Στην υλοποίηση της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με την κωδική ονομασία «Phoenix», συνολικής λογιστικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων αφορά σε στεγαστικά δάνεια, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε αίτηση βάσει του ν.4649/2019 για την ένταξη της τιτλοποίησης Phoenix στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής». Η αίτηση αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 1 δισ. ευρώ.
Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει και αίτηση για την ένταξη στο Πρόγραμμα «Ηρακλής» της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με κωδική ονομασία «Vega», ύψους έως 5 δισ. ευρώ.
Όπως είχε ξεκαθαρίσει κατά την τηλεδιάσκεψη των αναλυτών, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η νέα κρίση, η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να ολοκληρώσει πριν το τέλος του έτους την εφαρμογή του σχεδίου επιτάχυνσης της εξυγίανσης του ισολογισμού μέσω τιτλοποιήσεων, αλλά και τη διάσπαση των τραπεζικών δραστηριοτήτων σε νέα εταιρεία (hive off), η οποία ήδη προχωρά με ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού την 31η Ιουλίου.
Ως το τέλος του έτους, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση Phoenix, που αφορά στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ, για την οποία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από οίκο και έχει επιβεβαιωθεί το ύψος των senior ομολογιών, για τις οποίες θα ζητηθεί η εγγύηση του Δημοσίου. Η συναλλαγή Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ (4 δισ. επιχειρηματικά δάνεια, 1 δις. επιχειρηματικά) βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Στα τέλη Ιουλίου, η Πειραιώς έλαβε, εξάλλου, δεσμευτική προσφορά για την πώληση του «πακέτου» δανείων Iris (καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 600 εκατ. ευρώ). Σε ερώτηση για την τιμή που προσφέρθηκε για αυτά τα δάνεια από τους επενδυτές, ο CFO της τράπεζας απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, τόνισε όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τα κεφάλαια της τράπεζας. Σύντομα αναμένονται προσφορές και για την πώληση επιχειρηματικών δανείων 200 εκατ. ευρώ προς μεγάλες επιχειρήσεις (project “Trinity”).
Άλλωστε, όπως διευκρινίσθηκε από τον κ. Μεγάλου, η τράπεζα έχει σημαντικά περιθώρια κεφαλαιακής επάρκειας, παρά τις πιέσεις που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού, κυρίως επειδή πετυχαίνει τον εσωτερικό σχηματισμό νέου κεφαλαίου. Ο βασικός δείκτης επάρκειας κεφαλαίων (pro forma) διαμορφώνεται σε 16,1%, ενώ το νέο ελάχιστο όριο που έχει θέσει η εποπτεία ως το τέλος του 2022, λόγω της κρίσης, είναι 11,25%.