Οξύνεται, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ, Αναστ. Καλλιτσάντση, η μετοχική διαμάχη για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου. Η διοίκηση Καλλιτσάντση επιχείρησε χθες να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ανακοίνωσε έκτακτη γενική συνέλευση για τις 7 Ιανουαρίου με θέματα, τόσο την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου που ζητάει ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest, όσο και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50,4 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση, ήταν εδώ και μήνες προαπαιτούμενο των τραπεζών ώστε να ενισχύσουν στη συνέχεια με κεφάλαια κίνησης την θυγατρική ΑΚΤΩΡ. Τα προβλήματα ρευστότητας της Άκτωρ έχουν δημιουργήσει ντόμινο οφειλών στην ελληνική αγορά ενώ δυσκολεύουν τη διεκδίκηση νέων έργων ή την υλοποίηση υπογεγραμμένων συμβάσεων.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, ο κ. Καλλιτσάντσης ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία «Growth4Ellaktor», που αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης πρωτοβουλίας «Change4Ellaktor». Μέσω της τελευταίας οι αδερφοί Αναστάσιος και Δημήτρης Καλλιτσάντσης έδιωξαν από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ την πλευρά Λεων. Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα.
Από όσα είπε χθες ο κ. Καλλιτσάντσης προκύπτει πως στις 7 Ιανουαρίου θα υπάρξει μια αντίστοιχη καταμέτρηση ψήφων ώστε να διαπιστωθεί αν την επόμενη ημέρα ο όμιλος θα διοικείται από διοίκηση που θα διορίσει η Reggeborgh και οι μέτοχοι που συμπορεύονται με τους Ολλανδούς, ή από τη σημερινή διοίκηση και τους μετόχους που την στηρίζουν. Εκτός και αν στο μεσοδιάστημα υπάρξουν άλλες εξελίξεις, όπως μια συμφωνία με την αντίπαλη πλευρά.
Η ολλανδική πλευρά δεν είχε αφήσει, πάντως, πολλά περιθώρια στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει την προηγούμενη εβδομάδα. Ανέφερε πως έχει εξασφαλίσει τη στήριξη αρκετών μετόχων ώστε να επιβάλλει «με απόλυτο τρόπο» τις θέσεις της στην προσεχή γενική συνέλευση. Η Reggeborgh ελέγχει άμεσα το 10,36% της Ελλάκτωρ, ενώ το ποσοστό της αυξάνεται στο 22,9% αν ασκήσει το δικαίωμα για την απόκτηση του 12,55% της Ελλάκτωρ που έχει ο κ. Λεων. Μπόμπολας. Αν προστεθούν τα ποσοστά άλλων μετόχων που συντάσσονται μαζί της, πέραν των κ.κ. Αγγ. Γιόκαρη και Χρ. Παναγιωτόπουλου που υπογράφουν το αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση, τότε ορισμένοι ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό κοντά στο 35%.
Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ είπε πως «είμαι και θα παραμείνω υπέρ όλων όσοι επιθυμούν το καλό της Ελλάκτωρ κι απέναντι σε οποιονδήποτε ενεργεί ενάντια σε αυτό», αφήνοντας να εννοηθεί πως οι Ολλανδοί δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. «Αυτό και η βούληση των μετόχων, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της ψήφου τους στη Γενική Συνέλευση, είναι οι μόνοι παράγοντες που μετρούν για εμένα», πρόσθεσε.
Η Reggeborgh Invest και οι άλλοι δύο μέτοχοι που κατέθεσαν το αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση ζητούν και διαχειριστικό έλεγχο για την τελευταία διετία. Το αίτημα αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στα θέματα της συνέλευσης που ανακοίνωσε η διοίκηση της Ελλάκτωρ. Ο ολλανδικός όμιλος θα πρέπει να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, δηλαδή να προσφύγει στο Πρωτοδικείο το οποίο και θα αποφασίσει. Αλλά επί της απόφασης του Πρωτοδικείου μπορεί να ασκηθεί έφεση από την αντίπαλη πλευρά και να υπάρξει μακρύς δικαστικός αγώνας. Χθες το βράδυ, πάντως, πρόσωπα που συνδέονται με τον ολλανδικό όμιλο απέφευγαν κάθε σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Καλλιτσάντση.
Οι εξηγήσεις στους αναλυτές
H χθεσινή, βιαστικά οργανωμένη, επικοινωνία του Αν. Καλλιτσάντση με τους αναλυτές των επενδυτικών οίκων είχε αρκετές αναφορές που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες:
- Σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο στη διοίκηση του ομίλου, είπε ότι θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο το χρειάζεται η εταιρεία και θα ανοίξει αργότερα το δρόμο σε ένα επαγγελματικό μάνατζμεντ, όπως ήταν ο αρχικός στόχος. Με άλλα λόγια, ο κ. Καλλιτσάντσης θα διεκδικήσει την ψήφο των μετόχων για να παραμείνει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, κόντρα στην πρόταση των Ολλανδών για αλλαγή διοίκησης, αλλά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει αργότερα, δίνοντας τη θέση του σε επαγγελματία μάνατζερ.
- Σχετικά με το κρίσιμο θέμα των ζημιών από τις δραστηριότητες της Άκτωρ στο εξωτερικό, οι οποίες αποτέλεσαν τον κύριο παράγοντα εκτροχιασμού του αρχικού σχεδίου εξυγίανσης, όπως έχει γράψει το Business Daily, ο κ. Καλλιτσάντσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτός ο κύκλος εγγραφής ζημιών σύντομα θα κλείσει. Όπως είπε, από τα 40,8 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στην Άκτωρ, από την αύξηση κεφαλαίου της μητρικής Ελλάκτωρ κατά 50,4 εκατ. ευρώ, θα καλύφθούν με 20 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την έξοδο από δραστηριότητες του εξωτερικού, σχετιζόμενες κυρίως με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων. Με αυτή τη χρέωση, σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, κλείνει οριστικά το κεφάλαιο «ζημιές εξωτερικού» για την Άκτωρ. Αυτή η πρόβλεψη μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, αφού κατ' επανάληψη οι ζημιές του κατασκευαστικού τομέα στο εξωτερικό αποδείχθηκε ότι ήταν μεγαλύτερες από τις εκτιμήσεις της διοίκησης Καλλιτσάντση.
- Όσον αφορά το δάνειο που, όπως ειπώθηκε στην ενημέρωση των αναλυτών, διαπραγματεύεται η Ελλάκτωρ με τις τράπεζες, διατυπώθηκε ερώτηση από αναλυτή για το αν η χορήγησή του εξαρτάται από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η απάντηση που δόθηκε στο ερώτημα αυτό ήταν αρνητική, χωρίς όμως να εξηγηθεί γιατί, αφού δεν συνδέεται το δάνειο με την αύξηση κεφαλαίου, η σχετική διαπραγμάτευση κρατάει από το καλοκαίρι χωρίς να έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχει αντλήσει νέα κεφάλαια η Ελλάκτωρ.