Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, βάσει της απόφασης Δ1.α/Γ. Π.οικ 83978 - ΦΕΚ 5791/30-12-2020, όπως ενημέρωσε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας τους εμπόρους και τους καταναλωτές.
«Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών εύχονται το τέλος της υγειονομικής κρίσης να μας βρει όλους ενεργούς, χωρίς απώλειες και το 2021 να μας δώσει την ελπίδα για πολλές και καλύτερες δουλειές, στη νέα ψηφιακή εποχή ανάπτυξης του εμπορίου», αναφέρει ο ΕΣΑ.
Εχθές, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ζήτησε να ανοίξει το λιανεμπόριο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά, με ραντεβού που θα μπορεί να κλείνει ο καταναλωτής για να επισκεφθεί κάποιο κατάστημα.
Όπως ανέφερε, η μέθοδος του «click away» δε λειτούργησε για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να χαθεί για αυτές ο χριστουγεννιάτικος τζίρος. «Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτό το "ημίμετρο", το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε καταθέσει πρόταση για άνοιγμα του λιανεμπορίου, μέσω προκαθορισμένων επισκέψεων των καταναλωτών στα καταστήματα. Έτσι και θα αποφεύγαμε φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού, αλλά και θα λειτουργούσαν οι επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΕΑ σε συνεργασία με την Opinion Poll, το 86% των επιχειρήσεων έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν.
Παράλληλα, το 36% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι το click away είναι μια δυνατότητα αύξησης του τζίρου, ενώ στο Εμπόριο το ποσοστό αυτό είναι 20,9%. Παράλληλα, το 23% των επιχειρήσεων δηλώνουν ως πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσουν, ενώ ιδιαίτερα δε φαίνεται να πλήττονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν 1-6 εργαζομένους. Μάλιστα, μόνο το 11% θεωρούν ότι οι Τράπεζες έχουν βοηθήσει σε αυτή την περίοδο με παροχή δανείων για κεφάλαιο κίνησης με μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερη γραφειοκρατία, ενώ το 75,6% έχει αρνητική άποψη.