ΓΔ: 1746.18 -0.03% Τζίρος: 248.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
tilepikoinonies-tilefonia-keraies
Φώτο: Shutterstock

Άλλαξαν όλοι οι CEOs στις τηλεπικοινωνίες: Ποιες είναι οι νέες προκλήσεις

Μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών έγιναν αλλαγές κορυφής σε όλους τους παρόχους, που έχουν να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα των εσόδων και την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων εκσυγχρονισμού δικτύων.

Ριζικές αλλαγές στις ηγεσίες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στην Ελλάδα έχουν φέρει οι αποφάσεις των στρατηγείων εκτός συνόρων. Με την αγορά να δείχνει «βαλτωμένη» σε επίπεδο εσόδων, ενώ ο χαλκός κυριαρχεί ακόμα, οι ξένοι στρατηγοί αποφάσισαν πως χρειαζόταν ένα «ηλεκτροσόκ», ενώ έρχονται και νέοι παίκτες.

Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, όλοι οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας αποχώρησαν, με τον Κ. Νεμπή στον ΟΤΕ να αναλαμβάνει πρώτος τα ηνία από τον Μ. Τσαμάζ. Την τελευταία εβδομάδα ανακοινώθηκε πρώτα η αντικατάσταση στη Vodafone, από τον Απρίλιο του 2025, του Χ. Μπρουμίδη από τον  Αχιλλέα Κανάρη, ενώ οι διαδικασίες πώλησης της Nova έφεραν σαρωτικές αλλαγές στη διοικητική της ομάδα, με τον Π. Γεωργιόπουλο να αντικαθίσταται από τον προσωρινό CEO, Γ. Λάμπρου.

Οι νέοι επικεφαλής έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προκλήσεις, καθώς το ενεργειακό κόστος αποτελεί έναν σημαντικό πονοκέφαλο για τους παρόχους, ενώ ταυτόχρονα η ανάπτυξη των επενδυτικών πλάνων και των δικτύων οπτικών ινών και κινητής απαιτούν εργατικό δυναμικό, το οποίο βρίσκεται σε έλλειψη. Οι πάροχοι έχουν προαναγγείλει επενδυτικά πλάνα ύψους 6 δισ. ευρώ που μέχρι το 2027 θα έχουν υπερκαλύψει τις ανάγκες της χώρας για ευρυζωνικές συνδέσεις.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ μπαίνει δυναμικά στη χονδρική αγορά τηλεπικοινωνιών με τη θυγατρική της FiberGrid να έχει φτάσει τις 500.000 συνδέσεις FTTH και έχει στόχο τις 1,7 εκατ. συνδέσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και τις 3 εκατ. σε βάθος πενταετίας. Η Fiber Grid έχει ήδη ξεκινήσει να προσφέρει πιλοτικά δύο πακέτα (FTTH), στα 500 Mbps και 1 Gbps σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Αττικής. Παράλληλα και οι δορυφορικές υπηρεσίες του Έλον Μασκ και της Starlink κερδίζουν έδαφος, καθώς οι υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες στην επαρχία παραμένουν άγνωστη λέξη.

Ωστόσο τα έσοδα παραμένουν καθηλωμένα στα επίπεδα των 5 δισ. ευρώ, παρότι η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών παραμένει εκ των ακριβότερων παγκοσμίως και το 2024 οι εταιρείες προχώρησαν σε αυξήσεις χρεώσεων, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια. Οι πάροχοι καλούνται να βρουν νέες ροές εσόδων και έχουν στραφεί στα έργα ICT, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ της αγοράς, ωστόσο τα χρονοδιαγράμματα αρχίζουν και πιέζουν, και οι νέοι επικεφαλής καλούνται να βρουν τη λύση στο δύσκολο σταυρόλεξο που έχουν μπροστά τους.

Με το πλεονέκτημα της πρόωρης εισόδου ο Νεμπής

Ο κ. Νεμπής έχοντας το πλεονέκτημα ότι ανέλαβε τον Ιούνιο, θέλει να επαναλάβει το success story της Hravtski Telekom στην Κροατία, όπου προώθησε με μεγάλη ταχύτητα τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και εκτόξευσε την εταιρεία.

Όπως είχε αναφέρει ο κ. Νεμπής στην πρώτη του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, το χρονοδιάγραμμα του ομίλου περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας και 5G έως το 2027. Ανέφερε ότι στόχος του ομίλου είναι η οπτική ίνα φτάσει τις 3 εκατ. συνδέσεις FTTH μέχρι το τέλος του 2027, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει φτάσει τις 1,7 εκατ. συνδέσεις.

Στα δίκτυα κινητής και το 5G, όπου η Cosmote έχει επιτύχει πανελλαδική κάλυψη, ο κ. Νεμπής σχολίασε πως αποτελεί προτεραιότητα η αξιοποίηση του  φάσματος 3.5GHz και η αύξηση της διείσδυσης των 5G συσκευών στο δίκτυο του ΟΤΕ, και σημείωσε πως υπάρχει σχέδιο για την αξιοποίηση των παθητικών υποδομών των σταθμών κινητής τηλεφωνίας με στόχο να αναδειχθεί η αξία τους και να βελτιωθεί η απόδοσή τους,  

Στη συνδρομητική τηλεόραση, στόχος είναι η διείσδυση στον πληθυσμό να φτάσει στο 50% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, από το 30% που βρίσκεται σήμερα. Όπως τόνισε ο κ. Νεμπής αν συνυπολογιστούν και οι πειρατικές συνδέσεις, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά θα πρέπει να έρθουν οι καταναλωτές στις νόμιμες πλατφόρμες, επαναλαμβάνοντας ότι ακόμα αναμένεται το νομοσχέδιο για την πειρατεία και τις ποινές στον τελικό χρήστη. 

Οι αλλαγές εν μέσω διαδικασίας πώλησης

Αν και η Nova είχε βρεθεί μέσα σε δύο χρόνια μετά την ενοποίηση της Wind με τη Forthnet, να αποτελεί τον δεύτερο παίκτη της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, και με ενίσχυση των μεγεθών της, το πωλητήριο που έχει μπει από την BC Partners για τη United Group έφερε σεισμικές αλλαγές στον πάροχο.

Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο μέχρι πρότινος Γενικός Οικονομικός Διευθυντής (CFO) της Nova Γιώργος Λάμπρου, ορίστηκε ως interim CEO στη θέση του Παναγιώτη Γεωργιόπουλου που παραμένει όμως μέλος του ΔΣ, ενώ έγινε έντονο το σέρβικό στοιχείο στην εταιρεία. Η νέα διοικητική ομάδα, αναλαμβάνει τη Nova έχοντας σημειώσει αύξηση εσόδων κατά 8,6% και αύξηση EBITDA κατά 5,6%. Το δίκτυο οπτικών ινών της έφτανε τις 540.000 συνδέσεις FTTH, ενώ και η συνδρομητική βάση ενισχύθηκε κατά 160.000 μέσα στο 2024.

Μπροστά της έχει την ολοκλήρωση του επενδυτικού πλάνου ύψους 2 δις. ευρώ που είχε προαναγγείλει η United Group. Μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί τα 870 εκατ. ευρώ, με την Nova να στοχεύει μέχρι το τέλος του 2025 να έχει φτάσει τις 830.000 συνδέσεις, ενώ υπενθυμίζουμε η εταιρεία έχει κατεβάσει τον πήχη για τις συνδέσεις FTTH σε 1 εκατ. μέχρι το 2026 από 1,6 εκατ. που ήταν αρχικά.

Στην κινητή, μετά την μεγαλύτερη επέκταση του δικτύου της που είχε πραγματοποιήσει την τελευταία δεκαετία, η Nova έχει προαναγγείλει την εμπορική διάθεση του SA 5G δικτύου μέχρι τα μέσα του 2025, ενώ η κάλυψη του δικτύου φτάνει το 95% της επικράτειας. Στη συνδρομητική η Nova έχει να διαχειριστεί τη μάχη για τα δικαιώματα των ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου, με την κεντρική διαχείριση να φαίνεται πως απομακρύνεται, αλλά η συμμαχία με τη Cosmote έχει φέρει σε θέση ισχύος τους παρόχους.

Επίσης η εταιρεία στοχεύει στην βελτίωση εμπειρίας του πελάτη, και σε στενή συνεργασία με την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή για την καθιέρωση νέων χρόνων απόκρισης στην βλαβοδιαχείριση. Αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για έξυπνη προστασία του περιβάλλοντος, ακολουθώντας τα ήδη υλοποιημένα μεγάλης κλίμακας έργα αποκατάστασης, καθώς και την  υλοποίηση συστημάτων έξυπνης διαχείρισης πολιτικής προστασίας.

Τα ανοιχτά στοιχήματα της Vodafone

Έχοντας καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στις αγορές της Αλβανίας και της Ρουμανίας, όπου και μετέτρεψε την Vodafone Ρουμανίας σε έναν από τον μεγαλύτερο παίκτη ICT της χώρας και πέτυχε διψήφια αύξηση στα περιθώρια κέρδους, ο Αχιλλέας Κανάρης έρχεται να αναλάβει τα ηνία της Vodafone Ελλάδος με στόχο να ξεκολλήσει την εταιρεία από την τρίτη θέση που έχει υποχωρήσει.

