Σε ανοικτή σύγκρουση του ολλανδικού επενδυτικού fund Reggeborgh με τη διοίκηση Καλλιτσάντση οδηγεί η κρίση στην Ελλάκτωρ, καθώς το fund, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, με δύο αιτήματα: την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου και τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα πεπραγμένα της τελευταίας διετίας, δηλαδή για την περίοδο άσκησης διοίκησης από την πλευρά Καλλιτσάντση.
Πηγές της διοίκησης της Ελλάκτωρ υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχετικό αίτημα στην εταιρία ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες περι διαχεριστικού ελέγχου σημειώνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο με δικαστική εντολή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι σε κάθε περίπτωση η εταιρία πλέον λειτουργεί με ισχυρές δομές εταιρικής διακυβέρνσης και διαφάνειας.
Ουσιαστικά οι Ολλανδοί, που βρίσκονταν το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις για την εξαγορά του 25% των μετοχών της Ελλάκτωρ, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του fund Farralon, χωρίς όμως οι συζητήσεις να έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία, επιδιώκουν «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών με την πλευρά Καλλιτσάντση στη γενική συνέλευση, αμφισβητώντας ευθέως το μάνατζμεντ.
Δεν είναι σαφές με ποιο ποσοστό θα εμφανισθούν στη συνέλευση οι Ολλανδοί. Ελέγχουν σχεδόν 5,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ και έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αγορά στο μέλλον των μετοχών που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας (12%), ενώ φέρονται να έχουν αγοράσει πρόσθετες μετοχές από το Χρηματιστήριο, για τις οποίες δεν έχουν γίνει επίσημα ανακοινώσεις.
Σημειώνεται, πάντως, ότι εκπρόσωπος της Ελλάκτωρ, σε επικοινωνία με το Business Daily, δεν επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει η εταιρεία επιστολή από την Reggeborgh με τα αιτήματά της σχετικά με τη σύγκληση γενικής συνέλευσης.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα το Business Daily ανέδειξε με σχετικό δημοσίευμα τα προβλήματα της προσπάθειας της διοίκησης Καλλιτσάντση να προωθήσει την εξυγίανση της Ελλάκτωρ, μια προσπάθεια που προσέκρουσε στις τεράστιες ζημιές από τα έργα στο εξωτερικό, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ.
Όπως τονιζόταν στο δημοσίευμα, από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία η πρωτοβουλία Change4Ellaktor μέχρι σήμερα, αποκαλύφθηκε μια «μαύρη τρύπα» 500 εκατ. ευρώ στη θυγατρική Άκτωρ! Οι μέτοχοι πληροφορούνταν κάθε εξάμηνο πως οι διεθνείς δραστηριότητες της Άκτωρ, από την Αυστραλία μέχρι την Κολομβία, ήταν «πίθος των Δαναΐδων», με τις ζημιές να μην τελειώνουν.