Η στήριξη της ανάπτυξης της Ηπείρου αποτελεί στρατηγική επιλογή για την Πειραιώς, όπως τόνισε ο CEO της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο συνέδριο «Ήπειρος: οι ρίζες και το μέλλον της αυθεντικότητας», που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.
Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στη διαχρονική παρουσία της Πειραιώς στην περιοχή, σημειώνοντας ότι η τράπεζα διαθέτει σήμερα 8 καταστήματα στην Ήπειρο, περίπου 2 δισ. ευρώ σε καταθέσεις και πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις προς περισσότερες από 680 επιχειρήσεις της περιφέρειας.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την τοπική επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και στον ρόλο της καινοτομίας στην αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου.
«Η διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την καινοτομία αποτυπώθηκε στη neobank Snappi, που έχει έδρα στα Ιωάννινα και προέκυψε από τη συνεργασία της Πειραιώς με την τοπική εταιρεία τεχνολογίας Natech», ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου.
Snappi και επενδύσεις στην Ήπειρο στο επίκεντρο της στρατηγικής Πειραιώς
Όπως δήλωσε, η Snappi έχει λάβει άδεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για δραστηριότητα πιστωτικού ιδρύματος σε όλη την Ευρωζώνη και έχει ήδη ξεκινήσει την επαφή με τους πελάτες της. «Αυτή τη στιγμή έχει γύρω στους 200.000 χρήστες digital banking και 130.000 πελάτες, οι οποίοι έχουν καταθέσεις, παίρνουν δάνειο και κάνουν συναλλαγές με τη Snappi», σημείωσε.
Αναφερόμενος γενικότερα στη στήριξη των επενδύσεων στην περιφέρεια, ο CEO της Πειραιώς υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό κάθε περιοχή να διαθέτει ένα ευρύ «χαρτοφυλάκιο επενδύσεων».
Όπως ανέφερε, στην Ήπειρο αυτό διαμορφώνεται μέσα από την καινοτομία, τη γαστρονομία, την ενέργεια, τα logistics, αλλά και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούν η Ιόνια Οδός και η Εγνατία.
«Το τραπεζικό σύστημα έχει πλέον περάσει στο επόμενο βήμα, με πολύ ισχυρή ρευστότητα, και αναζητεί επενδυτικά σχέδια για να χρηματοδοτήσει.
Όταν έχεις λοιπόν ένα portfolio of investments, περιορίζεις τον κίνδυνο και για την περιοχή, αλλά και για τα πιστωτικά ιδρύματα», τόνισε ο κ. Μεγάλου.