ΓΔ: 2521.18 0.13% Τζίρος: 371.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Καλοκαιρινή παραλία διακοπών
Φωτο: Shutterstock

Το κύριο κριτήριο των Ευρωπαίων για τις φετινές τους διακοπές

Η αποφυγή συνωστισμού γίνεται βασικό κριτήριο για την επιλογή του τόπου θερινών διακοπών των Ευρωπαίων. Θέλουν φέτος να αποφύγουν τη... μάχη για τις ομπρέλες.

Οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται για την αγαπημένη τους περίοδο καλοκαιρινών διακοπών και τα νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων δείχνουν ότι δίνουν προτεραιότητα σε ένα νέο κριτήριο προγραμματισμού ταξιδιών ως αποτέλεσμα των τελευταίων τριών ετών: Την έλλειψη συνωστισμού. 

Μετά τον ευχάριστο καιρό και τις ελκυστικές προσφορές, διαπιστώνει η έκθεση, οι Ευρωπαίοι λένε ότι το επόμενο σημαντικότερο κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού στην ήπειρό τους είναι ότι «δεν έχει πολύ κόσμο». Πρόκειται για μια άνοδο από την τέταρτη στην τρίτη θέση από τότε που η έρευνα της Επιτροπής εισήγαγε την ερώτηση «Ποια κριτήρια θα διαδραματίσουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου προορισμού σας;» τον Μάρτιο του 2022, μετά την άρση όλων των περιορισμών εισόδου λόγω πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η μάχη για τις ομπρέλες στην παραλία Pampelonne στο Σεν Τροπέ ή το να προσπερνάτε τους Αμερικανούς παραθεριστές στην Place du Trocadéro στο Παρίσι κατά τους πιο πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες ήταν κάτι «βαρύ» για τους ταξιδιώτες μετά από ένα διάστημα απουσίας. «Νομίζω ότι έχει να κάνει με τις συνήθειες που είχαμε στα τρία χρόνια του Covid να ξεφεύγουμε από την πεπατημένη και πόσο άνετο και συναρπαστικό ήταν αυτό για να ανακαλύψουμε νέα μέρη», εκτιμά ο Luís Araújo, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων. Το να έχει κανείς περισσότερο χώρο για να αναπνεύσει ήταν σημαντικό για σχεδόν το ένα τρίτο των Ευρωπαίων ταξιδιωτών - είτε σκέφτονταν ταξίδια στην ύπαιθρο είτε ταξίδια σε πόλεις.

Ωστόσο, ένα πράγμα που έχει επιστρέψει στα προ της πανδημίας πρότυπα είναι η επιθυμία για αξία. Περισσότερα από τα δύο τρίτα σχεδιάζουν να αποδράσουν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, πριν από τον μήνα αιχμής Αύγουστο, σύμφωνα με την έκθεση της ETC για το ενδοευρωπαϊκό ταξιδιωτικό κλίμα, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου. Τα στοιχεία της έρευνας συλλέχθηκαν τον Μάρτιο του 2023 με συμμετέχοντες από 10 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Παρά τη φήμη των Ευρωπαίων ότι κάνουν διακοπές για ολόκληρο τον Αύγουστο, τα στοιχεία συνήθως δεν το επιβεβαιώνουν -εκτός από το 2022, όταν τα ταξίδια «ξεσπάσματος» και η ανεβασμένη ζήτηση είδαν τους Ευρωπαίους να παίρνουν άδεια όλο το καλοκαίρι, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα αιχμής. Τώρα, το 2023, οι αριθμοί αυτοί έχουν μειωθεί σχεδόν κατά ένα δέκατο, σύμφωνα με την έκθεση της ETC, με περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα να κάνουν διακοπές ήδη από την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. «Επιστρέφουμε στο ενδοευρωπαϊκό μοτίβο που είχαμε παλαιότερα, δηλαδή τα ταξίδια στα μέσα της σεζόν και στη «χαμηλή» τουριστικά περίοδο», λέει ο Araújo.

Όσον αφορά τα ταξίδια μακριά από τα πλήθη των τουριστών, το ETC πιστεύει ότι η τάση αυτή θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι χώρες μέλη της επιτροπής έχουν ενθαρρύνει αυτή τη στροφή προβάλλοντας διαφορετικές περιοχές και δραστηριότητες όλο το χρόνο, εξηγεί ο Araújo, και διασπείροντας τους τουρίστες σε όλη την επικράτειά τους. Άλλη μια αλλαγή στον κατάλογο του ευρωπαϊκού καλοκαιρινού προγραμματισμού: Το 7% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνουν ότι λαμβάνουν υπόψη τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Φυσικά, αυτό συμβαίνει μετά από έναν από τους θερμότερους ευρωπαϊκούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Για πρώτη φορά, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τα ταξίδια, λέει ο Araújo. Οι καταστροφικοί καύσωνες του περασμένου έτους που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου έκαναν επίσης περισσότερους Ευρωπαίους να επανεξετάσουν τα δρομολόγιά τους, με περισσότερους να κατευθύνονται προς τις βόρειες ακτές της ηπείρου και να ταξιδεύουν τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυστρία: Η Ελλάδα πρότυπο μεταρρυθμίσεων και προστασίας συνόρων ΕΕ

Ο καγκελάριος της Αυστρίας τόνισε την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τα κοινά συμφέροντα με την Αυστρία, αναφέροντας την ανάγκη για ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη και μείωση ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη.
Μεσογειακή θέα θάλασσας
ΔΙΕΘΝΗ

Θα αλλάξουν οι δροσεροί προορισμοί τον παγκόσμιο τουρισμό;

Μεγαλώνει η τάση των τουριστών να προτιμούν δροσερότερους προορισμούς για τις διακοπές, αποφεύγοντας τους καύσωνες. Προορισμοί με ήπιες θερμοκρασίες γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς, αλλάζοντας τον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Μαρίνα του Ντουμπάι
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ντουμπάι δίνει έως 700€ σε κατοίκους που φέρνουν τουρίστες

Το Ντουμπάι προσφέρει εκπτώσεις και προνόμια έως 700 ευρώ σε κατοίκους που θα προσκαλέσουν συγγενείς ή φίλους ως επισκέπτες από 20 Ιουλίου έως 31 Οκτωβρίου, μέσω του προγράμματος «A Dubai Invite», ώστε να ενισχύσει τον τουρισμό.
Σημαία Κίνας και Χονγκ Κονγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Χονγκ Κονγκ: 13% αύξηση αφίξεων επισκεπτών στο α' εξάμηνο 2026

Το πρώτο εξάμηνο του 2026, στο Χονγκ Κονγκ καταγράφηκαν 26,71 εκατ. αφίξεις με ετήσια αύξηση 13%. Οι επισκέπτες από ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν κατά 16% ενώ από τον υπόλοιπο κόσμο κατά 5%, σύμφωνα με το Hong Kong Tourism Board.
Σύρος ακτογραμμή Ελλάδα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η L’Agenzia di Viaggi Magazine προβάλει την Σύρο ως ταξιδιωτικό προορισμό

Η Σύρος αποσπά διεθνή προβολή μέσω αφιερώματος του ιταλικού περιοδικού L'Agenzia di Viaggi Magazine, το οποίο την παρουσιάζει ως καλλιεργημένο, αυθεντικό προορισμό πολιτισμού, με έμφαση στην αρχιτεκτονική, τα σοκάκια και τη γαστρονομία της.
Σύρος ακτογραμμή Ελλάδα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σύρος: Η αγαπημένη των ξένων ταξιδιωτών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης

Η Σύρος εντυπωσιάζει διεθνή μέσα από Αυστραλία, Γερμανία και Ιταλία για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, το πάντρεμα παραδοσιακού και μοντέρνου, τις όμορφες πόλεις και παραλίες, αλλά και τον εναλλακτικό της χαρακτήρα.