ΓΔ: 1382.68 0.06% Τζίρος: 149.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Φωτο: Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Αίνιγμα η αναζήτηση εργαζομένων για τη νέα κοινοπραξία στα πυρομαχικά

Η νέα εταιρεία των ΕΑΣ και της MSM θα χρειαστεί προσωπικό για την παραγωγή πυρομαχικών, αλλά τα ΕΑΣ διαθέτουν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων και δεν υπάρχει συναίνεση για μεταφορά τους στην κοινοπραξία.

Μπορεί να έχει «σκαλώσει» η υλοποίηση της συμφωνίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και τη σλοβακική MSM Export, μετά και την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ λόγω των ασφαλιστικών μέτρων της ONEX κατά των ΕΑΣ, ωστόσο δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους Σλοβάκους.

Βασικό ζήτημα που θα έχει να αντιμετωπίσει η κοινοπραξία στον χώρο των πυρομαχικών, θα είναι η εύρεση εργαζομένων. Και αυτό γιατί όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2023, «τα τελευταία χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση. Ο μεγαλύτερος αριθμός των αποχωρήσεων οφειλόταν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου το 2014, σε συνταξιοδότηση προσωπικού, μετατάξεις κτλ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τεχνογνωσίας και ανθρώπινου κεφαλαίου το οποίο δεν έχει αναπληρωθεί μέχρι σήμερα. Το σύνολο του προσωπικού της εταιρείας σήμερα ανέρχεται σε 288». 

Παράλληλα η διοίκηση σημειώνει την «απώλεια της τεχνογνωσίας σε παραγωγή εξειδικευμένων αμυντικών προϊόντων. Επισημαίνουμε ότι έλλειψη σε εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό έχουν και οι υποστηρικτικές λειτουργίες της παραγωγής. Αποτέλεσμα της σημαντικής έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού είναι και η αδυναμία εκτέλεσης εξαγωγικών συμβολαίων». Εξάλλου, ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι πολύ υψηλός, στα 59 έτη.

Σε αυτόν τον αριθμό των εργαζομένων δεν περιλαμβάνονται οι περίπου 150 εργαζόμενοι που υπενοικιάζουν τα ΕΑΣ από την ONEX, το συμβόλαιο της οποίας με την εταιρεία έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2024 και πήρε παράταση για δύο μήνες μέχρι και το τέλος του χρόνου. 

Το ερώτημα που τίθεται είναι, εφόσον αφέθηκαν τα ΕΑΣ να περιέλθουν σε αυτή την τραγική κατάσταση από πλευράς εργαζομένων, ποιοι εργαζόμενοι θα δουλέψουν στη νέα κοινοπραξία, η οποία μάλιστα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ γρήγορα για να αξιοποιήσει χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή πυρομαχικών για την Ουκρανία με το πρόγραμμα ASAP;

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΑΣ έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τη διοίκηση για το ζήτημα αυτό. Το μόνο που τους έχει γνωστοποιηθεί είναι ότι ένας αριθμός εργαζομένων θα πρέπει να μεταφερθεί στην κοινοπραξία, κάτι όμως που προϋποθέτει τη συναίνεσή τους και, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, δεν φαίνεται ότι αυτή θα εξασφαλιστεί.

Παράλληλα η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδος έχει καταγγείλει με επιστολή της στην υπουργό Εργασίας κ. Νίκη Κεραμέως το γεγονός ότι δεκαεπτά (17) εργαζόμενοι της εταιρείας MSM απασχολούνται από 18/9/2024 στις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου στο Λαύριο, χωρίς να υπάρχει Σύμβαση μεταξύ Ε.Α.Σ. και MSM για παροχή προσωπικού ή ανάληψη έργου. Πρόκειται, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, για εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση με πολλαπλές οικονομικές, εργασιακές και ασφαλιστικές προεκτάσεις, προεξέχουσας αυτής των θεμάτων υγείας και ασφάλειας, καθώς και της εκτίμησης και πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου.

Όπως σημείωναν στην επιστολή, επιπλέον «πέντε στελέχη της MSM, τρεις εκ των οποίων αλλοδαποί, λειτουργούν για πολύμηνο χρονικό διάστημα ως "ομάδα διοίκησης" του γομωτηρίου. Κατά τον έλεγχο της Επιθεώρησης Εργασίας εντοπίστηκαν οι τρεις οι οποίοι δεν επέδειξαν κανένα έγγραφο σχετικό με το καθεστώς απασχόλησής τους. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα πέντε (5) στελέχη, κατά την έλευση και αποχώρησή τους από το ΣΕΛ, δεν εγγράφονται σε ειδικό παρουσιολόγιο αλλά στο βιβλίο των επισκεπτών».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού είναι ένα πάγιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ειδικά ο κλάδος της αμυντικής βιομηχανίας, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και απαιτητικό αντικείμενο. Επίσης κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, χάθηκε πολύ μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας στον κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι ακόμα και από κρατικές εταιρείες όπως είναι τα ΕΑΣ ή η ΕΑΒ, που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και να φύγουν στο εξωτερικό, εξαιτίας των πολύ χαμηλών μισθών.

Οπότε το πρώτο και ίσως κυριότερο πρόβλημα που θα έπρεπε να απασχολεί τη νέα κοινοπραξία ακόμα και πριν τη σύστασή της είναι ποιοι θα είναι αυτοί που θα παράγουν τα πυρομαχικά και κάτω από ποιες συνθήκες, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και ευαίσθητο υλικό που απαιτεί απόλυτη προσοχή και εξειδίκευση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πάγωσε» προσωρινά με διαταγή του ΣτΕ η συμφωνία για τα πυρομαχικά

Δεν υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ των ΕΑΣ και της σλοβακικής MSM μέχρι να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα της ONEX στις 11 Νοεμβρίου. Στις 3 Δεκεμβρίου συζητείται στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της συμφωνίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει το deal με τους Σλοβάκους για την παραγωγή πυρομαχικών

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ για να εγκρίνει τη συμφωνία δημιουργίας κοινής εταιρείας. Επιμένει στη δική της πρόταση η αμερικανική ONEX, «αιχμηρή» επιστολή Ξενοκώστα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Για πρώτη φορά με ξένο εταίρο η παραγωγή πυρομαχικών στην Ελλάδα

Εγκρίθηκε η συμφωνία σύστασης της κοινοπραξίας ανάμεσα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και τη σλοβακική εταιρεία MSM του τσέχικου ομίλου CSG. Τι προβλέπει το deal για την παραγωγή και εμπορία πυρομαχικών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Προχωρά η εξυγίανση της ΕΑΣ, προσδοκίες από τη συνεργασία με τους Τσέχους

Στις 10 Ιουλίου η ΓΣ για την εξυγίανση της εταιρείας και την έγκριση της συμφωνίας σύστασης κοινοπραξίας με την σλοβακική MSM του τσέχικου ομίλου CSG. Τί φέρνει η συνεργασία με τον τσεχικό όμιλο.