ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτίριο INTERLIFE Ασφαλιστική
Φώτο: Κεντρικά γραφεία INTERLIFE Ασφαλιστική

Interlife: Ισχυρά κέρδη 27,7 εκατ. με στροφή σε ασφαλίσεις περιουσίας

Η Interlife κατέγραψε καθαρά κέρδη 27,7 εκατ. ευρώ το 2025, με ισχυρή φερεγγυότητα και στρατηγική έμφαση στις ασφαλίσεις περιουσίας και φυσικών καταστροφών.

«Χρονιά επιβεβαίωσης» χαρακτήρισε το 2025 για την Interlife Ασφαλιστική ο CEO της εταιρείας, Ιωάννης Βοτσαρίδης, υπογραμμίζοντας τη βιώσιμη κερδοφορία, την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και την οργανωτική ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. 

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ασφαλίσεις περιουσίας από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, καθώς και στα ασφαλιστήρια της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βοτσαρίδης αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της Interlife μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων, γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αυξημένων κανονιστικών απαιτήσεων. 

Όπως σημείωσε, «η Interlife απέδειξε ότι δεν λειτουργεί αντιδραστικά, αλλά δομημένα (...) Δεν μεγαλώνει, γίνεται ισχυρότερη», τονίζοντας ότι η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιλέγει τη σταθερή αξιοπιστία έναντι της εντυπωσιασμού. 

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη η Πολιτεία να δώσει γενναιότερα κίνητρα στους πολίτες για ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας, όπως η πρόβλεψη έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζονται.

Ισχυρή κερδοφορία και φερεγγυότητα

Το 2025, η Interlife –χωρίς τραπεζικό ή άλλο δανεισμό και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές– κατέγραψε καθαρά κέρδη 27,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 136% σε σχέση με το 2024. Η επίδοση αυτή συνδέεται κυρίως με τη θετική απόδοση των επενδύσεων. 

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Χρηματοοικονομικών Λειτουργιών, Αθανάσιος Πρόιος, από το ενεργητικό των 394,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 93% αφορά επενδυτικά στοιχεία αποτιμημένα σε όρους αγοράς, εκ των οποίων το 84% είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο.

Αυτοκίνητο: «Ο ανταγωνισμός κατέστρεψε τα αποτελέσματα»

Οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων αντιστοιχούσαν το 2025 στο 49% των συνολικών ασφαλιστηρίων της εταιρείας, έναντι 51% για τους λοιπούς κλάδους. Οι τομείς περιουσίας και σκαφών κατέγραψαν ενίσχυση. 

Ο κ. Βοτσαρίδης τόνισε ότι η μικρότερη εξάρτηση από τον κλάδο του αυτοκινήτου σημαίνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς «ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο πεδίο κατέστρεψε τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών»

Σημείωσε ότι τα σημερινά ασφάλιστρα έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα πριν από 15 χρόνια, ενώ εξέφρασε την ανησυχία πως ανάλογη πίεση μπορεί να δεχθεί και ο κλάδος περιουσίας, αλλά και ενδεχομένως της υγείας.

Ο κ. Πρόιος εκτίμησε ότι η κατάσταση στον κλάδο αυτοκινήτου θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω αυστηρότερων ελέγχων στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της τεχνολογικής εξέλιξης των οχημάτων, που θα περιορίζει τα ανθρώπινα λάθη. «Ο κλάδος πρέπει να γίνει πιο σοβαρός και δυστυχώς σήμερα κάποιες εταιρείες δεν είναι σοβαρές», πρόσθεσε.

Οικονομικά μεγέθη και στρατηγική

Η Interlife έκλεισε το 2025 με συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 109,26 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,89% σε σχέση με το 2024. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 32,67 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 27,77 εκατ. ευρώ. 

Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 169,12 εκατ. ευρώ (+21%) και το ενεργητικό στα 394,67 εκατ. ευρώ (+16%). 

Οι δείκτες Solvency II SCR και MCRQ έφτασαν το 155% και 621% αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την υψηλή φερεγγυότητα της εταιρείας. Στην πενταετία 2021-2025, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν συνολικά σε 81,9 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βοτσαρίδης υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι συγκυριακά, αλλά επαναλαμβανόμενα τα τελευταία οκτώ έως δέκα χρόνια. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Interlife βασίζεται σε πέντε πυλώνες. αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων, αυστηρό έλεγχο κόστους, διαχείριση κινδύνων, επενδυτική πειθαρχία και τεχνολογική αναβάθμιση. 

Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη εξαγορά, ο κ. Βοτσαρίδης ανέφερε ότι δεν αποτελεί στόχο, αλλά δεν θα απέκλειε μια καλή πρόταση στο μέλλον. «Δεν με τρομάζει το ενδεχόμενο να έρθει κάποιος μεγάλος που θα μαζέψει όλη την αγορά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογραφή συμφωνίας ΠΕΔΚΜ-ΑΠΘ για νέα έδρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΠΕΔΚΜ και ΑΠΘ για την ίδρυση Έδρας «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, με στόχο τη διασύνδεση πανεπιστημίου και κοινωνίας.
Γιώργος Κώτσηρας βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κώτσηρας: Ξεκινά η ανανέωση του σιδηροδρομικού στόλου μετά από 20 χρόνια

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μετοφορών, Γιώργος Κώτσηρας, χαρακτήρισε την άφιξη των νέων συρμών Blues IC ως την αρχή της ανανέωσης του ελληνικού σιδηροδρομικού στόλου μετά από δύο δεκαετίες.
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορκίδης: Η ναυτιλία μπορεί να ενώσει Νότια και Βόρεια Ελλάδα στη γαλάζια ανάπτυξη

Ο Βασίλης Κορκίδης τόνισε τη σημασία της συνεργασίας ναυτιλιακών οικοσυστημάτων και του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, στο 7ο Βαλκανικό Forum που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία.
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του δ.σ. του ΕΒΕΘ με Καλαφάτη

Στο ΔΣ του ΕΒΕΘ με τον υφυπουργό Στ. Καλαφάτη, συζητήθηκαν η ενίσχυση καινοτομίας και η μεταφορά τεχνογνωσίας, με έμφαση στον ρόλο του ΕΚΕΤΑ στη στροφή της Θεσσαλονίκης σε ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο.