ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Στρατιώτης σε πόλεμο
Φωτο: Shutterstock

Κονγκό: Εκτοπισμοί ολόκληρων κοινοτήτων για την εξόρυξη κοβαλτίου

Οι εκτοπισμοί, που έγιναν από επιχειρήσεις με σκοπό να «μεγεθύνουν σε βιομηχανική κλίμακα μεταλλεία χαλκού και κοβαλτίου», «καταστρέφουν ζωές» και «πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σε έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ότι πολυεθνικές εταιρείες επιδίδονται σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς ολόκληρων κοινοτήτων, απειλές, εκφοβισμό και εξαπάτηση πολιτών προκειμένου να επεκτείνουν μεταλλεία στα οποία παράγονται κοβάλτιο και χαλκός στη νοτιοανατολική ΛΔ Κονγκό.

Στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία και την Πρωτοβουλία για την καλή διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα (Initiative pour la bonne gouvernance et les droits humains, IBGDH), κονγκολέζικη ΜΚΟ, αναλύεται ο αντίκτυπος τεσσάρων έργων στην περιοχή μεταλλείων Κολουέζι (ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου στην Κολουέζι, μεταλλείο Μουτόσι, Metalkol RTR, μεταλλείο Καμόα-Κακούλα).

Οι δυο οργανώσεις επισημαίνουν ότι η επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας οδήγησε σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς πληθυσμών από τα σπίτια και τα χωράφια τους.

Οι εκτοπισμοί, που έγιναν από επιχειρήσεις με σκοπό να «μεγεθύνουν σε βιομηχανική κλίμακα μεταλλεία χαλκού και κοβαλτίου», «καταστρέφουν ζωές» και «πρέπει να σταματήσουν αμέσως», τονίζει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.

Αντί να δουν οφέλη χάρη στη μεγέθυνση του τομέα των μεταλλείων, άνθρωποι που ζουν στην περιοχή Κολουέζι «εξαναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και τα χωράφια τους για να επιτραπεί η επέκταση» μεταλλείων που λειτουργούν σε βιομηχανική κλίμακα, σύμφωνα με το κείμενο.

Τις εταιρείες που διώχνουν πολίτες δεν τις ενδιαφέρουν «τα δικαιώματα των πληθυσμών που πλήττονται», ούτε «η εθνική νομοθεσία προκειμένου να περιορίζονται οι εξαναγκαστικοί εκτοπισμοί» που συνδέονται με τον τομέα των μεταλλείων.

Ολόκληρα χωριά καταστράφηκαν, για παράδειγμα το Μουκούμπι, τονίζεται στην έκθεση.

«Όλο το χωριό κάηκε, δεν υπήρχε τίποτα που μπορούσε να σωθεί. Κανένας δεν είχε χρήματα. Δεν είχαμε τίποτα για να επιβιώσουμε. Περάσαμε πολλές νύχτες στο δάσος», αφηγήθηκε η Κανίνι Μάσκα, πρώην κάτοικος.

Η εκδίωξη «έκανε κομμάτια τα όνειρά μου (...). Τα έχασα όλα και ζω μόνιμα με τον φόβο πως θα τα ξαναχάσω όλα αν εγκατασταθώ κάπου αλλού», ανέφερε ο Πάπι Μπάνγκα, άλλος πρώην κάτοικος.

Η ΛΔ Κονγκό είναι η χώρα όπου εξορύσσεται ο μεγαλύτερος όγκος μεταλλευμάτων στην Αφρική.

Εκεί εξορύσσεται το 70% του κοβαλτίου που διατίθεται στην παγκόσμια αγορά.

Το κοβάλτιο είναι απόλυτα απαραίτητο στην παραγωγή μπαταριών για διάφορα ηλεκτρονικά και για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει σε δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση ότι αναγνωρίζει πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για την ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, υπογραμμίζει η ΜΚΟ, «η απεξάρτηση από τον άνθρακα δεν πρέπει να οδηγεί σε νέες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιώτης σε πόλεμο
ΔΙΕΘΝΗ

Κονγκό: Σχεδόν 10.000 πρόσφυγες από στο Μπουρούντι μέσα σε 3 ημέρες

Οι αρχές έλαβαν μέτρα ώστε να εντοπίζονται οι στρατιωτικοί, οι άμαχοι και οι άρρωστοι ή τραυματίες και να τους προσφέρεται στέγη με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Χειροπέδες σε χαρτονομίσματα ευρώ
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγκάντα: Εκδόθηκε πρώην συνεργάτης γιου προέδρου στις ΗΠΑ για όπλα

Απόστρατος Ουγκαντέζος αξιωματικός εκδόθηκε στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος για συνωμοσία πώλησης όπλων σε μεξικανικά καρτέλ. Μαζί του δικάζονται τρεις ακόμη ξένοι, φερόμενοι ως μέλη κυκλώματος για προμήθεια βαρέος οπλισμού.
Λατινική Αμερική υδρόγειος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία υπέρ νέας, αντικειμενικής παγκόσμιας χαρτογράφησης

Η Γαλλία θα σταματήσει να χρησιμοποιεί τη μερκατορική χαρτογράφηση, καθώς θεωρεί ότι υποβαθμίζει ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα την Αφρική. Παράλληλα, στηρίζει στον ΟΗΕ πρόταση για πιο δίκαιους και ακριβείς χάρτες.
Niger, Nigiras
ΔΙΕΘΝΗ

Νίγηρας: Συγκρούσεις και απώθηση ανταρτών στο μέγαρο της προεδρίας

Σημαντική ένταση σημειώθηκε στη Νιαμέι, όταν η προεδρική φρουρά του Νίγηρα απέτρεψε απόπειρα εισβολής «στασιαστών» στο προεδρικό μέγαρο. Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο αεροδρόμιο και στρατιωτική βάση.
Niger, Nigiras
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρά πυρά σε γειτονιές της Νιαμέ του Νίγηρα

Έντονοι πυροβολισμοί και εκρήξεις σημειώθηκαν τη νύχτα στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέ, κυρίως γύρω από τη στρατιωτική βάση κοντά στο αεροδρόμιο, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις τζιχαντιστών παρά τις υποσχέσεις της στρατιωτικής χούντας.
Σημαία του Σουδάν
ΔΙΕΘΝΗ

Τσαντ: Επίθεση στα σύνορα με Σουδάν αφήνει 12 νεκρούς

Δώδεκα νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο απολογισμός αεροπορικής επιδρομής κοντά στα σύνορα Τσαντ-Σουδάν, με πηγή ασφαλείας να κατηγορεί τον σουδανικό στρατό για τις επιθέσεις σε περιοχή όπου εντοπίστηκαν παραστρατιωτικοί.