ΓΔ: 2372.7 1.03% Τζίρος: 1,022.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κτίριο INTERLIFE Ασφαλιστική
Φώτο: Κεντρικά γραφεία INTERLIFE Ασφαλιστική

Interlife: Ισχυρά κέρδη 27,7 εκατ. με στροφή σε ασφαλίσεις περιουσίας

Η Interlife κατέγραψε καθαρά κέρδη 27,7 εκατ. ευρώ το 2025, με ισχυρή φερεγγυότητα και στρατηγική έμφαση στις ασφαλίσεις περιουσίας και φυσικών καταστροφών.

«Χρονιά επιβεβαίωσης» χαρακτήρισε το 2025 για την Interlife Ασφαλιστική ο CEO της εταιρείας, Ιωάννης Βοτσαρίδης, υπογραμμίζοντας τη βιώσιμη κερδοφορία, την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και την οργανωτική ετοιμότητα για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης. 

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ασφαλίσεις περιουσίας από φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς, καθώς και στα ασφαλιστήρια της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Βοτσαρίδης αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα της Interlife μέσα σε ένα περιβάλλον έντονων πληθωριστικών πιέσεων, γεωπολιτικής αβεβαιότητας και αυξημένων κανονιστικών απαιτήσεων. 

Όπως σημείωσε, «η Interlife απέδειξε ότι δεν λειτουργεί αντιδραστικά, αλλά δομημένα (...) Δεν μεγαλώνει, γίνεται ισχυρότερη», τονίζοντας ότι η εταιρεία, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιλέγει τη σταθερή αξιοπιστία έναντι της εντυπωσιασμού. 

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη η Πολιτεία να δώσει γενναιότερα κίνητρα στους πολίτες για ασφάλιση της ακίνητης περιουσίας, όπως η πρόβλεψη έκπτωσης 50% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζονται.

Ισχυρή κερδοφορία και φερεγγυότητα

Το 2025, η Interlife –χωρίς τραπεζικό ή άλλο δανεισμό και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές– κατέγραψε καθαρά κέρδη 27,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 136% σε σχέση με το 2024. Η επίδοση αυτή συνδέεται κυρίως με τη θετική απόδοση των επενδύσεων. 

Όπως ανέφερε ο διευθυντής Χρηματοοικονομικών Λειτουργιών, Αθανάσιος Πρόιος, από το ενεργητικό των 394,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό άνω του 93% αφορά επενδυτικά στοιχεία αποτιμημένα σε όρους αγοράς, εκ των οποίων το 84% είναι άμεσα ρευστοποιήσιμο.

Αυτοκίνητο: «Ο ανταγωνισμός κατέστρεψε τα αποτελέσματα»

Οι ασφαλίσεις αυτοκινήτων αντιστοιχούσαν το 2025 στο 49% των συνολικών ασφαλιστηρίων της εταιρείας, έναντι 51% για τους λοιπούς κλάδους. Οι τομείς περιουσίας και σκαφών κατέγραψαν ενίσχυση. 

Ο κ. Βοτσαρίδης τόνισε ότι η μικρότερη εξάρτηση από τον κλάδο του αυτοκινήτου σημαίνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς «ο ανταγωνισμός στο συγκεκριμένο πεδίο κατέστρεψε τα αποτελέσματα των ασφαλιστικών»

Σημείωσε ότι τα σημερινά ασφάλιστρα έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα από εκείνα πριν από 15 χρόνια, ενώ εξέφρασε την ανησυχία πως ανάλογη πίεση μπορεί να δεχθεί και ο κλάδος περιουσίας, αλλά και ενδεχομένως της υγείας.

Ο κ. Πρόιος εκτίμησε ότι η κατάσταση στον κλάδο αυτοκινήτου θα βελτιωθεί τα επόμενα χρόνια, λόγω αυστηρότερων ελέγχων στην εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και της τεχνολογικής εξέλιξης των οχημάτων, που θα περιορίζει τα ανθρώπινα λάθη. «Ο κλάδος πρέπει να γίνει πιο σοβαρός και δυστυχώς σήμερα κάποιες εταιρείες δεν είναι σοβαρές», πρόσθεσε.

Οικονομικά μεγέθη και στρατηγική

Η Interlife έκλεισε το 2025 με συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 109,26 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,89% σε σχέση με το 2024. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 32,67 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 27,77 εκατ. ευρώ. 

Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 169,12 εκατ. ευρώ (+21%) και το ενεργητικό στα 394,67 εκατ. ευρώ (+16%). 

Οι δείκτες Solvency II SCR και MCRQ έφτασαν το 155% και 621% αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την υψηλή φερεγγυότητα της εταιρείας. Στην πενταετία 2021-2025, τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν συνολικά σε 81,9 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Βοτσαρίδης υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα δεν είναι συγκυριακά, αλλά επαναλαμβανόμενα τα τελευταία οκτώ έως δέκα χρόνια. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Interlife βασίζεται σε πέντε πυλώνες. αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων, αυστηρό έλεγχο κόστους, διαχείριση κινδύνων, επενδυτική πειθαρχία και τεχνολογική αναβάθμιση. 

Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει μέρισμα 0,25 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη εξαγορά, ο κ. Βοτσαρίδης ανέφερε ότι δεν αποτελεί στόχο, αλλά δεν θα απέκλειε μια καλή πρόταση στο μέλλον. «Δεν με τρομάζει το ενδεχόμενο να έρθει κάποιος μεγάλος που θα μαζέψει όλη την αγορά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί τα τελευταία 40 χρόνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάζαρος Τσαβδαρίδης εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Τσαβδαρίδης: Έργα στήριξης της αναπτυξιακής προοπτικής Θεσσαλονίκης

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης υπογράμμισε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ανάπτυξη της χώρας, συγχαίροντας το ΕΛΙΝΕΚΑ, ενώ τόνισε ότι η ΝΔ στηρίζει τη Βόρεια Ελλάδα και προωθεί επενδύσεις σε βιομηχανία, μεταποίηση και καινοτομία.
Επενδύσεις στην Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: 4η στην Ευρώπη η Ελλάδα σε δαπάνες για Έρευνα & Ανάπτυξη

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, στο 10ο TechSaloniki, τόνισε ότι η Πολιτεία στηρίζει έμπρακτα την καινοτομία, αυξάνοντας τις επενδύσεις στην έρευνα στο 1,54% του ΑΕΠ, με στόχο να μείνουν οι νέοι επιστήμονες στην Ελλάδα.
Καινοτομία και τεχνολογία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Καλαφάτης: Επιλέγουμε την Ελλάδα που πρωτοπορεί στο ΑΠΘ

Στο Aristotle Innovation Forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης τόνισε την επιλογή της Ελλάδας για καινοτομία, παρουσιάζοντας την κυβερνητική στρατηγική σε έρευνα, τεχνολογία και ΑΙ, με στόχο μια Ελλάδα παραγωγό καινοτομίας στην Ευρώπη.
Άνδρας δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Μέσα στο καλοκαίρι η παράδοση του Ε65 και της επέκτασης Μετρό

Ο Υπ. Υποδομών Χρ. Δήμας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του Ε65 και της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά το καλοκαίρι, αναφέροντας ότι τα έργα κάνουν την πόλη σύγχρονο κόμβο ανάπτυξης και καινοτομίας.
Ομαδική καινοτομία εργασίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαλκιδική: Επίσκεψη Γκιουλέκα για επιχειρηματικότητα και αγροδιατροφή

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας επισκέφθηκε τη Χαλκιδική, όπου συζήτησε με τοπικούς φορείς και παραγωγούς σχετικά με την επιχειρηματικότητα, την αγροδιατροφή και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής.