ΓΔ: 2492.71 1.49% Τζίρος: 263.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο

Ρούτε: Προτεραιότητα η αποκλιμάκωση μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν

Ο ΓΓ του NATO, Μάρκο Ρούτε κάλεσε ΗΠΑ και συμμάχους να εργαστούν για αποκλιμάκωση, μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν και την απάντηση με drones που αύξησε την περιφερειακή ένταση.

O Γενικός Γραμματέας του NATO Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως είναι "καίριας σημασίας" για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, να "εργαστούν για αποκλιμάκωση" της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, μετά τα πλήγματα του Ισραήλ σε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

"Πρόκειται προδήλως για μια κατάσταση που εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό. Και πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια εκ μέρους του Ισραήλ", είπε ο Ρούτε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον στη Στοκχόλμη.

"Είναι τώρα καίριας σημασίας για πολλούς συμμάχους, μεταξύ των οποίων και οι Ηνωμένες Πολιτείες, να εργαστούν αυτή τη στιγμή για την αποκλιμάκωση", πρόσθεσε.

"Ξέρω ότι το κάνουν. Και πιστεύω πως αυτό είναι τώρα η απόλυτη προτεραιότητα".

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα σειρά αεροπορικών πληγμάτων κατά του Ιράν, λέγοντας ότι θέτει στο στόχαστρο εκατοντάδες στόχους μεταξύ των οποίων πυρηνικές εγκαταστάσεις. Από την επίθεση σκοτώθηκαν στρατιωτικοί διοικητές και επιστήμονες του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

Η Τεχεράνη απάντησε εξαπολύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) προς το ισραηλινό έδαφος.

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα σε μια ασταθή περιοχή κινδυνεύει να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση", δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Ο Κρίστερσον πρόσθεσε πως υπάρχει "ευρεία συναίνεση στο ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα", αλλά πρόσθεσε πως το ζήτημα θα πρέπει να επιστρέψει "στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

"Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικών απειλών και άλλων επικίνδυνων δραστηριοτήτων", δήλωσε ο Κρίστερσον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρκ Ρούτε πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Στήριξη σε δράσεις κατά Ιράν, χωρίς συμμετοχή ΝΑΤΟ

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, επαίνεσε τις επιχειρήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν, διευκρινίζοντας πως το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί. Τόνισε τον κίνδυνο από τους πυραύλους του Ιράν, ενώ κατηγόρησε το καθεστώς για εξαγωγή χάους και βίας.
Ισραέλ Κατζ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κατζ προειδοποιεί για σκληρά αντίποινα εάν το Ιράν πλήξει το Ισραήλ

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ τόνισε πως σε περίπτωση ιρανικής επίθεσης, η χώρα θα απαντήσει δυναμικά. Η Ιορδανία ανακοίνωσε την κατάρριψη τριών ιρανικών πυραύλων, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί.
αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού στο Ισραήλ λόγω έντασης με Ιράν

Το Ισραήλ πρόκειται να παραλάβει επιπλέον αμερικανικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού, σύμφωνα με Ισραηλινό αξιωματούχο, καθώς εντείνονται οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ιράν μετά την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός.
Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλή επίθεσης κατά Ισραήλ σε περίπτωση πλήγματος σε ιρανικές υποδομές

Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν προειδοποίησε ότι η χώρα θα απαντήσει σε κάθε επίθεση στις υποδομές της, στοχεύοντας και το Ισραήλ αν χρειαστεί, εν μέσω αυξανόμενης έντασης με τις ΗΠΑ.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η κατάπαυση του πυρός με το Ιράν τελείωσε, οι Ιρανοί είναι ψεύτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε πως η εκεχειρία με το Ιράν έχει τελειώσει, αποκαλώντας τους Ιρανούς «ψεύτες» και πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει διαπραγματεύσεις ή επαφές με την Τεχεράνη, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Να μην ακυρώσει το Ισραήλ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ερντογάν τόνισε ότι χωρίς την υποστήριξη των χωρών της περιοχής, οι ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή δεν θα πετύχουν, ενώ κατηγόρησε το Ισραήλ για προσπάθεια υπονόμευσης της συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν.