Σήμερα κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 80% των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής και η αγορά περιμένει ποιος από τους τρεις ομίλους που κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές θα προχωρήσει στην τελική΄φάση.
Οι υποψήφιοι που έχουν υποβάλει μη δεσμευτικές προσφορές είναι το επενδυτικό fund CVC Capital Partners , ο κινεζικός όμιλος Fosun, και ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, όσον αφορά την διαδικασία, CVC και FOSUN χρησιμοποίησαν την δυνατότητα συναντήσεων και πληροφόρησης από τη διοίκηση της ασφαλιστικής, κάτι που δεν έγινε από την πλευρά της Varde Partners και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η τελευταία να μην καταθέσει προσφορά.
Η αγορά πάντως θεωρεί ως φαβορί το fund CVC Capital Partners, του οποίου σύμβουλοι είναι η Deutsche Bank και η PWC, καθώς η επένδυση συνάδει με τις υπάρχουσες τοποθετήσεις του στο χώρο της Υγείας αλλά και με την τακτική που έχει ακολουθήσει σε άλλες αγορές.
Σημειώνεται ότι, το CVC Capital Partners θεωρείται από τα μεγαλύτερα private equity fund με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 82,5 δισ. δολάρια και σημαντική παρουσία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες, δραστηριότητα στις ΗΠΑ και στην Ασία, ενώ διατηρεί συμμετοχές στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, μεταξύ των οποίων σε δύο ασφαλιστικές επιχειρήσεις στη Βρετανία και στη Γαλλία.
Ο όμιλος Värde Partners έχει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς μέσω της θυγατρικής Wert Red ελέγχει το 56,6% της Trastor ΑΕΕΑΠ, ενώ συμμετέχει επίσης με 31,7% στην Lamda Malls, στην οποία βασικός μέτοχος είναι η Lamda Development. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Värde Partners ιδρύθηκε το 1993, διαχειρίζεται πάνω από 14 δισ. δολάρια και έχει επενδύσει περισσότερα από 68 δισ. δολάρια, ενώ λειτουργεί γραφεία σε 13 χώρες. Δραστηριοποιείται δε έντονα στο ευρωπαϊκό real estate με αγορές ακινήτων σε Μιλάνο, Λονδίνο, Μαδρίτη.
Σημείο κλειδί στην εξέλιξη της διαδικασίας για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι το τίμημα που θα δοθεί από τους ενδιαφερόμενους στις δεσμευτικές προσφορές καθώς οι μη δεσμευτικές προσφορές ήταν χαμηλότερες των προσδοκιών και απομένει να φανεί πόσο θα κλείσει η ψαλίδα του τιμήματος σε σχέση με τη λογιστική αξία της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα αποτιμά την αξία της Ασφαλιστικής στο 1,06 δισ. ευρώ, άρα χρειάζεται μια προσφορά άνω των 800 εκατ. ευρώ για να αποφύγει την εγγραφή ζημιάς.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα αποτελέσματα του εννεαμήνου του 2019 η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε αύξηση κερδών και παραγωγής. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 18,2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν στα 59,2 εκατ. ευρώ τα κέρδη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της εθελουσίας εξόδου 117 εργαζομένων. Με βάση το πενταετές business plan (2018-23), η Εθνική Ασφαλιστική θα επιτυγχάνει, τα επόμενα χρόνια, μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης εργασιών 12%, με μέση μείωση κόστους, ετησίως, περίπου 1%.
Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, που εκκρεμεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, αναμένεται να βελτιώσει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ η τράπεζα θα διατηρήσει στη μεγαλύτερη θυγατρική της ποσοστό της τάξης του 20%.