Εξαιρετικά δύσκολο είναι να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοιού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στον τομέα του πολιτισμού.
Σε κάθε όμως περίπτωση, σύμφωνα με απόψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ο τομέας του Πολιτισμού, μαζί με τον τομέα του Τουρισμού είναι οι δύο τομείς που ακόμη και με το πιο αισιόδοξο σενάριο θα πληγούν περισσότερο χρονικά από οποιουσδήποτε άλλους κλάδους της οικονομίας και της κοινωνίας.
Θέατρα, μουσεία, κάθε είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, περιοδείες, πανηγύρια έχουν παγώσει σε όλες τις χώρες του κόσμου.
«Δεν έχουν απλά μετατεθεί, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναβληθεί χωρίς να έχει οριστεί κάποια νέα ημερομηνία. Καθώς περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε περιορισμό στο σπίτι είναι τουλάχιστον αστείο να μιλάμε για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη και το χειρότερο δεν μπορεί για την ώρα να γίνει καμιά σοβαρή εκτίμηση για το πότε θα ξαναμιλήσουμε για πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή του κόσμου», αναφέρει στο Business Daily, άνθρωπος που ασχολείται περισσότερο από 5 δεκαετίες με το πολιτιστικά δρώμενα στόν τομέα του πολιτισμού στην χώρα μας.
Το μόνο θετικό που μπορεί να προκύψει από αυτήν τις τραγικές στιγμές που ζούμε ότι ο πολιτισμός μπήκε στα σπίτια πολλών νοικοκυριών που δεν είχαν στενή σχέση μαζί τους: Με ολοένα και περισσότερα θέατρα στην χώρα μας αλλά και διεθνώς να ανεβάζουν στο διαδίκτυο παλαιότερες θεατρικές παραστάσεις τους, μουσεία με ακριβά εισιτήρια να ανοίγουν τις διαδικτυακές πύλες τους στο ευρύ κοινό, συναυλίες να ανεβαίνουν και αυτές στο διαδίκτυο, βιβλία από ράφια βιβλιοθηκών να ανοίγονται για πρώτη φορά, ο πολιτισμός μπαίνει στα σπίτια μας.
Όσον αφορά για την οικονομική ζημία; Αυτή θα εκτιμηθεί σε δεύτερη και τρίτη φάση αλλά εκτιμάται ότι θα είναι ανυπολόγιστη και σε κάποιες περιπτώσεις ανυπέρβλητη από πολλές επιχειρήσεις του κλάδου του πολιτισμού που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.