ΓΔ: 2472.77 -1.13% Τζίρος: 483.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Fotia, Pirkagia
Φωτο: Nick Paleologos/ SOOC

Διπλάσια η επιφάνεια δασών που καταστρέφονται από πυρκαγιές κάθε χρόνο

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κλιματική αλλαγή «πιθανόν» συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των πυρκαγιών, καθώς τα κύματα ακραίας ζέστης είναι πέντε φορές πιο συχνά σήμερα σε σχέση με πριν 150 χρόνια.

Οι πυρκαγιές καταστρέφουν πλέον σε όλο τον κόσμο διπλάσια επιφάνεια δασών σε σχέση με τις αρχές του αιώνα, «πιθανόν» λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σε σχέση με το 2001 οι δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν πλέον ετησίως 30 εκατομμύρια στρέμματα περισσότερα, επιφάνεια ίση με αυτή του Βελγίου, όπως αναφέρουν τα δορυφορικά στοιχεία που συγκέντρωσαν το Global Forest Watch (GFW), το World Resources Institute (WRI) και το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Το 70% της επιφάνειας που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές τα τελευταία 20 χρόνια αφορά τα βόρεια δάση, που καλύπτουν μεγάλο μέρος της Ρωσίας, του Καναδά και της Αλάσκας, και αποτελούν τις μεγαλύτερες αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως. Στη Ρωσία από το 2001 έχουν καεί 530 εκατομμύρια στρέμματα, μια περιοχή ίση με την επιφάνεια της Γαλλίας.

Στις πυρκαγιές αυτές, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλεται το ένα τέταρτο των συνολικών απωλειών δασών από την αρχή του αιώνα, με το υπόλοιπο ποσοστό να οφείλεται στην αποψίλωση και άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες.

Οι απώλειες δασών λόγω των πυρκαγιών αυξάνεται ετησίως κατά περίπου 4%, δηλαδή κατά 2.300.000 στρέμματα. Και το 50% της αύξησης αυτής οφείλεται στις μεγάλες πυρκαγιές που ξεσπούν στα βόρεια δάση, οι οποίες «είναι πιθανόν αποτέλεσμα της ανόδου της θερμοκρασίας στις βόρειες περιοχές», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η κλιματική αλλαγή «πιθανόν» συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των πυρκαγιών, καθώς τα κύματα ακραίας ζέστης είναι πέντε φορές πιο συχνά σήμερα σε σχέση με πριν 150 χρόνια. Εξάλλου οι δασικές πυρκαγιές προκαλούν τη μαζική έκκληση αερίων του θερμοκηπίου, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω την κλιματική αλλαγή.

«Στις βόρειες περιοχές το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκεται συγκεντρωμένο στο έδαφος επί εκατοντάδες χρόνια, προστατευμένο από ένα στρώμα υγρασίας», εξήγησε ο Τζέιμς ΜακΚάρθι αναλυτής του GFW. «Οι πυρκαγιές αυτές, πιο συχνές και πιο σοβαρές, καίνε αυτό το στρώμα και απελευθερώνουν του διοξείδιο του άνθρακα».

Οι ερευνητές ζητούν από τις κυβερνήσεις να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα των δασών τερματίζοντας την αποψίλωσή τους και περιορίζοντας κάποιες πρακτικές διαχείρισης, κυρίως την ελεγχόμενη καύση που είναι πολύ επικίνδυνη στη διάρκεια περιόδων ξηρασίας. «Τα δάση είναι ένα από τα καλύτερα μέσα άμυνας στην κλιματική αλλαγή που διαθέτουμε», κατέληξε ο ΜακΚάρθι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάζαρος Κυρίζογλου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Κυρίζογλου: Ανεπαρκής η χρηματοδότηση για πυροπροστασία στους δήμους

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, απάντησε πως η καθυστέρηση ανάθεσης έργου πυροπροστασίας από δήμο ήταν μεμονωμένη και μετέπειτα λύθηκε, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι δήμοι αξιοποίησαν τα κονδύλια παρά τα στενά χρονικά περιθώρια.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Κορινθία και Σπάτα

Οι πυρκαγιές σε Αγγελόκαστρο και Άνω Αλμυρή Κορινθίας οριοθετήθηκαν με άμεση επέμβαση επίγειων κι εναέριων δυνάμεων. Στις επιχειρήσεις συμμετείχαν 116 πυροσβέστες, 32 οχήματα, εθελοντές, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ΟΤΑ.
Πυροσβεστικό αεροσκάφος πυρκαγιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Το έργο HARMONY φέρνει κοινή ευρωπαϊκή δράση για καταστροφές

Το ευρωπαϊκό έργο HARMONY αναπτύσσει κοινά πρωτόκολλα και ψηφιακά εργαλεία για τη συνεργασία αρχών διαφορετικών χωρών στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, βελτιώνοντας την ταχύτητα και την ασφάλεια στις διασυνοριακές κρίσεις.
Ευάγγελος Τουρνάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στοχευμένοι έλεγχοι για ακαθάριστα οικόπεδα από Τρίτη, λέει ο Ευ. Τουρνάς

Σύσκεψη με τη φυσική ηγεσία και διοικητές του Πυροσβεστικού Σώματος συγκάλεσε ο Ευάγγελος Τουρνάς για την αντιπυρική περίοδο, τονίζοντας την ανάγκη πρόληψης πυρκαγιών και ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέντε φωτιές από κεραυνούς στην Κορινθία και υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα

Πέντε δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν σήμερα λόγω κεραυνών σε Σχίνο, Σκαλωσιά, Μέθανα και Θήβα. Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής πρόλαβε την εξάπλωσή τους, χωρίς να απειληθούν κατοικίες ή υποδομές.