ΓΔ: 2314.88 -0.85% Τζίρος: 390.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:36
Πηγές: ΑΠΕ, Οίκος Δημοπρασιών Βέργος

Σημαντική άνοδο εμφανίζει η αγορά έργων τέχνης και στην Ελλάδα

Μία νέα δημοπρασία πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο μεταξύ 29 και 31 Μαΐου, την οποία πραγματοποιεί η εταιρεία Vergos, με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής αλλά και κοσμήματα.

Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας και παρά τις αντιξοότητες που κληθήκαμε όλοι να αντιμετωπίσουμε, τα μηνύματα από την αγορά τέχνης μόνο θετικά μπορούμε να τα χαρακτηρίσουμε.

Οι τάσεις ανόδου που είχαν αρχίσει να διαφαίνονται ακόμα και πριν από την πανδημία, συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια αυτής, όπως δείχνουν και τα θετικά αποτελέσματα της δευτερογενούς αγοράς τέχνης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, αναφέρει ο Ανδρέας Βέργος, Managing Director της VERGOS, με αφορμή την επερχόμενη Δημοπρασία του Οίκου.  

Με τις νέες δυσκολίες που καλούνται όλες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν, είμαι αισιόδοξος για τον κόσμο της τέχνης, διότι όπως έχει αποδειχθεί σε αντίστοιχες ιστορικές περιόδους, η Τέχνη λειτουργεί ως πνευματικό και ψυχικό καταφύγιο για τους λάτρεις της, προσθέτει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Βέργος

Έργα κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών σε μία δημοπρασία

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Οίκου, καλύπτοντας όλες τις κατηγορίες στις οποίες εξειδικεύεται o οίκος Δημοπρασιών Βέργος (VERGOS Auctions) διοργανώνει μία σπονδυλωτή δημοπρασία η οποία θα εκτείνεται σε 3 βασικές θεματικές ενότητες, με μία μεγάλη γκάμα έργων τέχνης και αντικειμένων με ξεχωριστό ενδιαφέρον να περιλαμβάνεται σε κάθε μία από αυτές. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί παρουσία κοινού στο Ζάππειο Μέγαρο, την Τετάρτη 1η Ιουνίου και ώρα 6:00μ.μ., ενώ το διάστημα 29 - 31 Μαΐου θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο έκθεση ανοιχτή για το κοινό προσφέροντας τη δυνατότητα σε δουν από κοντά τα έργα της δημοπρασίας. 

Νεοελληνική Ζωγραφική και Γλυπτική

Το πρώτο μέρος της δημοπρασίας, περιλαμβάνει 158 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής τέχνης καταξιωμένων καλλιτεχνών που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική εικαστική σκηνή. Έμφαση δίνεται στους Έλληνες εικαστικούς, μεταξύ των οποίων, Α. Ακριθάκης, Γ. Βαρώτσος, Γ. Γαΐτης, Απ. Γεωργίου, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Εγγονόπουλος, Γ. Ζογγολόπουλος, Γ. Κόττης, Τ. Μαντζαβίνος, Χρ. Μπότσογλου, Χρ. Μποκόρος, Pavlos (Διονυσόπουλος), Γ. Ρόρρης, Π. Σάμιος, Εδ. Σακαγιάν, Β. Σπεράντζας, Π. Τέτσης, Takis (Βασιλάκης), Θ. Τσίγκος,  Α. Φασιανός, Β. Φωτόπουλος, Τζ. Χριστοφόρου κ.ά. 
Αντιπροσωπευτικά έργα μεγάλων δασκάλων, όπως ο Σπ. Βασιλείου,  Κ. Βολανάκης, Γ. Γουναρόπουλος, Φ. Κόντογλου,  Γ. Μαλέας, Γ. Μπουζιάνης, Γ. Μόραλης, Σπ. Παπαλουκάς, Κ. Παρθένης, Γ. Τσαρούχης, Ν. Χατζηκυριάκος - Γκίκας, Γ. Ιακωβίδης πλαισιώνουν αρμονικά τα έργα των σύγχρονων δημιουργών.

Στην κατηγορία αυτή, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν τα έργα των Θανάση Τσίγκου, (Λουλούδια σε μαύρο φόντο, Τιμή εκτίμησης:  20.000 - 30.000 ευρώ), Γιάννη Γαΐτη ( Χωρίς τίτλο, Τιμή εκτίμησης: 10.000 - 15.000 ευρώ), Γιάννη Τσαρούχη, (Καικίας και Ζέφυρος, Τιμή εκτίμησης:  12.000 - 16.000 ευρώ), Takis [Βασιλάκης], (Triple signal, Τιμή εκτίμησης:  70.000 - 90.000 ευρώ), Pavlos [Διονυσόπουλος] (Pot de fleurs, Τιμή εκτίμησης:  25.000 - 35.000 ευρώ).

