ΓΔ: 2247.69 1.28% Τζίρος: 314.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Συμφωνία επιχειρηματική χειραψία
Δύο άτομα ανταλλάσσουν χειραψία σε επαγγελματική συμφωνία σε γραφείο.

Ξεκινά η αποκατάσταση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης από την ΕΤΑΔ

Η ΕΤΑΔ προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την πλήρη μελέτη αποκατάστασης του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Στο επόμενο σημαντικό βήμα για την αναβίωση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι), προχωρά η ΕΤΑΔ, με τη δημοσίευση διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την μελέτη αποκατάστασης και λειτουργίας του εμβληματικού ακινήτου.

Η διαγωνιστική διαδικασία «Αποκατάσταση και Λειτουργία του (τέως) Κυβερνείου Θεσσαλονίκης» αφορά στο επόμενο και τελικό στάδιο των μελετών και ειδικότερα, την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και διοικητικών εγκρίσεων που θα επιτρέψουν την πλήρη ωρίμαση και δημοπράτηση του κατασκευαστικού έργου.

 Σε αυτό το στάδιο και σε συνεργασία με τους μελετητές που θα προκύψουν από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα αποσαφηνιστεί πλήρως η στρατηγική επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου και θα επιλεγούν οι τελικές χρήσεις ανά χώρο. 

Στόχος είναι να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του Κυβερνείου ως χώρου πολιτισμού συνεδρίων και εκδηλώσεων με δράσεις προσβάσιμες για όλους.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου αφορά σε σχήμα μελετητών που θα αναλάβει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, μεταξύ των οποίων ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακών έργων κ.ά., καθώς και των απαιτούμενων εγκρίσεων- αδειοδοτήσεων, όπως ενδεικτικά έγκριση περιβαλλοντικών όρων, έγκριση της μελέτης από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του υπουργείου Πολιτισμού, έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης, έγκριση της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προέγκριση και οικοδομική άδεια κ.ά.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 1.209.852,67 ευρώ, ενώ η προθεσμία συμμετοχής είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ, όπου έχει αναρτηθεί ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο 2024 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, το οποίο προβλέπει την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Κυβερνείου.

 Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έχει διάρκεια έως το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης, προβλέπει, αρχικά το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ να προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμασης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου. 

Με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ' ολοκλήρου είτε μερικώς, με τη συνδρομή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης παρουσίας της Βουλής των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αξιοποίηση του Κυβερνείου μέσω εξωστρεφών δράσεων και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όψη
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Έλληνες επιστήμονες από το ΑΠΘ διακρίνονται στο πρόγραμμα δορυφόρων Galileo του ESA, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης στη διαστημική τεχνολογία, με σημαντική παρουσία στη Θεσσαλονίκη.
Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδόθηκε ο ανακαινισμένος Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Ο Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης παραδόθηκε ξανά στο κοινό, πλήρως ανανεωμένος και μετονομασμένος σε Ιαπωνικό Κήπο. Η ανάπλαση έγινε με δωρεά της JTI και περιλαμβάνει λίμνες, καταρράκτη, κερασιές και υδρόβια φυτά.
Πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παραδόθηκε ο ανακαινισμένος Ιαπωνικός Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία

Ο Κήπος του Νερού στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης παραδόθηκε ξανά στο κοινό, πλήρως ανανεωμένος και μετονομασμένος σε Ιαπωνικό Κήπο. Η ανάπλαση έγινε με δωρεά της JTI και περιλαμβάνει λίμνες, καταρράκτη, κερασιές και υδρόβια φυτά.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 21χρονος με πάνω από 6 κιλά κάνναβης και κοκαΐνη

Συνελήφθη 21χρονος στη Θεσσαλονίκη σε επιχείρηση της αστυνομίας στις 14 Ιανουαρίου 2026. Σε έρευνες σε σπίτι, «καβάτζα» και μοτοσυκλέτα βρέθηκαν πάνω από 6 κιλά κάνναβης, 40 γρ. κοκαΐνης και ζυγαριά.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβλήθηκε η δίκη για τους θανάτους ασθενών μετά από ανεπιβεβαίωτη θεραπεία

Αναβλήθηκε για δικονομικούς λόγους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη φυσιοθεραπευτή και γιατρού, που κατηγορούνται ότι έπεισαν ασθενείς να διακόψουν αγωγές και να κάνουν «θεραπεία» με δήθεν πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Προειδοποίηση για απάτες σε ηλικιωμένους και νέες μεθόδους

Αυξάνονται οι απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, με τηλεφωνήματα για δήθεν ατυχήματα συγγενών και επιτήδειους που προσποιούνται τεχνικούς. Το σωματείο «Πνοή Ζωής» στη Θεσσαλονίκη προειδοποιεί για επαγρύπνηση και ενημέρωση.