ΓΔ: 2501.13 1.02% Τζίρος: 217.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Υπεύθυνοι της ΕΤΕπ
Φώτο: Νέα συμφωνία και στεγαστικά δάνεια 6 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά το 2026 η ΕΤΕπ, Credits: Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων

Metlen: 90 εκατ. από ΕΤΕπ για την πρώτη επένδυση γαλλίου στην Ευρώπη

Ξεκλειδώνει η υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στο ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος με την χρηματοδότηση 90 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ. Σε δύο τοποθεσίες στη Στερεά Ελλάδα οι επενδύσεις.

Tη χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ προς τη METLEN για την πρώτη επένδυση παραγωγής γαλλίου στην Ευρώπη ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

H χρηματοδότηση αυτή αναμένεται να ξεκλειδώσει την υλοποίηση στρατηγικών επενδύσεων στο ιστορικό εργοστάσιο Αλουμίνιον της Ελλάδος της εταιρείας, στη Στερεά Ελλάδα, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής βωξίτη και γαλλίου, δύο κρίσιμων πρώτων υλών για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της εξόρυξης βωξίτη, βασικής πρώτης ύλης για την παραγωγή αλουμινίου, καθώς και τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής γαλλίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών.

Η επένδυση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (Critical Raw Materials Act) και συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από εισαγωγές, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανικών αλυσίδων αξίας.

Οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν σε δύο τοποθεσίες στη Στερεά Ελλάδα:

  • στα μεταλλεία βωξίτη της METLEN στην περιοχή Παρνασσού-Γκιώνας, και
  • στο βιομηχανικό συγκρότημα αλουμίνας και αλουμινίου (Αλουμίνιον της Ελλάδος) της METLEN στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, όπου και ήδη αναπτύσσεται η νέα μονάδα παραγωγής γαλλίου.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της περιφερειακής συνοχής και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μέσω πιο σύγχρονων και βιώσιμων βιομηχανικών πρακτικών.

«Η METLEN αποδεικνύει έμπρακτα ότι μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας ανθεκτικής, πράσινης και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ επιβεβαιώνουμε τη στρατηγική σημασία της επένδυσης μας για την Ευρώπη.

Υλοποιούμε ένα εμβληματικό έργο που ενισχύει αποφασιστικά την ευρωπαϊκή αυτάρκεια σε κρίσιμες πρώτες ύλες, εντάσσοντας για πρώτη φορά το γάλλιο σε βιομηχανική παραγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενισχύοντας ταυτόχρονα την περιφερειακή συνοχή και τη βιομηχανική βάση της Ελλάδας», ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Executive Chairman της METLEN.

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη χρηματοδότηση αποτελεί την τρίτη συνεργασία της ΕΤΕπ με τη METLEN, επιβεβαιώνοντας τη μακροχρόνια και επιτυχημένη σχέση των δύο πλευρών.

«Η επένδυση αυτή αποτελεί ορόσημο για τη βιομηχανική πολιτική και τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τη στήριξη της METLEN, η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί για πρώτη φορά την παραγωγή γαλλίου στην Ευρώπη, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού σε κρίσιμες πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τη βιομηχανική καινοτομία, την περιφερειακή ανάπτυξη και την κλιματική δράση, αποδεικνύοντας πώς οι ευρωπαϊκές επενδύσεις μπορούν να δημιουργήσουν ουσιαστική προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λιμάνι Χανίων Κρήτης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Σύμβαση για ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού με 830.000 ευρώ

Ο Δήμος Χανίων υπέγραψε τη σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του 9ου Δημοτικού σχολείου με προϋπολογισμό 830.000 ευρώ μέσω του προγράμματος «Κρήτη 2021-2027», συνεχίζοντας την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του.
Γιώργος Στασινός ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στασινός: Συντήρηση, χρηματοδότηση και ψηφιακά έργα προτεραιότητα

Την ανάγκη καταγραφής, συντήρησης και ψηφιακής παρακολούθησης των υποδομών ανέδειξε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, παρουσιάζοντας στη Beyond 2026 τα τρία κρίσιμα βήματα για πιο ανθεκτικά έργα.
metlen_solar_park
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

METLEN: Νέα φωτοβολταϊκά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνεργασία με την Elgin

Το έργο Thorpe ισχύος 61,9MW στο Staffordshire και το φωτοβολταϊκό πάρκο Aston Flamville στο Leicestershire, ισχύος 26,2MW, αποτελούν τις νεότερες προσθήκες στη συνεργασία, μετά το φωτοβολταϊκό πάρκο Maes Mawr ισχύος 24,5MW στην Ουαλία, το οποίο είχε ανακοινωθεί.