Ιστορικά, Φιλελληνικά και Λαϊκά Αντικείμενα

Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται μία σειρά από  πίνακες ζωγραφικής με θέματα εμπνευσμένα από τους αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τοπογραφίες μέσα από το βλέμμα φιλελλήνων ταξιδιωτών και καλλιτεχνών της εποχής, ιστορικά πορτρέτα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης με φιλελληνική ταυτότητα καθώς και πολλά άλλα είδη ιστορικής και πολιτιστικής αξίας. 

Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ένα από τα σερβίτσια της οικογένειας Καποδίστρια που φέρει το οικόσημό τους. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης στο έργο του Barend Cornelis Koekkoek (1803-1862), "Μάχη Ελλήνων και Τούρκων", το οποίο αγοράστηκε από τον Αλέξανδρο Ιόλα στο Παρίσι από αντικέρ που συνήθιζε να ψωνίζει μεταξύ 1948-1950. Έκτοτε κοσμούσε τους τοίχους του θρυλικού σπιτιού της Αγίας Παρασκευής για μεγάλο διάστημα και εκτέθηκε σε πολλές εγχώριες εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Πινακοθήκη και το Πολεμικό Μουσείο, όπου το έργο παρουσίασε ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο του 1821. 

Πολύτιμα Κοσμήματα

Τις γνωστές κατηγορίες ειδών, όπως έχει ανακοινωθεί, έρχεται να συμπληρώσει η κατηγορία πολύτιμων κοσμημάτων, που περιλαμβάνει μοναδικά, υψηλής αισθητικής και αξίας κομμάτια, τα οποία έχουν επιλεχθεί και εκτιμηθεί από εξειδικευμένη ομάδα του Οίκου. Πολλά δε από αυτά φέρουν την υπογραφή φημισμένων κοσμηματοποιών της Ελλάδας, όπως Zolotas και Lalaounis, καθώς και του εξωτερικού, όπως οι οίκοι Chopard και Chaumet.

Ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια τα οποία ανήκαν στην αείμνηστη ηθοποιό Ζωή Λάσκαρη και ήταν μία επιλογή και αγορά της ίδιας κατά τη διάρκεια ταξιδιού της σε χώρα της Μέσης Ανατολής, όπως φαίνεται και από το πιστοποιητικό που τα συνοδεύει. Η δημοπρασία θα μεταδοθεί παράλληλα ζωντανά από την ιστοσελίδα του oίκου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι που δεν θα παρευρίσκονται στην αίθουσα, μπορούν εναλλακτικά να συμμετέχουν μέσω διαδικτύου, γραπτής ή/και τηλεφωνικής προσφοράς. 

Ωράριο έκθεσης

ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

  • Κυριακή, 29 Μαΐου, 12:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.
  • Δευτέρα, 30 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
  • Τρίτη, 31 Μαΐου, 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Κλειστό παραμένει το Λούβρο λόγω απεργίας για δεύτερη μέρα

Το Λούβρο παρέμεινε κλειστό για τρίτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου λόγω συνεχιζόμενων απεργιών των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας, όπως ανέφεραν το μουσείο και οι εκπρόσωποι των συνδικάτων.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Berlinale 2026: Το «No Good Men» της Σαντάτ κλείνει το φεστιβάλ

Η ταινία «No Good Men» της Σαχρμπανού Σαντάτ θα ανοίξει το 76ο Φεστιβάλ Βερολίνου. Αφηγείται την ιστορία μιας Αφγανής οπερατέρ και αποτελεί το τρίτο μέρος της πενταλογίας βασισμένης στα γραπτά του Άνβαρ Χασίμι.
Μουσείο Λούβρου Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοιξε ξανά το Λούβρο μετά τη λήξη των απεργιών στη Γαλλία

Το Λούβρο άνοιξε ξανά πλήρως αφού οι εργαζόμενοι έβαλαν τέλος στην απεργία που ξεκίνησε τη Δευτέρα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξημένη ασφάλεια μετά τη θεαματική κλοπή στις 19 Οκτωβρίου.
Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση Μ. Βαρλάμη για τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας

Η Αλεξάνδρεια φιλοξενεί τη συλλογή του Μάκη Βαρλάμη με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο στη Βιβλιοθήκη μέχρι τον Ιανουάριο, με 41 πίνακες και 12 γλυπτά. Εκδήλωση τίμησε τη διαχρονική σχέση Ελληνισμού και Αιγύπτου.
Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βιμ Βέντερς θα προεδρεύσει στην κριτική επιτροπή της Berlinale 2026

Ο Βιμ Βέντερς αναλαμβάνει Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, με τη διευθύντρια της Berlinale να τον εκθειάζει ως κορυφαία φωνή του παγκόσμιου κινηματογράφου τα τελευταία 60 χρόνια.