Ο κ. Κανάρης που θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Απριλίου 2025, έχει να διαχειριστεί το επενδυτικό πλάνο ύψους 1 δις. ευρώ έως το 2029 που έχει μείνει στάσιμο, και περιλαμβάνει την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών και 5G, καθώς και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά. Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η εταιρεία μέσα στο 2025 το δίκτυο οπτικών ινών θα έχει φτάσει τις 500.000 συνδέσεις, με τον στόχο να είναι οι 850.000 συνδέσεις μέχρι το 2028. Στην κινητή, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την εμπορική διάθεση SA (Stand Alone) δικτύου 5G στο πρώτο εξάμηνο του 2025.

Η Vodafone TV πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο επίσης, καθώς παρά το γεγονός ότι έχει καταγράψει ισχυρή ανοδική πορεία, ξεπερνώντας τους 200.000 συνδρομητές, η έλλειψη αθλητικού περιεχομένου, και το δύσκολο interface της πλατφόρμας, δεν της έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί αντίστοιχα με τις δυνατότητές της.

Στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η Vodafone έχει αναλάβει έργα ύψους 440 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 242 εκατ. ευρώ προέρχονται από έργα που έχει αναλάβει μέσω κοινοπραξίας. Μεταξύ των έργων που έχει αναλάβει είναι η συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany - Intrasoft, οι «Έξυπνες Γέφυρες» του ΤΕΕ που είναι μαζί με την Osmos Hellas, ενώ σε κοινοπραξία με Deloitte, Uni Systems και Nova ICT έχει αναλάβει την παροχή ΝεφοΥπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services) του ΕΔΥΤΕ, ενώ συμμετέχει και στην «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημοσίου Συστήματος Υγείας», και την «Ψηφιοποίηση Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Υπό την ηγεσία του Χάρη Μπρουμίδη πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συγχωνεύσεις, όπως η ενσωμάτωση της CYTA Hellas στη Vodafone Ελλάδας το 2020 και η δημιουργία της Vantage Towers Greece. Το 2024, ιδρύθηκε και η «Fiber2All» για την ενίσχυση  της επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Internet υψηλών ταχυτήτων.

Επί των ημερών του η Vodafone ξεκίνησε το 2017 να αναπτύσσει δίκτυο FTTH σε μεγάλη κλίμακα, ενώ πρόσφατα υλοποιήθηκε το έργο υποθαλάσσιων και χερσαίων υποδομών οπτικών ινών σε Αιγαίο, Ιόνιο, ενώ στην Κρήτη ολοκληρώθηκε ο «ανοικτός» σταθμός προσαιγιάλωσης υποβρύχιων καλωδίων, προσελκύοντας παγκόσμιες επενδύσεις.

Ο κ. Μπρουμίδης εγκαινίασε επίσης τη Vodafone TV, η οποία αναπτύχθηκε με επιτυχία, και έστρεψε την εταιρεία στα έργα Δημόσιου Τομέα με στόχο την αξιοποίηση των ευκαιριών από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ως επικεφαλής του Ιδρύματος Vodafone, διεύρυνε τον αντίκτυπό του μέσω ανθρωπιστικών προσπαθειών όπως το panic button και ψηφιακών πρωτοβουλιών συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για τη νεολαία όπως το safe youth, και το περιβάλλον, με παράδειγμα το πρόγραμμα Vodafone Ποσειδώνια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tilepikoinonies-tilefonia-keraies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος οι μειώσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες: Οι πάροχοι ψάχνουν έσοδα

Ύστερα από χρόνια μειώσεων, οι τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αυξήθηκαν το 2024. Οι πάροχοι αξιοποίησαν την αναβάθμιση ταχυτήτων στα δίκτυα για να αυξήσουν 10% τα έσοδα από τη σταθερή τηλεφωνία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει το 2025 στις τηλεπικοινωνίες: Το ράλι επενδύσεων στα δίκτυα

Το 2025 βρίσκει την τηλεπικοινωνιακή ραχοκοκκαλιά της χώρας να κυριαρχείται από τον χαλκό, παρά την ανάπτυξη των δικτύων οπτικής ίνας. Το στοίχημα των επενδύσεων εκσυγχρονισμού και οι κινήσεις των παρόχων.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουραγοί στην Ευρώπη τα ελληνικά δίκτυα κινητής: Άργησε το «γνήσιο» 5G

Cosmote, Vodafone και Nova βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των ομίλων τους με κριτήριο την ποιότητα δικτύου, σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Με καθυστέρηση η ανάπτυξη του 5G Stand Alone. Γιατί μπαίνουν «κόφτες» στη χρήση.