Η Σαουδική Αραβία και ο Καναδάς θα αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις τους, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο κρατών, μετά τη διακοπή τους το 2018 εξαιτίας της διένεξής του εξαιτίας ιδίως παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πετρελαιοεξαγωγική μοναρχία του Κόλπου.
Η απόφαση ακολουθεί τις συνομιλίες που είχαν την περασμένη χρονιά ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ, εξήγησε χθες η σαουδαραβική διπλωματία στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Αποφασίστηκε να επανέλθει το επίπεδο των διπλωματικών σχέσεων με τον Καναδά στην προηγούμενη κατάσταση», αναφέρει το κείμενο. Το 2018, το Ριάντ είχε προχωρήσει στην απέλαση του πρεσβευτή του Καναδά, στην ανάκληση του δικού του, είχε αναγκάσει χιλιάδες φοιτητές να φύγουν και είχε παγώσει κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επενδυτική τοποθέτηση.
Το βασίλειο είχε διαμηνύσει τότε πως δεν θα ανεχόταν τα «diktats» και την «επέμβαση στις εσωτερικές του υποθέσεις» από πλευράς Καναδά, όπως εξέλαβε τις καναδικές επικρίσεις για την καταστολή των αντιπολιτευόμενων στο βασίλειο. Η Οτάβα καλούσε την εποχή να αποφυλακιστούν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό κράτηση.
Από την πλευρά της, με -σχεδόν πανομοιότυπα διατυπωμένη- ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Καναδή υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί ανέφερε πως τα μέρη συμφώνησαν να «διορίσουν νέους πρεσβευτές» και διευκρίνισε πως ο Ζαν-Φιλίπ Λιντό θα αναλάβει το πόστο. Η συμφιλίωση βασίζεται στην «επιθυμία των δύο πλευρών να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των κοινών συμφερόντων», κατά το κείμενο.
Η ανακοίνωση των δυο κρατών προστίθεται σε σειρά κινήσεων της Σαουδικής Αραβίας για την επαναπροσέγγιση με διάφορα κράτη, με πιο θεαματικές αυτές με το Ιράν -τον μεγάλο της αντίπαλο σε περιφερειακό επίπεδο-, καθώς και με τη Συρία. Χθες, το Ιράν ανακοίνωσε πως ονόμασε νέο πρεσβευτή στο Ριάντ, έπειτα από επτά χρόνια και πλέον ρήξης.
Η σουνιτική μοναρχία ανέλαβε πρωτοβουλίες για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, όπου μαίνεται πόλεμος δυο στρατηγών για την εξουσία από τη 15η Απριλίου, και στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία επενέβη το 2015, επικεφαλής στρατιωτικής συμμαχίας, στον πόλεμο ανάμεσα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και στους σιίτες αντάρτες Χούθι.
Το 2021, οι καναδικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού στον κόσμο, είχαν αξία 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι εισαγωγές 2,4 δισεκ., σύμφωνα με επίσημα δεδομένα της καναδικής κυβέρνησης. Οι καναδικές εισαγωγές ήταν σχεδόν αποκλειστικά πετρέλαιο και πετροχημικά προϊόντα.
Η μοναρχία του Κόλπου επικρίνεται συχνά από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κατάφωρες παραβιάσεις, ιδίως για την καταστολή διαφωνούντων και φεμινιστριών. Τους τελευταίους μήνες επικρίθηκε και πάλι, ειδικά για τις εξαιρετικά βαριές ποινές που επιβλήθηκαν σε πολίτες που άσκησαν κριτική στην εξουσία μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.