ΓΔ: 2683.89 -0.55% Τζίρος: 405.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:53:38
Σημαία του Ιράν

Το Ιράν θα καθυστερήσει την αποστολή νέου πρεσβευτή του στη Σουηδία

Η Τεχεράνη προχωράει σε αυτήν την κίνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καύση αντίτυπου του Κορανίου από Ιρακινό διαδηλωτή, στην Στοκχόλμη την περασμένη Τετάρτη.

Το Ιράν θα καθυστερήσει την αποστολή νέου πρεσβευτή στη Σουηδία διαμαρτυρόμενο για το κάψιμο αντίτυπου του Κορανίου έξω από τέμενος της Στοκχόλμης την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν. Ένας Ιρακινός πρόσφυγας έκοψε σελίδες από το Κοράνι και τις έκαψε μπροστά από το κεντρικό τέμενος της Στοκχόλμης την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της σημαντικής μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα. Εναντίον του άνδρα απαγγέλθηκαν κατηγορίες για υποκίνηση σε μίσος.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε την Πέμπτη τον Σουηδό επιτετραμμένο για να καταδικάσει την προσβολή στα πιο ιερά σύμβολα του ισλάμ. «Αν και οι διοικητικές διαδικασίες για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στη Σουηδία έχουν ολοκληρωθεί, η αποστολή του αναβλήθηκε επειδή η σουηδική κυβέρνηση έδωσε άδεια (σε διαδηλωτή να) βεβηλώσει το ιερό Κοράνι», εξήγησε ο Αμιραμπντολαχιάν στο Twitter σήμερα.

Ο Ιρανός υπουργός δεν διευκρίνισε πότε τελικά θα σταλεί ο νέος πρεσβευτής στη Σουηδία. Αν και η σουηδική αστυνομία έχει απορρίψει στο παρελθόν αιτήματα για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων θα καιγόταν το Κοράνι, η δικαιοσύνη ανέτρεψε τις αποφάσεις αυτές επικαλούμενη την ελευθερία του λόγου.

Την Τετάρτη η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι επέτρεψε την διεξαγωγή της διαδήλωσης αυτής εκτιμώντας ότι «οι κίνδυνοι για την ασφάλεια (...) δεν είναι τόσο σοβαροί ώστε να απαγορευτεί», παρά το γεγονός ότι «ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν ζητά από Σουηδό διπλωμάτη να φύγει εντός 48 ωρών μετά από απέλαση Ιρανού στη Σουηδία

Το Ιράν διέταξε Σουηδό διπλωμάτη να φύγει εντός 48 ωρών, ως απάντηση στην απέλαση Ιρανού διπλωμάτη από τη Σουηδία. Οι σχέσεις των δύο χωρών εντάθηκαν λόγω καταγγελιών για ιρανικές δραστηριότητες εναντίον στόχων στη Σουηδία.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Απέλαση μέλους της ιρανικής πρεσβείας και επίσκεψη Ιρανού πρέσβη στο ΥΠΕΞ

Η Σουηδία απέλασε Ιρανό διπλωμάτη για «ασυμβίβαστες δραστηριότητες» σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης, ενώ κάλεσε τον Ιρανό πρεσβευτή. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για το άτομο ή τους λόγους της απέλασης.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδός εκτελέστηκε στο Ιράν, ανακοίνωσε η ΥΠΕΞ της Σουηδίας

Σήμερα εκτελέστηκε στο Ιράν ένας Σουηδός υπήκοος, ανακοίνωσε η Σουηδή ΥΠΕΞ Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, καταδικάζοντας τη θανατική ποινή ως απάνθρωπη και καλώντας σε κατάργησή της σε όλα τα κράτη.
Σημαία της Σουηδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Αυξήθηκαν οι απειλές λόγω του πολέμου στο Ιράν

Η σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας προειδοποιεί για αυξημένες απειλές λόγω του πολέμου στο Ιράν, με ιδιαίτερη ανησυχία για επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους, τονίζοντας ότι το ιρανικό καθεστώς παραμένει σοβαρός κίνδυνος.