ΓΔ: 2138.14 0.26% Τζίρος: 241.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Συμφωνία επιχειρηματική χειραψία
Δύο άτομα ανταλλάσσουν χειραψία σε επαγγελματική συμφωνία σε γραφείο.

Ξεκινά η αποκατάσταση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης από την ΕΤΑΔ

Η ΕΤΑΔ προχωρά σε διεθνή διαγωνισμό για την πλήρη μελέτη αποκατάστασης του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού.

Στο επόμενο σημαντικό βήμα για την αναβίωση του πρώην Κυβερνείου Θεσσαλονίκης (Παλατάκι), προχωρά η ΕΤΑΔ, με τη δημοσίευση διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την μελέτη αποκατάστασης και λειτουργίας του εμβληματικού ακινήτου.

Η διαγωνιστική διαδικασία «Αποκατάσταση και Λειτουργία του (τέως) Κυβερνείου Θεσσαλονίκης» αφορά στο επόμενο και τελικό στάδιο των μελετών και ειδικότερα, την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων μελετών και διοικητικών εγκρίσεων που θα επιτρέψουν την πλήρη ωρίμαση και δημοπράτηση του κατασκευαστικού έργου.

 Σε αυτό το στάδιο και σε συνεργασία με τους μελετητές που θα προκύψουν από τη διαγωνιστική διαδικασία, θα αποσαφηνιστεί πλήρως η στρατηγική επανάχρησης του διατηρητέου κτιρίου και θα επιλεγούν οι τελικές χρήσεις ανά χώρο. 

Στόχος είναι να προκύψει μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του Κυβερνείου ως χώρου πολιτισμού συνεδρίων και εκδηλώσεων με δράσεις προσβάσιμες για όλους.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου αφορά σε σχήμα μελετητών που θα αναλάβει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών, μεταξύ των οποίων ειδικές αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μηχανολογικές, ηλεκτρολογικές και ηλεκτρονικές μελέτες, περιβαλλοντικές μελέτες, μελέτες κυκλοφοριακές και συγκοινωνιακών έργων κ.ά., καθώς και των απαιτούμενων εγκρίσεων- αδειοδοτήσεων, όπως ενδεικτικά έγκριση περιβαλλοντικών όρων, έγκριση της μελέτης από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, έγκριση της μελέτης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του υπουργείου Πολιτισμού, έγκριση κυκλοφοριακής σύνδεσης, έγκριση της μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προέγκριση και οικοδομική άδεια κ.ά.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 1.209.852,67 ευρώ, ενώ η προθεσμία συμμετοχής είναι έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ, όπου έχει αναρτηθεί ο διαγωνισμός.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο 2024 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων, του Υπερταμείου και της ΕΤΑΔ, το οποίο προβλέπει την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Κυβερνείου.

 Το Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο έχει διάρκεια έως το τέλος του 2026 με δυνατότητα επέκτασης, προβλέπει, αρχικά το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ να προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμασης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου. 

Με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή των Ελλήνων θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ' ολοκλήρου είτε μερικώς, με τη συνδρομή πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας μόνιμης παρουσίας της Βουλής των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αξιοποίηση του Κυβερνείου μέσω εξωστρεφών δράσεων και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρασί σε ποτήρι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γιάννης Ανδριανός στην απονομή του 26ου «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy»

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Ανδριανός, απένειμε βραβεία στον 26ο διαγωνισμό «Thessaloniki Wine & Spirits Trophy», τονίζοντας τη σημασία του ελληνικού κρασιού, της ποιότητας και της εξωστρέφειας του κλάδου.
Γήπεδο Τούμπας γεμάτο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 14 ταυτοποιήσεις και 8 συλλήψεις για επίθεση σε δημοσιογράφους

Η ΕΛ.ΑΣ. ταυτοποίησε 14 άτομα για λεκτική επίθεση σε δημοσιογράφους στον αγώνα ΠΑΟΚ-Λεβαδειακός στην Τούμπα. Οκτώ συνελήφθησαν και οδηγούνται στον εισαγγελέα. Οι δράστες, 22-45 ετών, κατηγορούνται για παράνομη βία και αθλητικό νόμο.
ΕΛΙΝΥΑΕ δύο γυναίκες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για καμπάνια κατά του χαπιού βιασμού

Ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης και ενδυνάμωσης νεαρών κοριτσιών (15-25 ετών) για το χάπι βιασμού, από τα Υπουργεία Κοινωνικής Συνοχής και Παιδείας. Στόχος να αποτραπούν περιστατικά και να ενισχυθεί η ασφάλεια των νέων γυναικών.
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη γίνεται ισχυρός κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης τόνισε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πως η πόλη περνά σε νέα εποχή, με την Ελλάδα να προχωρά σταθερά στη μεταρρύθμιση. Υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στο προεκλογικό της πρόγραμμα.
Συμφωνία επιχειρηματική χειραψία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεργασία ΠΑΜΘ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και Αποκεντρωμένης Μακεδονίας-Θράκης

Υπεγράφησαν δύο μνημόνια συνεργασίας μεταξύ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας ΑΜΘ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με στόχο μεταξύ άλλων τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και τον σχεδιασμό εκτάκτων αναγκών.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όψη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Τελλόγλειο ζητά νομικά τα έργα της δωρεάς Ζιώγα στη Θεσσαλονίκη

Στις 17 Ιουνίου 2026 εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Τελλογλείου Ιδρύματος κατά της Ελένης Ζιώγα, που ζητά την ανάκληση της δωρεάς συλλογής τέχνης της ίδιας και του συζύγου της στο Ίδρυμα το 2017.