«Άδεια ανάπτυξης και παραγωγής» ανακοίνωσε σήμερα πως χορήγησε η βρετανική ρυθμιστική αρχή για το πετρέλαιο και το αέριο στο αμφιλεγόμενο κοίτασμα Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα, προκαλώντας αμέσως κατακραυγή από υπερασπιστές του περιβάλλοντος. Η άδεια δόθηκε σήμερα από την Αρχή Μετάβασης Βόρειας Θάλασσας «μετά την αποδοχή της περιβαλλοντικής δήλωσης» του προγράμματος και «λαμβάνοντας υπόψη εκτιμήσεις» που συνδέονται με το στόχο της ουδετερότητας άνθρακα, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ρυθμιστική αρχή.
Όμως μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από το βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ πως αναβάλλεται η εφαρμογή πολλών σημαντικών μέτρων της κλιματικής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτός ο τελευταίος «απέδειξε μια και καλή πως θέτει τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών πάνω από τους απλούς ανθρώπους», αντέδρασε σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Greenpeace.
Πρόκειται για μια «ηθικά αισχρή» απόφαση, δήλωσε από την πλευρά της μέσω της πλατφόρμας X η οικολόγος βουλευτής Καρολάιν Λούκας. «Δεν θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια ούτε θα μειώσει τους λογαριασμούς, αλλά θα παραβιάσει τις κλιματικές δεσμεύσεις μας και θα καταστρέψει την παγκόσμια ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου σε ό,τι αφορά την κλιματική μετάβαση», σύμφωνα με την ίδια.
Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor και η ομόλογός της Ithaca, θυγατρική της ισραηλινής Delek, οι οποίες θα εκμεταλλευθούν από κοινού το κοίτασμα αυτό που βρίσκεται στα ανοικτά των Σέτλαντ, στη βόρεια Σκωτία, ανακοίνωσαν με χωριστές ανακοινώσεις τους μια επένδυση 3,8 δισεκ. δολαρίων στο πρόγραμμα αυτό.
«Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Rosebank θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τη θέση μας ως σημαντικού ενεργειακού εταίρου του Ηνωμένου Βασιλείου, βελτιστοποιώντας παράλληλα το χαρτοφυλάκιό μας στο πετρέλαιο και το αέριο και ενισχύοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης», διαβεβαίωσε από την πλευρά της στην ανακοίνωσή της η Equinor, η οποία κατέχει το 80% του προγράμματος.
Η σημερινή ανακοίνωση έγινε αφού ο πρωθυπουργός Σούνακ αναθεώρησε προς τα κάτω τα προσωρινά σχέδια της χώρας για την επίτευση του στόχου για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050, προκαλώντας έντονη συζήτηση για τη στρατηγική της Βρετανίας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή. Νέες άδειες για εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου έχουν εκδοθεί και σύννεφα συσσωρεύονται σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποσχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου για ουδετερότητα άνθρακα.