Σε ένα επενδυτικό κρεσέντο στις θυγατρικές της ώστε να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο χώρο των ακινήτων, της υγείας και των επενδύσεων προχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που έχει επενδύσει σε αυτές τα τελευταία χρόνια.
Η νέα αύξηση κεφαλαίου στην Trastor AEEAΠ, η εξαγορά από το Ερρίκος Ντυνάν κλινικών της Euromedica και η «προίκα» στη MIG μέσω νέων δραστηριοτήτων είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Τράπεζα Πειραιώς ως βασικός μέτοχος για να αναβαθμίσει τις θυγατρικές της.
Από τις 3 Ιανουαρίου έως 16 Ιανουαρίου 2024 θα «τρέξει» η αύξηση κεφαλαίου της Trastor AEEAΠ ύψους 75 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης 0,34 νέες μετοχές για κάθε μία παλαιά και τιμή διάθεσης 1,42 ευρώ. Η Τρ. Πειραιώς ελέγχει περίπου το 99% της εταιρείας και θα καλύψει πλήρως την έκδοση.
Η Trastor ήταν η πρώτη ΑΕΕΑΠ που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2003 με την επωνυμία Πειραιώς ΑΕΕΑΠ. Το 2005 εισήλθε στο ΧΑ και το 2016 η αμερικάνικη Varde Partners αγόρασε σταδιακά μέσω αυξήσεων κεφαλαίου το 52% το οποίο όμως μεταπώλησε στην Πειραιώς το 2022 έναντι 98 εκατ. ευρώ.
Η Trastor είναι υπό την πλήρη «κηδεμονία» της Πειραιώς αφού είναι και ο δανειστής της με ένα ομόλογο 250 εκατ. εκ των οποίων 200 εκατ.ευρώ αξιοποιήθηκαν για αναχρηματοδότηση δανεισμού και 50 εκατ. για επενδύσεις.
Για επενδύσεις κυρίως στον χώρο των γραφείων και των logistics θα κατευθυνθούν και τα 75 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου. Το σημερινό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εισηγμένης αποτελείται από 55 ακίνητα, συνολικής αξίας 438 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τάσος Καζίνος, υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο Business Daily ότι μέχρι το τέλος του 2024 το μέγεθος του χαρτοφυλακίου της Trastor θα ανέλθει στα 550 εκατ. ευρώ.
Ενδιαφέρον έχει και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που είναι σε μεγάλο premium (1,42 ευρώ) σε σχέση με την τρέχουσα τιμή όταν ανακοινώθηκε η αύξηση κεφαλαίου(1,17 ευρώ) με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον που έχει οδηγήσει τον τίτλο στα 1,40 ευρώ και στην καταγραφή κερδών 43% από την αρχή της χρονιάς.
Η Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου στην Trastor τα τελευταία δύο χρόνια που ξεπέρασαν αθροιστικά τα 60 εκατ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει και νέα αύξηση κεφαλαίου τέλος του 2024 αλλά όχι με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων, με στόχο να εισέλθουν νέοι επενδυτές στην εταιρεία και να ενισχυθεί η διασπορά της μετοχής. Από το 2017 μέχρι σήμερα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου ξεπερνάει το 33% κατά μέσον όρο.
Οι κινήσεις στην υγεία
Στον χώρο της υγείας η Ημιθέα MΑΕ (Ερρίκος Ντυνάν) που ανήκει στη συγγενή εταιρεία της Πειραιώς με την επωνυμία Strix Holdings προχωρεί στην εξαγορά κλινικών της Euromedica. H Πειραιώς ελέγχει και το 30% της Euromedica και είχε αποφασιστεί η συγχώνευση του Ερρίκος Ντυνάν με τη Εuromedica (κλινικές και διαγνωστικά). Τελικά, ο σχεδιασμός άλλαξε και αποφασίστηκε η εξαγορά των κλινικών της Euromedica από την Ημιθέα και η Euromedica που ανήκει κατά 70% στην αμερικανική Farallon θα διατηρήσει στην κατοχή της τα διαγνωστικά κέντρα.
Η εξαγορά αφορά 6 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, 1 Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη και συμμετοχές σε άλλα Κέντρα Αποκατάστασης και εταιρείες Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων. Με την εξαγορά θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα, με πάνω από 2.500 εργαζομένους και 1.380 κλίνες νοσηλείας.
Η Τρ. Πειραιώς είχε προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να αποεπενδύσει από το Ερρίκος Ντυνάν, χωρίς επιτυχία. Έτσι, αποφασίστηκε η εξυγίανση του νοσοκομείου με κεφαλαιοποίηση των χρεών του, οδηγώντας στην αναστροφή των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων που η εταιρεία εμφάνισε από συσσωρευμένες ζημιές παρελθουσών ετών. Ειδικότερα, η τράπεζα κεφαλαιοποίησε δάνεια ύψους 145,2 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια η Ημιθέα μεταφέρθηκε στη συγγενή ιρλανδική Strix Holdings. Με τη μεταφορά η Πειραιώς σταμάτησε να ενοποιεί την Ημιθέα.
Η επόμενη ημέρα της MIG
Το τρίτο project αφορά στη θυγατρική MIG Holdings, η οποία μετά τη μεταβίβαση της Attica Συμμετοχών στη Strix με αντάλλαγμα τη διαγραφή δανείων ύψους 443 εκατ. ευρώ έχει μηδενικό δανεισμό, έχει απαλλαγεί από ετήσια τοκοχρεωλύσια 25 εκατ. ευρώ και έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της. Το ύψος των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται πλέον σε 123 εκατ. ευρώ και διατηρεί διαθέσιμα 13 εκατ. ευρώ.
Η Τρ. Πειραιώς που ελέγχει το 87% του μετοχικού κεφαλαίου ενέκρινε τη διεύρυνση του σκοπού της MIG Holdings, καθώς μέχρι σήμερα η εταιρεία ότι έκανε, το έκανε μέσω των θυγατρικών της. Αυτό πλέον αλλάζει και η εισηγμένη θα μπορεί μεταξύ άλλων να ασχολείται η ίδια με την απόκτηση και ανάπτυξη ακινήτων, την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, την απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια, την απόκτηση τουριστικών καταλυμμάτων, την εκπόνηση μελετών και αναλύσεων του χρηματοοικονομικο τομέα κ.α. Επίσης, θα μπορεί να επενδύει όπως στο παρελθόν σε εισηγμένες και μη επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για αρχή η Πειραιώς θα «προικοδοτήσει» τη MIG με κάποια ακίνητα και με την εκχώρηση απαιτήσεων σε δάνεια. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάθε λόγο να στηρίξει την αποτίμηση της θυγατρικής, καθώς τα τελευταία χρόνια η Πειραιώς εκτιμάται ότι έχει επενδύσει στη MIG -μαζί με την πρόσφατη δημόσια πρόταση- περί τα 140 εκατ και κάπως θα πρέπει να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων αυτών.
Η εξυγίανση του ισολογισμού και οι η «βοήθεια» από την Τρ. Πειραιώς είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί η μετοχή της MIG από τους πρωταγωνιστές στο ΧΑ το 2023 με απόδοση έως σήμερα 214%. Επίσης, τους επόμενους μήνες η MIG θα πρέπει να προσαρμοστεί και στις νέες απαιτήσεις της διοίκησης του ΧΑ για ενίσχυση της διασποράς της μετοχής. Παρά το γεγονός ότι σε απόλυτο νούμερο αριθμεί 20.000 μετόχους, το free float περιορίζεται στο 13%.
Τέλος, η Τρ. Πειραιώς αναμένει και την καταγραφή έκτακτων εσόδων από τη μελλοντική πώληση της Attica Group που έχει ενσωματώσει και την ΑΝΕΚ. Και αυτή η συμμετοχή έχει περάσει στη Strix Holdings που έχει αναλάβει την εξεύρεση επενδυτή. Προέχει όμως η ομαλή ενσωμάτωση της ΑΝΕΚ και το επενδυτικό πρόγραμμα για το πράσινο αποτύπωμα του στόλου.