ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Συμφωνία επιχειρηματική χειραψία
Φώτο: Shutterstock

Ξεκινά η αποκατάσταση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης από την ΕΤΑΔ

Η ΕΤΑΔ προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την πλήρη μελέτη αποκατάστασης του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Στο επόμενο σημαντικό βήμα για την αναβίωση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι), προχωρά η ΕΤΑΔ, με τη δημοσίευση διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την μελέτη αποκατάστασης και λειτουργίας του εμβληματικού ακινήτου.

Η διαγωνιστική διαδικασία «Αποκατάσταση και Λειτουργία του (τέως) Κυβερνείου Θεσσαλονίκης» αφορά στο επόμενο και τελικό στάδιο των μελετών και ειδικότερα, την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και διοικητικών εγκρίσεων που θα επιτρέψουν την πλήρη ωρίμαση και δημοπράτηση του κατασκευαστικού έργου.

 Σε αυτό το στάδιο και σε συνεργασία με τους μελετητές που θα προκύψουν από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα αποσαφηνιστεί πλήρως η στρατηγική επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου και θα επιλεγούν οι τελικές χρήσεις ανά χώρο. 

Στόχος είναι να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του Κυβερνείου ως χώρου πολιτισμού συνεδρίων και εκδηλώσεων με δράσεις προσβάσιμες για όλους.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου αφορά σε σχήμα μελετητών που θα αναλάβει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, μεταξύ των οποίων ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακών έργων κ.ά., καθώς και των απαιτούμενων εγκρίσεων- αδειοδοτήσεων, όπως ενδεικτικά έγκριση περιβαλλοντικών όρων, έγκριση της μελέτης από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του υπουργείου Πολιτισμού, έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης, έγκριση της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προέγκριση και οικοδομική άδεια κ.ά.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 1.209.852,67 ευρώ, ενώ η προθεσμία συμμετοχής είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ, όπου έχει αναρτηθεί ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο 2024 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, το οποίο προβλέπει την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Κυβερνείου.

 Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έχει διάρκεια έως το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης, προβλέπει, αρχικά το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ να προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμασης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου. 

Με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ' ολοκλήρου είτε μερικώς, με τη συνδρομή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης παρουσίας της Βουλής των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αξιοποίηση του Κυβερνείου μέσω εξωστρεφών δράσεων και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

περιπολικό άμεσης δράσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Διαρρήκτης εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο, κατηγορείται για κλοπή

Ένας 23χρονος συνελήφθη στη δυτική Θεσσαλονίκη μετά από απόπειρα διάρρηξης σε επιχείρηση, καθώς εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο ανελκυστήρα. Είχε διαρρήξει άλλες δύο επιχειρήσεις το προηγούμενο 24ωρο, ενώ ο συνεργός του διέφυγε.
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης πλήθος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΔΕΘ: «Κλειδώνει» το νέο Εκθεσιακό Κέντρο με χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ

Το 2026 προγραμματίζεται η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την εταιρεία που θα κατασκευάσει το νέο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με κρατική χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ. Το νέο σχέδιο δίνει έμφαση σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων και 120 στρέμματα πρασίνου.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέος εξοπλισμός στις φοιτητικές εστίες ΑΠΘ με δωρεά της HELLENiQ ENERGY

Με δωρεά της HELLENiQ ENERGY, οι φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ εξοπλίστηκαν με 150 κρεβάτια, 100 γραφεία, 200 καρέκλες και 100 ντουλάπες, συνολικής αξίας 48.351 ευρώ. Η παράδοση έγινε παρουσία πρυτανικών αρχών και στελεχών.
Αρχαιολογικός χώρος Μετρό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη για προστασία του Γαλεριανού συγκροτήματος στη Θεσσαλονίκη

Η προστασία του Γαλεριανού συγκροτήματος απαιτεί συντονισμό και κοινές λύσεις, επισημαίνουν ΕΦΑΠΟΘ και δήμος Θεσσαλονίκης, με στόχο την ασφάλεια του μνημείου χωρίς αντιπαλότητες λόγω φθορών και βανδαλισμών.
Ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 47χρονος κρατούμενος απέδρασε από το Ιπποκράτειο

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό 47χρονου που απέδρασε από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου νοσηλευόταν φρουρούμενος. Ο κρατούμενος το έσκασε από το μπαλκόνι του θαλάμου το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άριστη αξιολόγηση ποιότητας για το ΑΠΘ από την ΕΘΑΑΕ

Το Εσωτερικό Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας του ΑΠΘ επαναπιστοποιήθηκε για πέντε έτη από την ΕΘΑΑΕ, με ισχύ έως το 2031, επιβεβαιώνοντας την πλήρη συμμόρφωση του Ιδρύματος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας.