ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
san simera-poseidonas-planites-diastima
Φώτο: Shutterstock

Εκτοξεύτηκε η διαστημική αποστολή JUICE με προορισμό τον Δία

Στόχος της αποστολής είναι να κάνει αναλυτικές παρατηρήσεις του αέριου γίγαντα Δία, όπου αναμένεται να φτάσει σε οκτώ χρόνια, και των τριών παγωμένων φεγγαριών του (Γανυμήδης, Καλλιστώ και Ευρώπη). γύρω από τους οποίους θα κάνει 35 διελεύσεις.

Εκτοξεύτηκε σήμερα η διαστημική αποστολή JUICE του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) με προορισμό τον Δία και τα φεγγάρια του. Η εκτόξευση έγινε στις 3.15 μ.μ. ώρα Ελλάδας με το διαστημόπλοιο Ariane 5, ενώ 28 λεπτά αργότερα, το JUICE διαχωρίστηκε από το διαστημόπλοιο για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στόχος της αποστολής είναι να κάνει αναλυτικές παρατηρήσεις του αέριου γίγαντα Δία, όπου αναμένεται να φτάσει σε οκτώ χρόνια, και των τριών παγωμένων φεγγαριών του (Γανυμήδης, Καλλιστώ και Ευρώπη). γύρω από τους οποίους θα κάνει 35 διελεύσεις. Αρχικά, η εκτόξευση ήταν προγραμματισμένη για χτες, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο διαστημικό κέντρο στη Γαλλική Γουιάνα, στη νότια Αμερική, κατέστησαν αναγκαία την αναβολή της κατά μία ημέρα.

Η αποστολή φέρει την ονομασία «Jupiter Icy Moon Explorer» («Εξερευνητής των παγωμένων φεγγαριών του Δία») και συγκεντρώνει πολλές πρωτιές. Πρόκειται για το πρώτο διαστημόπλοιο που θα βρεθεί ποτέ σε τροχιά γύρω από ένα άλλο φεγγάρι, πέρα από το δικό μας, τον Γανυμήδη, που είναι το μεγαλύτερο φεγγάρι του Δία. Επίσης, θα είναι το πρώτο διαστημικό σκάφος που θα χρησιμοποιήσει τη βαρυτική υποβοήθηση Σελήνης – Γης για να εξοικονομήσει καύσιμα και το πρώτο που θα αλλάξει τροχιά από έναν άλλο πλανήτη σε ένα από τα φεγγάρια του (από τον Δία στο Γανυμήδη).

Η αποστολή θα εξερευνήσει σε βάθος το πολύπλοκο περιβάλλον του Δία, θα μελετήσει την εξέλιξη και την προέλευσή του αλλά και να διαπιστωθεί αν στην ατμόσφαιρα του Δία υπάρχουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής. Βασικός στόχος της αποστολής είναι να διαπιστώσει αν υπάρχουν συνθήκες ευνοϊκές στη ζωή στους υπόγειους ωκεανούς που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο εσωτερικό των τριών παγωμένων φεγγαριών του Δία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδριους Κουμπίλιους ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμπίλιους: Στήριξη Ουκρανίας και ενίσχυση ευρωπαϊκής άμυνας οι στόχοι μας

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Άντριους Κουμπίλιους τόνισε την πρόοδο της Ελλάδας σε άμυνα, ενέργεια και διάστημα, και επισήμανε τη σταθερή στήριξή της προς την Ουκρανία με δάνειο 90 δισ. ευρώ, εστιάζοντας στα εξοπλιστικά και τη συνεργασία.
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή άμυνα, διάστημα και drones

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας, Andrius Kubilius, συζητώντας για την αμυντική και διαστημική πολιτική, τα ευρωπαϊκά κονδύλια, το πρόγραμμα «SAFE 2» και την πρόοδο της Agenda 2030.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η ευρωπαϊκή άμυνα απαιτεί κοινό δανεισμό ως δημόσιο αγαθό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Άμυνας Άντριους Κουμπίλιος, όπου συζήτησαν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας έως το 2030 και τα ελληνικά προγράμματα θωράκισης και καινοτομίας.
Δημήτρης Παπαστεργίου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαστεργίου: Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της σε διάστημα και δίκτυα

Σημαντική συνάντηση είχαν ο Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Άντριους Κουμπίλιους για τη στρατηγική ενίσχυση της Ελλάδας στους τομείς διαστήματος, ψηφιακής τεχνολογίας και άμυνας, με έμφαση στη διαστημική πολιτική και τις υποδομές.
δορυφόρος Prisma MICE1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκτόξευση 6 νέων μικροδορυφόρων ενισχύει τον ελληνικό διαστημικό στόλο

Εξι νέοι ελληνικοί μικροδορυφόροι εκτοξεύθηκαν, αυξάνοντας τον εθνικό στόλο στους 17! Ενισχύουν την πολιτική προστασία, την κλιματική ανθεκτικότητα και φέρνουν τη χώρα στην πρωτοπορία της διαστημικής τεχνολογίας στην Ευρώπη.
Δορυφόρος πάνω από Γη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε τροχιά οι πρώτοι ελληνικοί δορυφόροι για ανίχνευση πυρκαγιών

Τέσσερις ελληνικοί θερμικοί δορυφόροι εκτοξεύθηκαν με τον Falcon 9 της SpaceX και βρίσκονται ήδη σε τροχιά, ενισχύοντας την Πολιτική Προστασία και την παρακολούθηση πυρκαγιών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων.