ΓΔ: 2519.58 1.08% Τζίρος: 220.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:36:32
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίπλα σε σημαίες της ΕΕ.

Φον ντερ Λάιεν: Αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα η διεύρυνση της ΕΕ

Η πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι εξετάζονται μια σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ διεύρυνσης ενώ τόνισε ότι έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων.

Το ζήτημα της διεύρυνσης αποτελεί «γεωπολιτική αναγκαιότητα» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τις κοινές δηλώσεις της με την πρωθυπουργό της Λετονίας, Εβίκα Σιλίνα, και υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα όραμα για να πετύχει, επισήμανε ότι η Κομισιόν εξετάζει μια σειρά από πολιτικές αξιολόγησης πριν από μια διεύρυνση.

Συγκεκριμένα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «το ζήτημα της διεύρυνσης δεν αποτελεί μόνο κάλεσμα της ιστορίας, αλλά είναι και γεωπολιτική αναγκαιότητα. Πρέπει να θέσουμε ένα όραμα για μία επιτυχημένη διεύρυνση. Γι'αυτό η Επιτροπή ξεκίνησε να εργάζεται για μία σειρά από πολιτικές αξιολόγησης προ-διεύρυνσης. Έχουν να κάνουν με το ερώτημα σχετικά με το πώς οι θεσμοί , ο προϋπολογισμός μας , οι εγγυήσεις ασφαλείας μας θα λειτουργούσαν». Όσον αφορά στο μεταναστευτικό, η πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι «η Eυρώπη συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Λετονία, διότι είδαμε την κυνική και απάνθρωπη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Λευκορωσία».

Προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιστρατευτεί προσωπικό του FRONTEX και έχουν κινητοποιηθεί 63 εκ. ευρώ σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την επιτήρηση των συνόρων. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα σύνορα. Οι υβριδικές επιθέσεις εναντίον των κρατών μελών μας» είναι από τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται ταχεία πολιτική συμφωνία για δύο προτάσεις κλειδιά: το ένα είναι το σύμφωνο για το μεταναστευτικό και το άσυλο και το άλλο έχει να κάνει με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Μελέας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Νησιά: Τα οφέλη, τα κενά και οι προκλήσεις

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τα Νησιά ανοίγει νέο κεφάλαιο για τις νησιωτικές περιφέρειες, όμως η έλλειψη χρηματοδότησης και σαφών δεσμεύσεων προκαλεί προβληματισμό. Γράφει ο Γιώργος Μελέας*.
Νίκος Παπαθανάσης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θετική εισήγηση ΕΕ για αναθεώρηση του «Ελλάδα 2.0»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε θετικά την αναθεωρημένη πρόταση για το «Ελλάδα 2.0», επιβεβαιώνοντας τον σχεδιασμό της Ελλάδας και ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική έγκριση και πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ζ. Γιακουμής αναλαμβάνει επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα

Ο Ζαχαρίας Γιακουμής ορίζεται επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, εκπροσωπώντας επίσημα την Κομισιόν στην Ελλάδα. Η ανάληψη καθηκόντων θα οριστεί αργότερα, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σημαίες Κύπρου ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Γ. Μανιάτης ζητά κυρώσεις ΕΕ για αγωγό αερίου Τουρκίας-Κατεχομένων

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε όσους συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία προς τα Κατεχόμενα, που ενισχύει την εξάρτηση από την Τουρκία και υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
Κτήριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21 ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για άνιση τιμολόγηση προϊόντων στην ΕΕ

Κοινή επιστολή 21 ευρωβουλευτών από 16 χώρες, με πρωτοβουλία του Δ. Τσιόδρα, ζητάει από Κομισιόν άμεση δράση για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων διαφορών τιμών σε ίδια προϊόντα που πλήττουν τους καταναλωτές μικρών αγορών.
Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Έλληνας διοικητής «Ασπίδων» υποδέχθηκε την Κάγια Κάλας στη Bergamini

Ο αντιναύαρχος Β. Γρυπάρης υποδέχθηκε στις 16/7 την Κάγια Κάλλας και ΕΕ αντιπροσωπεία στη φρεγάτα Bergamini. Η Κάλλας τόνισε τη σημασία του Τζιμπουτί και το ρόλο της επιχείρησης «Ασπίδες» στην ασφάλεια και το εμπόριο.