ΓΔ: 2407.07 1.56% Τζίρος: 399.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Συμφωνία επιχειρηματική χειραψία
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινά η αποκατάσταση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης από την ΕΤΑΔ

Η ΕΤΑΔ προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την πλήρη μελέτη αποκατάστασης του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Στο επόμενο σημαντικό βήμα για την αναβίωση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι), προχωρά η ΕΤΑΔ, με τη δημοσίευση διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την μελέτη αποκατάστασης και λειτουργίας του εμβληματικού ακινήτου.

Η διαγωνιστική διαδικασία «Αποκατάσταση και Λειτουργία του (τέως) Κυβερνείου Θεσσαλονίκης» αφορά στο επόμενο και τελικό στάδιο των μελετών και ειδικότερα, την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και διοικητικών εγκρίσεων που θα επιτρέψουν την πλήρη ωρίμαση και δημοπράτηση του κατασκευαστικού έργου.

 Σε αυτό το στάδιο και σε συνεργασία με τους μελετητές που θα προκύψουν από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα αποσαφηνιστεί πλήρως η στρατηγική επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου και θα επιλεγούν οι τελικές χρήσεις ανά χώρο. 

Στόχος είναι να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του Κυβερνείου ως χώρου πολιτισμού συνεδρίων και εκδηλώσεων με δράσεις προσβάσιμες για όλους.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου αφορά σε σχήμα μελετητών που θα αναλάβει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, μεταξύ των οποίων ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακών έργων κ.ά., καθώς και των απαιτούμενων εγκρίσεων- αδειοδοτήσεων, όπως ενδεικτικά έγκριση περιβαλλοντικών όρων, έγκριση της μελέτης από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του υπουργείου Πολιτισμού, έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης, έγκριση της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προέγκριση και οικοδομική άδεια κ.ά.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 1.209.852,67 ευρώ, ενώ η προθεσμία συμμετοχής είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ, όπου έχει αναρτηθεί ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο 2024 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, το οποίο προβλέπει την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Κυβερνείου.

 Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έχει διάρκεια έως το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης, προβλέπει, αρχικά το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ να προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμασης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου. 

Με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ' ολοκλήρου είτε μερικώς, με τη συνδρομή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης παρουσίας της Βουλής των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αξιοποίηση του Κυβερνείου μέσω εξωστρεφών δράσεων και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Κυρανάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρανάκης: Ζήτησε παραιτήσεις Τόσκα - Καλογερούδη στον ΟΣΕΘ μετά τις φωτιές

Ο αναπλ. υπ. Μεταφορών Κων. Κυρανάκης ζήτησε τις παραιτήσεις του CEO, Γ. Τόσκα και του προέδρου, Γ. Καλογερούδη στον ΟΣΕΘ, μετά τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά φωτιάς σε λεωφορεία.
Μαρίνα Καλαμαριάς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαμαριά: Η Χρ. Αράπογλου δεσμεύεται για νομικές κινήσεις για τη μαρίνα

Η δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, δήλωσε αντίθετη στα σχέδια μετατροπής της μαρίνας Αρετσούς σε χώρο real estate, ζητώντας αναστολή του διαγωνισμού και διάλογο με την κυβέρνηση για το μέλλον της περιοχής.
Γιατρός με στηθοσκόπιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε ο επαναπατρισμός του 3ου τραυματία φιλάθλου του ΠΑΟΚ

Ολοκληρώθηκε η αεροδιακομιδή επαναπατρισμού του 3ου τραυματία φιλάθλου του ΠΑΟΚ από την Τιμισοάρα. Μεταφέρθηκε διασωληνωμένος και σε σταθερή κατάσταση στο «Παπαγεωργίου», στη ΜΕΘ.
Νοσοκομειακό δωμάτιο κλίνες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παπαγεωργίου: Σε ΜΕΘ ο τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ από το τροχαίο στη Ρουμανία

Ο τρίτος τραυματίας οπαδός του ΠΑΟΚ από το τροχαίο στη Ρουμανία μεταφέρθηκε διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης. Εισήχθη στη ΜΕΘ και θα υποβληθεί σε νέες εξετάσεις, ενώ του παρέχεται κάθε απαραίτητη φροντίδα.
Φοιτητές στο πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράρτημα στις Βρυξέλλες σχεδιάζει το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος

Το ΔΙΠΑΕ σχεδιάζει παράρτημα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε σε εκδήλωση ο πρύτανης, Σταμάτης Αγγελόπουλος. Στα άμεσα σχέδια έργα αναβάθμισης 10 εκατ. ευρώ και ενίσχυση υποδομών, με στόχο τη διεθνοποίηση και την ανάπτυξη.
Σύγχρονα αυτοκίνητα σειράς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έργα στον άξονα Χαλάστρας - Ευζώνων: Θα γίνει κλειστός αυτοκινητόδρομος

Ξεκίνησαν τα έργα αναβάθμισης του οδικού τμήματος Χαλάστρας–Ευζώνων (44 χλμ.), ενός άξονα υψηλής επικινδυνότητας. Προβλέπεται νέος κλάδος με δύο λωρίδες και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, με διαχωριστική νησίδα. Χρονοδιάγραμμα έως 5 χρόνια.