Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη νέα έξοδο της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier2. Η τράπεζα μπορεί να αντλήσει ποσό έως 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο το τελικό ύψος της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς και τη στρατηγική της διοίκησης. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Tο επιτελείο της τράπεζας ήδη έχει διερευνήσει τις σχετικές δυνατότητες με αναδόχους και είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση, ακόμα και σήμερα, ωστόσο η τελική απόφαση για το timing θα ληφθεί με βάση τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς και το σχεδιασμό της διοίκησης. Αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα η έκδοση θα γίνει εντός της εβδομάδας.
Παρά την αναταραχή και τις ανησυχίες που προκαλεί η επιδημία του κοροναϊού, κυρίως στις κεφαλαιαγορές, η αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος δεν έχει επηρεαστεί με τις τιμές των ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ θεαματική είναι και η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 15ετούς ομολόγου που εξέδωσε η Ελλάδα στο τέλος Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε κάτω του 1,9%, επίπεδο ρεκόρ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το 1%. Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα για την Ελλάδα, αποτυπώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην εξαιρετικά επιτυχή έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης από την Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Οι στόχοι της διοίκησης
Με την νέα έκδοση Tier2 η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θέλει να εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, μειώνοντας το μέσο επιτόκιο άντλησης κεφαλαίου, δεδομένου ότι η έκδοση του περασμένου Ιουνίου έγινε με αλμυρό επιτόκιο (9,75%) και έκτοτε ακολούθησε μια θεαματική μείωση των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων διεθνώς.
Παράλληλα, ο όμιλος θα ενισχύσει την κεφαλαιακή του βάση κατά περίπου 100 μονάδες βάσης ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιο, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, για την ταχύτερη μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με αυτό η τράπεζα θα προχωρήσει το 2020 σε πρόσθετες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ (project Vega και Phenix) με στόχο την μείωση των NPEs κατά 11 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του σχεδίου Ηρακλής. Σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή επίπτωση των δυο εμπροσθοβαρών τιτλοποιήσεων θα είναι 180 μονάδες βάσης (1,8%).
Έτσι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων από 49% που διαμορφώθηκε στο τέλος του 2019, θα περιοριστεί στο 15% το 2022 και σε μονοψήφιο επίπεδο το 2023.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Χρήστος Μεγάλου: «Το ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής» είναι ένα εργαλείο που θα προσφέρει επιπλέον στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να επιταχύνουμε τις πρωτοβουλίες εξυγίανσης των ισολογισμών μας. Αποτελεί ένα πρόσθετο σημαντικό εργαλείο, ευθυγραμμισμένο με το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αγορά ακινήτων έχει επίσης ανακάμψει, παράγοντας που υποστηρίζει σημαντικά την προσπάθεια της Τράπεζας να εξυγιάνει τον ισολογισμό της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020 και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου €7 δισ. Συνολικά, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020 θα ενισχυθεί στα περίπου €11 δισ., καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%».