θα ωφεληθεί και από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, μεγάλο μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν στους τομείς κατασκευών, παραχωρήσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
- Η εξαγορά και συγκέντρωση σε ένα επιχειρηματικό όμιλο των δραστηριοτήτων δύο κορυφαίων εταιρειών, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Ελλάκτωρ έχει προφανείς επιπλοκές, καθώς οδηγούν στον έλεγχο από τη Reggeborgh κάθε χιλιομέτρου αυτοκινητοδρόμου που λειτουργεί με σύμβαση παραχώρησης.
- Η Reggeborgh, που είναι μητρική εταιρεία του ολλανδικού ομίλου κατασκευών και real estate, VolkerWessels, ακολουθεί στρατηγική κατάκτησης μονοπωλιακής θέσης σε τρεις επιμέρους ελληνικές αγορές, μέσω της εξαγοράς μειοψηφικών πακέτων συμμετοχής στους δύο ελληνικούς ομίλους (31% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 27% στην Ελλάκτωρ), τα οποία, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι έχουν χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, της δίνουν τον έλεγχο της διοίκησης. Ιδιαίτερα στις παραχωρήσεις, το συνολικό μερίδιο αγοράς των δύο ομίλων φθάνει το 95%.
- Η Reggeborgh, ακολουθώντας πρακτικές αντίθετες στη νομοθεσία για τον ανταγωνισμό, κάνει κατάχρηση της κυριαρχίας της στην αγορά για να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, σε τομείς δραστηριοτήτων κρίσιμων για την ευημερία των καταναλωτών και στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο.
Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, Μ. Κούλα, πρόθεσή του είναι να εξετασθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές για τον ανταγωνισμό η συγκέντρωση μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ και να διασφαλισθεί ότι η αντιμονοπωλιακή νομοθεσία θα εφαρμοσθεί. Όπως τονίζει, το αίτημά του είναι να εξετασθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα γεγονότα και να επιβληθεί ο νόμος.
Ο νομικός Ιωάννης Παπαναστασόπουλος τονίζει ότι η υπόθεση έχει αναφερθεί στις αρμόδιες αρχές, δηλαδή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν και αναμένεται η άμεση ανάληψη δράσης εκ μέρους τους, ενώ επισημαίνει ότι η υπόθεση είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, ενόψει της διανομής μεγάλου μέρους των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις κατασκευές. Ο νομικός Εμμανουήλ Μαργωμένος, ανώτερος σύμβουλος της ομάδας που επεξεργάσθηκε την καταγγελία, υπογραμμίζει ότι η Reggeborgh θα θέσει υπό τον έλεγχό της όλους τους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούν με συμβάσεις παραχώρησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν εξετάζει την καταγγελία και θα αποφασίσει αν θα αρχίσει επίσημη έρευνα για τις πρακτικές που ακολουθεί η Reggeborgh.