ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: Shutterstock

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 21 Ιουλίου

Σαν σήμερα το 1930 εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπογείου σιδηροδρόμου που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά. Το 1969 ο Νιλ Αρμοστρογνκ πραγματοποιεί το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

Σαν σήμερα στις 21 Ιουλίου το 1928 αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα ο ποιητής, Κώστας Καρυωτάκης. Το 1971 κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το 1974 η Ελλάδα αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρκική εισβολή.

356 π.Χ. Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, θέλοντας με την πράξη αυτή να κερδίσει δόξα και να μείνει το όνομά του στην ιστορία.

1425 Πέθανε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος

1605 Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος στέφεται «Τσάρος πασών των Ρωσιών» ως Δημήτριος Β’.

1711 Η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου, τερματίζοντας το Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711). Ο Τσάρος παραιτείται απ΄όλες τις κτήσεις του στην Αζοφική θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο.

1718 Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

1774 H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ- Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου(1768-1774). Προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή θα εκμεταλλευτούν οι Έλληνες, που θα αναπτύξουν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία υψώνουν τη ρωσική σημαία.

1816 Πάουλ Γιούλιους Φον Ρόιτερ, (Ίσραελ Μπιρ Γιοσαφάτ το πραγματικό όνομά του), γερμανός βαρόνος, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

1831 Ο Λεοπόλδος Α’ γίνεται ο πρώτος βασιλιάς του Βελγίου.

1832 Με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο Σουλτάνος αποδέχεται τη Συνθήκη του Λονδίνου που αφορούσε τη συγκρότηση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους.

1899 Γεννήθηκε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Έρνεστ Μίλερ Χέμινγουεϊ, ο οποίος βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1954

1903 Στη Βενεζουέλα, συλλαμβάνεται από κυβερνητικές δυνάμεις ο αρχηγός των επαναστατών Μπολιβάρ.

1904 Ολοκληρώνεται έπειτα από εργασίες 13 χρόνων ο υπερσιβηρικός σιδηρόδρομος, μήκους 4.607 μιλίων.

1912 Εθνικιστική εξέγερση κατά της οθωμανικής διακυβέρνησης σημειώνεται στην Αλβανία.

1919 Η βρετανική Βουλή των Λόρδων επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1920 Γεννήθηκε ο Ουκρανός βιολιστής, Άιζακ Στερν, που ηχογράφησε και το βραβευμένο με Όσκαρ σάουντρακ της ταινίας “Ο Βιολιστής της Στέγης”

1924 Παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της “Περιβόλας” στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1925 Ένας καθηγητής βιολογίας, ο Τζον Σκόουπς, καταδικάζεται στις ΗΠΑ σε πρόστιμο επειδή δίδασκε στους μαθητές του τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.

1928 Αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα ο ποιητής, Κώστας Καρυωτάκης.

1930 Εγκαινιάζεται ο σταθμός της Ομόνοιας και του υπογείου σιδηροδρόμου που πλέον ένωνε τη γραμμή από Πειραιά έως Κηφισιά.

1940 Εγκαθιδρύεται σοβιετική εξουσία σε Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.

1952 Γεννήθηκε ο Αμερικανός κωμικός, Ρόμπιν Γουίλιαμς.

1954 Η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ και οι λαϊκές δυνάμεις της Καμπότζης και του Λάος, με την ενεργό συμπαράσταση της ΕΣΣΔ και παρά την αντίδραση των ΗΠΑ, οδήγησαν τη Γαλλία σε συνθηκολόγηση στη διεθνή συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, μετά από τη συντριβή των γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ντιέν Μπιέν Φου. Με βάση τη συμφωνία που υπογράφτηκε, ορίστηκε γραμμή κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στους Βιέτ-Μινχ (κομμουνιστές) και τον αυτοκράτορα Μπάο Ντάι που υποστηριζόταν από τους Γάλλους. Η συμφωνία όριζε ότι ο διαχωρισμός του Βιετνάμ σε βόρειο και νότιο θα ήταν προσωρινός έως τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών τον Ιούλη του 1956. Η συμφωνία υπογράφτηκε από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την ΕΣΣΔ, την Κίνα, το βόρειο και το νότιο Βιετνάμ, την Καμπότζη και το Λάος.

1957 Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

1959 Ανοίγουν τρεις νέες αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

1960 Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ορκίζεται πρωθυπουργός της Κεϋλάνης- σημερινή Σρι Λάνκα- και γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτό το αξίωμα σε όλο τον κόσμο.

1962 Κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό τρόλεϊ, δαπάνης 650.000 δρχ.

1965 Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» – «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

1969 «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» λέει ο Νιλ Αρμστρονγκ, καθώς το βράδυ της 20ής προς την 21η Ιούλη, ως επικεφαλής του πληρώματος του «Απόλλων 11», κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη.

1970 Ολοκληρώνεται στην Αίγυπτο η κατασκευή του φράγματος του Ασουάν.

1971 Κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

1974 Η Ελλάδα αποδέχεται την απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο, μια μέρα μετά την τουρκική εισβολή.

1975 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

1994 Στη Βρετανία, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος εκλέγεται ο Τόνι Μπλερ, συγκεντρώνοντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ διαδέχεται τον Τζον Σμιθ, που πέθανε τον περασμένο Μάιο από καρδιακή προσβολή.

1996 Ο Λεωνίδας Σαμπάνης παίρνει αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 137.5 κιλά στο αρασέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.

2003 Δικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του "Εξπρές Σάμινα" έρχεται ν' απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α' μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεγονότα και εξελίξεις σαν σήμερα 20 Νοεμβρίου

Σαν σήμερα το 1764 πέθανε ο Πρώσσος μαθηματικός, Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, γνωστός από την «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ενός από τα παλιότερα άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών και γενικότερα των μαθηματικών.