Διανύει την 8η δεκαετία της ζωής της αλλά σίγουρα κανείς δεν μπορεί να τη χαρακτηρίσει ως… συνταξιούχo. Η Ντόλι Πάρτον, στα 78 της χρόνια, συνεχίζει τις live εμφανίσεις, την παραγωγή μουσικής, είναι συγγραφέας, φιλάνθρωπος, παραγωγός του Netflix, διαχειρίστρια θεματικών πάρκων και ξενοδόχος.
Παράλληλα μέσω της ιστοσελίδας της πουλάει τα πάντα, από αξεσουάρ για σκύλους έως μείγμα για κέικ και μπισκότα. Σύμφωνα με το Fortune η προσωπική της περιουσία ξεπερνά τα 440 εκατ. δολάρια, αν και ορισμένες «μετρήσεις» την ανεβάζουν στα 650 εκατ.
Οι περισσότεροι την γνώρισαν στη δεκαετία του ’80 με το τραγούδι και την ομότιτλη ταινία “9 to 5”, το οποίο αν και είναι ένα χορευτικό κομμάτι, αποτελεί σταθμό όχι για τη μουσική βιομηχανία αλλά για την ίδια την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς περιγράφει το κίνημα της δεκαετίας του ’70 που ξεκίνησαν οι γραμματείς μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και αμοιβές.
Η Ντόλι Πάρτον, όπως αποκαλύπτεται και σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Bloomberg, αν και 78 ετών μοιάζει ασταμάτητη. Όσο για το πώς κατάφερε να δημιουργήσει μία αυτοκρατορία η απάντησή της είναι αφοπλιστική: «έλιωσα και λιώνω στη δουλειά». Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι πατά γερά στη γη και τονίζει ότι στηρίζει την επιτυχία της σε μεγάλο βαθμό στους συνεργάτες της και στους ανθρώπους που επιλέγει για να δουλέψουν μαζί της.
«Είμαι αρκετά έξυπνη για να κατανοώ ότι δεν μπορώ να γνωρίζω τα πάντα. Προσπαθώ να βρίσκω τους καλύτερους ανθρώπους και προσπαθώ να τους εμπιστεύομαι να κάνουν αυτό που λένε ότι μπορούν να κάνουν. Στη συνέχεια, έχω ανθρώπους που τους προσέχουν όλους. Είχα την ευλογία κατά τη διάρκεια της ζωής μου να περιβάλλομαι από σπουδαίους ανθρώπους».
Συνεχίζει να αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη για το “9 to 5” καθώς θεωρεί ότι υπήρξε η αφορμή για να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις εργαζόμενες, να τους αναγνωρισθούν τα πραγματικά τους προσόντα αλλά και να μειωθούν τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.
Μάλιστα σημειώνει ότι η ίδια ασχολείται μόνο με το δημιουργικό μέρος των επιχειρήσεών της, λέγοντας ότι υπάρχουν πτυχές της αυτοκρατορίας της για τις οποίες δεν γνωρίζει τίποτα - αλλά αισθάνεται ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζει λόγω των ανθρώπων που έχει στη θέση τους.
Μία από τις συμβουλές της για όσες γυναίκες επιθυμούν να πετύχουν στον επαγγελματικό στίβο είναι «να μοιάζεις με γυναίκα αλλά να σκέφτεσαι σαν άντρας» και να μην διστάζεις να ρισκάρεις για να επιτύχεις.
Όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση -με την ίδια να δηλώνει με αρκετή δόση χιούμορ ότι «στα νιάτα μου μάλλον με περνούσαν για εργαζόμενη σε κέντρο στριπτίζ»- συμβουλεύει την Generation Ζ να μάθει να προσαρμόζεται στο περιβάλλον εργασίας. «Εάν υπάρχει dress code, απλά κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς, φτάσε μέχρι το όριο. Μπορείς κατά κάποιο τρόπο να παρακάμψεις λίγο τους κανόνες, αλλά αν αυτή είναι η δουλειά που θέλεις και γνωρίζεις ήδη τους κανόνες, τότε ακολούθησε τους χωρίς αντιρρήσεις».