ΓΔ: 2726.49 1.07% Τζίρος: 327.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Εντείνεται η ανησυχία για τα φαινόμενα ξηρασίας στη Γερμανία

Παρότι η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένει βροχοπτώσεις την επόμενη εβδομάδα, οι συνέπειες της παρατεταμένης ξηρασίας και ανομβρίας στον Ρήνο, τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Ευρώπης, είναι ήδη ορατές και επιζήμιες.

Παραμένει έντονος ο προβληματισμός για τα γερμανικά ποτάμια που καταγράφουν χαμηλή στάθμη, ξηρασία, προβλήματα στις ποτάμιες μεταφορές, ενώ ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής φαίνεται πιο ορατός από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό πως το αβαθές σημείο στο Κάουμπ, μεταξύ Μάιντς και Κόμπλεντς του ποταμού Ρήνου, η στάθμη του νερού έπεσε στα 32 εκατοστά, 5 εκατοστά περισσότερο σε σχέση με την Κυριακή.  

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι εμπορικές μεταφορές κυρίως πρώτων υλών ή άλλων προϊόντων της γερμανικής βαριάς βιομηχανίας, που κατά κανόνα γίνονται και μέσω του Ρήνου, αντιμετωπίζουν εδώ και εβδομάδες σοβαρά προβλήματα. «Τα πλοία συνεχίζουν μεν να διέρχονται αλλά είναι λιγότερα και με ελαφρύτερα φορτία» αναφέρει στο Reuters ο Φλόριαν Κρέκελ από τη Γερμανική Υπηρεσία Υδάτινων Δικτύων και Ναυτιλίας.

Έντονη ανησυχία προκαλεί η στάθμη του Ρήνου και στην Κολωνία, όπου από τις 9 Αυγούστου, σύμφωνα με μετρήσεις, η στάθμη του ποταμού συνεχώς κατεβαίνει: από 91 εκατοστά στις 9 Αυγούστου, στα 75 εκατοστά στις15 Αυγούστου. Υπό κανονικές συνθήκες η στάθμη του Ρήνου στην Κολωνία ανέρχεται στα 3,21 μέτρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να ακυρώνουν επιβατικά ή τουριστικά δρομολόγια, ιδιαίτερα προσφιλή στην ευρύτερη περιοχή.

Στο γειτονικό Ντίσελντορφ, πρωτεύουσα της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι δημοτικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού θέτει σε κίνδυνο τα ψάρια του Ρήνου, δεδομένου ότι περιορίζει την ικανότητα δέσμευσης οξυγόνου στο νερό.

Ο Κάρστεν Ρίνκε, επικεφαλής του Κέντρου Περιβαλλοντικών Ερευνών Χέλμχολτς ανέφερε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι πέραν των υψηλών θερμοκρασιών στο νερό και η μείωση της στάθμης των υδάτων προξενεί κινδύνους για τη χλωρίδα και την πανίδα των ποταμών διότι αυξάνει τη συγκέντρωση των λυμάτων που καταλήγουν σε γερμανικά ποτάμια. Η δε συσσώρευση ρύπων στα ποτάμια, συνεπάγεται συσσώρευσή τους στη διατροφική αλυσίδα: μέσω της κατανάλωσης ψαριών μπορούν να φτάσουν στον άνθρωπο.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όμως οι αρχές και στα γερμανικά κρατίδια από όπου διέρχεται ο ποταμός Έλβας. Σύμφωνα με το δίκτυο ΝDR του Αμβούργου δορυφορικές εικόνες δείχνουν «ερημοποίηση» στις όχθες του Έλβα κοντά στο Ντάρενμπεργκ της Κάτω Σαξονίας σε σχέση με το 2017.  Το λιγοστό νερό που βρίσκεται επίσης σε λίμνες και φράγματα έχει επιπτώσεις και στην παροχή πόσιμου νερού. Για παράδειγμα στην περιοχή Όμπερχαρτς της Κάτω Σαξονίας υπολογίζεται ότι τα αποθέματα πόσιμου νερού για τους κατοίκους μπορεί να διαρκέσουν μόνο για μερικές εβδομάδες.

Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες στον ποταμό Όντερ στα γερμανοπολωνικά σύνορα εξαιτίας του μαζικού θανάτου ψαριών, με άγνωστες ακόμη αιτίες. Οι ειδικοί προς το παρόν αποκλείουν το ενδεχόμενο δηλητηρίασης από χημική ουσία, δεν αποκλείουν όμως το ενδεχόμενο δηλητηρίασης που μπορεί να σχετίζεται με την ανομβρία και την ξηρασία, πχ. υψηλή συγκέντρωση αλάτων, έλλειψη επαρκούς οξυγόνου. Συναγερμός έχει σημάνει και για τους υδάτινους πόρους Βρανδεμβούργου και Βερολίνου, όπου και εκεί οι ειδικοί φοβούνται αντίστοιχα φαινόμενα.

Όσο για τον ποταμό Σπρέε, που διατρέχει τη γερμανική πρωτεύουσα, οι αρχές του κρατιδίου αποφάσισαν τη Δευτέρα να κλείσουν κανάλια και φράγματα, ώστε να περιοριστεί η εκροή των υδάτων. Ο λόγος που οδήγησε τις αρχές σε αυτό το έκτακτο μέτρο έχει να κάνει με την ανησυχητική μείωση της στάθμης του Σπρέε, ειδικά στο Σπρέεβαλντ, σημαντικό βιότοπο αλλά και τόπο αναψυχής. «Η περιοχή πάσχει από ξηρασία και οι παραπόταμοι δεν φέρνουν πια νερό στον Σπρέε», αναφέρει το γερμανικό υπ. Περιβάλλοντος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Υπουργός Εσωτερικών μιλά για «κλιματικό εξτρεμισμό» μετά δολιοφθορά στο ρεύμα

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας εκτιμά ότι οι πρόσφατες δολιοφθορές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης συνδέονται με τον κλιματικό εξτρεμισμό, ενώ οι αρχές αναζητούν έναν άνδρα που ανέλαβε την ευθύνη με επιστολή και υπάρχουν φόβοι για νέες επιθέσεις.
Καύσωνας καλοκαίρι ήλιος
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ θανάτων από καύσωνα: 3.000 στο Βέλγιο, 16.300 στη Γερμανία

Το φετινό καλοκαίρι οι καύσωνες προκάλεσαν 2.935 επιπλέον θανάτους στο Βέλγιο και περίπου 16.300 στη Γερμανία, αριθμός ρεκόρ. Στο Βέλγιο, το διάστημα 18/6-3/7 σημειώθηκε αύξηση θανάτων κατά 48,7% λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Νέο άλμα πληθωρισμού λόγω Μέσης Ανατολής και ξηρασίας

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο αυξήθηκε στο 2,9%, με σημαντική άνοδο στις τιμές ενέργειας λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Το πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 33,6% και τα καύσιμα στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία κατά 2,6% από τον Ιούλιο.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ιστορικό ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα

Ρεκόρ θανάτων από ζέστη καταγράφηκε στη Γερμανία φέτος, με πάνω από 15.800 νεκρούς, κυρίως ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Ιδιαίτερα αυξημένοι ήταν οι θάνατοι τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.
Οικονομία Γερμανίας ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Greenpeace: 36 δισ. ευρώ το κόστος της ξηρασίας στη Γερμανία

Η παρατεταμένη ξηρασία στη Γερμανία προκάλεσε ζημιές τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την Greenpeace, με σημαντικές απώλειες στην αγορά εργασίας και τη γεωργία. Η οργάνωση ζητά άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Θερμόμετρο με ήλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Χιλιάδες θάνατοι σε Γερμανία και Ισπανία λόγω καύσωνα και κλιματικής κρίσης

Στη Γερμανία, περίπου 14.000 άτομα πέθαναν από τη ζέστη από τον Απρίλιο ως τον Αύγουστο, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2018. Στην Ισπανία, σχεδόν 4.500 θάνατοι αποδίδονται στα πρόσφατα κύματα καύσωνα.