ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Από παράταση σε παράταση οι συμβάσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Οι 900 εργαζόμενοι από τον Αύγουστο του 2022 πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, καθώς η εταιρεία δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί ούτε έχει παραγωγή. Στα 20 εκατ. το κόστος τους τελευταίους 17 μήνες για τον προϋπολογισμό.

Στις 12 Δεκεμβρίου θα συζητηθεί στο ΣτΕ η προσφυγή της ιρλανδικής CMI σχετικά με  την κατακύρωση των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ και του Ειδικού Διαχειριστή για την πώληση της ΛΑΡΚΟ στο σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings.

Η απόφαση εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα βγει σε 2-3 μήνες.  Ετσι, οι εργαζόμενοι ζητούν ανανέωση της σύμβασης εργασίας  που λήγει στις 31/12/2023 αφού μέχρι τότε ο ιδιώτης επενδυτής-όποιος και αν είναι- δεν θα μπορέσει να αναλάβει την εταιρεία. 

Υπενθυμίζεται πως 900 εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν απολυθεί από τον Ειδικό Διαχειριστή, έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους και έχουν επαναπροσληφθεί με μηνιαίες συμβάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της βιομηχανίας στον νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος και θα επιλέξει με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει τη ΛΑΡΚΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Αυγούστου του 2022 οι εργαζόμενοι πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, αφού η εταιρεία έχει σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα.

Η συνέχιση της λειτουργίας κρίθηκε τότε ασύμφορη, καθώς το κόστος παραγωγής ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα προσδοκώμενα έσοδα, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και των χαμηλών τιμών του σιδηρονικελίου που παράγει η εταιρεία. Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Ειδικό Διαχειριστή, οι συνθήκες αυτές μέχρι τώρα δεν έχουν αλλάξει.

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν μήπως το υπουργείο οικονομικών δεν ανανεώσει τις συμβάσεις και περάσουν κατευθείαν στο ταμείο ανεργίας, όπου από εκεί πλέον θα επιλέξει ο νέος επενδυτής με ποιους  και με πόσους εργαζόμενους θα λειτουργήσει τη νέα ΛΑΡΚΟ.

Τα περιθώρια πάντως στενεύουν γιατί τυχόν ανανέωση της σύμβασης που λήγει στις 31/12/2023 θα πρέπει να περάσει και με τροπολογία από τη Βουλή, γεγονός που σημαίνει πως η απόφαση για τη νέα χρηματοδότηση θα πρέπει να έχει ληφθεί το αργότερο έως τις 10 Δεκεμβρίου. 

Κάθε μήνα το κόστος της μισθοδοσίας ανέρχεται περίπου στα 1,2 εκατ. ευρώ. Ετσι, προκύπτει  πως από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και το Δεκέμβριο του 2023 έχουν δαπανηθεί περί τα 20 εκατ. ευρώ για την αργομισθία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Η ΛΑΡΚΟ τα  τελευταία χρόνια, όταν είχε παραγωγική διαδικασία, κόστιζε στους φορολογούμενους περί τα 80 εκατ. σε ετήσια βάση ώστε να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τα έξοδα. Με την ιδιωτικοποίηση εκτός από το βάρος αυτό θα «σβηστούν» πρόστιμα και κρατικές υπό ανάκτηση ενισχύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνήσει η Ε.Ε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σενάρια για τη ΛΑΡΚΟ, το ΣτΕ και το δυσμενές διεθνές περιβάλλον

Μέχρι τις 7 Αυγούστου πήρε παράταση η Ειδική Διαχείριση με την ελπίδα να έχει προκύψει μέχρι τότε επενδυτής. Αρνητική η συγκυρία στην παγκόσμια αγορά σιδηρονικέλιου, δυσκολεύει το εγχείρημα επανεκκίνησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα παράταση συμβάσεων ως τον Ιούλιο για 900 εργαζομένους στη ΛΑΡΚΟ

Οι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί και αποζημιωθεί θα παραμείνουν στη ΛΑΡΚΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων στην κοινοπραξία ΓΕK ΤΕΡΝΑ -AD Holdings.
xatziminas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τέσσερις προτάσεις των επιχειρήσεων για να πάρει ώθηση η βιομηχανία

Η ΕΕΝΕ ζητά μηδενικές εισφορές/φόρους για τρία χρόνια σε εργαζόμενους που θα εκπαιδευτούν σε ψηφιακές δεξιότητες, φόρο 10% στα κέρδη αναπτυσσόμενων εταιρειών, υπεραποσβέσεις και μείωση προκαταβολής φόρου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο στρατηγικές συμφωνίες για τη νέα γενιά έργων ανακοινώνει η Dimand

Θα πρόκειται για νέα συμβόλαια μειωμένου ρίσκου με εξασφαλισμένο τον μισθωτή και τον αγοραστή από νωρίς. Ενίσχυση ρευστότητας 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 35 εκατ, ευρώ από την πώληση πέντε έργων.