Στον έκτο χρόνο καθυστερήσεων περνά η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του… 2015 σύμφωνα με τη δέσμευση που είχε αναλάβει προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ η Εθνική Τράπεζα αλλά και η Ελληνική Δημοκρατία.
Η υποχρέωση για την πώληση της ασφαλιστικής θυγατρικής του ομίλου Εθνικής Τράπεζας επιβλήθηκε από τις ευρωπαϊκές αρχές μετά την κρατική ενίσχυση που έλαβε η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2014, αλλά και τη δεύτερη κρατική ενίσχυση που έλαβε με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Η συνολική κρατική βοήθεια που έλαβε η Εθνική Τράπεζα ήταν 12,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο (τότε) 20% του σταθμισμένου ενεργητικού της, μέρος της οποίας αποπληρώθηκε.
Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της θυγατρικής της έχουν ναυαγήσει για διάφορους λόγους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και η τρέχουσα διαδικασία αντιμετωπίζει προβλήματα. Παρά τις προσδοκίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC και το γεγονός ότι μόλις λίγες εβδομάδες πριν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς εξέφραζε την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «ύψιστης σημασίας για την τράπεζα», πληροφορίες αναφέρουν ότι διατηρείται απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το CVC πιέζει για χαμηλότερο τίμημα, προκαλώντας την αντίδραση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο είναι δεδομένο ότι η μεγαλύτερη πίεση κατά της συμφωνίας προέρχεται από συνδικαλιστές αλλά και από πολιτικές πλευρές που επιδιώκουν την διατήρηση του σημερινού status quo της ασφαλιστικής.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει τελικά αίσιο τέλος στη διαπραγμάτευση Εθνικής - CVC, διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες, ωστόσο χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι ότι έχουν επανέλθει τα σενάρια περί δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή των μετοχών της Εθν. Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Και μπορεί η Εθνική Τράπεζα να προχώρησε σε δραστική επανεκτίμηση της αποτίμησης της Εθν. Ασφαλιστικής στα 500 εκατ. ευρώ από 1 δισ. ευρώ που ήταν στα βιβλία της, προκειμένου να προχωρήσει η συναλλαγή, ωστόσο πολλοί αμφισβητούν και το νούμερο αυτό. Η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου με ενεργητικό άνω των 4 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 750 εκατ. ευρώ, ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό ότι ένα μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου της αποτελείται από προϊόντα που δεν είναι σωστά τιμολογημένα, επιφέρουν ζημιές και περιέχουν πολλούς κινδύνους.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 πραγματοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, ύψους 650 εκατ. ευρώ, την οποία κάλυψε η τράπεζα, για την αναπλήρωση των απωλειών του PSI.
Το φιάσκο Calamos - Exin Partners και η «καρατόμηση» Φραγκιαδάκη
Τον Ιούνιο 2017 το επενδυτικό σχήμα Calamos - Exin Partners είχε προσφέρει ποσό 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση του 100% της θυγατρικής ασφαλιστικής της Εθνικής Τράπεζας, ποσό κατά πολύ υψηλότερο των αποτιμήσεων αναλυτών (περί τα 650 εκατ. ευρώ). Πολλοί τότε είχαν χαρακτηρίσει το deal πολύ καλό για να είναι αληθινό, για να αποδειχθεί λίγους μήνες μετά ότι η υπόθεση Calamos - Exin ήταν ένα μεγάλο φιάσκο.
Εφτά μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο ανάδοχος όμιλος Exin δεν είχε υποβάλει στην Τράπεζα της Ελλάδος την οριστική μετοχική σύνθεση του σχήματος που θα χρηματοδοτούσε την εξαγορά, φουντώνοντας τη φημολογία ότι κάτι δεν πάει καλά στην υπόθεση. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις η Exin συμπερίλαβε ονόματα υποτιθεμένων επενδυτών, οι όποιοι διέψευσαν κάθε ενδιαφέρον.
Το ναυάγιο επιβεβαιώθηκε στις αρχές του 2018, όταν η οικογένεια Κάλαμος ανακοίνωσε ότι κατέθεσε δικαστική αγωγή εναντίον της EXIN Financial Services Holdings BV.
Η υπόθεση είχε τροφοδοτήσει έντονη κριτική για τη σοβαρότητα της διαδικασίας που ακολούθησε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας καθώς και για τον ρόλο των συμβούλων. Πολλοί θεωρούν ότι η υπόθεση βάρυνε το κλίμα για τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο Λεωνίδα Φραγκιαδάκη ο οποίος «καρατομήθηκε» αιφνιδιαστικά στις 4 Μαΐου 2018.