ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φωτο: Shutterstock

Γεωργία: Αντιδράσεις από την αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης με Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την αιφνιδιαστική απόφαση να αποκαταστήσει τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από τη διακοπή τους το 2019.

Η πρώτη πτήση εδώ και τέσσερα χρόνια αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα με προορισμό τη Γεωργία και έχει ήδη προσγειωθεί στο Τμπιλίσι, όπου η αντιπολίτευση έχει εξεγερθεί κατά της εξομάλυνσης της αεροπορικής σύνδεσης με τη Ρωσία, την οποία πολλοί Γεωργιανοί θεωρούν επικίνδυνη για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας τους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε την προηγούμενη εβδομάδα την αιφνιδιαστική απόφαση να αποκαταστήσει τις πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, έπειτα από τη διακοπή τους το 2019 σε απάντηση σε αντιρωσικές κινητοποιήσεις στη Γεωργία.

Σήμερα μια απευθείας πτήση ρωσικής αεροπορικής εταιρείας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας και προσγειώθηκε στο Τμπιλίσι.

Σε απάντηση, η γεωργιανή αντιπολίτευση ζήτησε να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.

Η χώρα διατηρεί εδώ και χρόνια περίπλοκες σχέσεις με τη Μόσχα.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία επιτρέπει στους πολίτες των περισσότερων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών να επισκέπτονται τη χώρα χωρίς βίζα, το 2000 επέβαλε καθεστώς βίζας για τους Γεωργιανούς, επικαλούμενη κινδύνους τρομοκρατίας στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου. Εξάλλου το 2019 απαγόρευσε τις απευθείας πτήσεις προς τη Γεωργία, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Ρωσίας.

Το 2008 ενεπλάκησαν σε σύντομο πόλεμο. Μετά το πέρας των συγκρούσεων η Μόσχα αναγνώρισε τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, και εγκατέστησε εκεί στρατιωτικές βάσεις.

Προδοσία

Η αποκατάσταση των πτήσεων, όπως και ένα μέτρο που επιτρέπει από τις 15 Μαΐου στους Γεωργιανούς να διαμένουν στη Ρωσία χωρίς βίζα για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών --με εξαίρεση επαγγελματικούς λόγους--, προκαλεί αντιπαράθεση στη Γεωργία.

Εκατοντάδες δυσαρεστημένοι πολίτες έχουν ήδη βγει στους δρόμους.

Η πρόεδρος της χώρας, η φιλοευρωπαία Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, επίσης επέκρινε αυτή «τη νέα πρόκληση» της Ρωσίας.

Για τον αναλυτή Γκέλα Βασάντζε, ο Πούτιν διεξάγει «έναν υβριδικό πόλεμο» προσπαθώντας «να υπονομεύσει τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση».

Σε αντίθεση με την πρόεδρο, ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Γκαριμπασβίλι χαιρέτισε την επανέναρξη των πτήσεων, αν και διευκρίνισε ότι μόνο οι ρωσικές εταιρείες και αεροπλάνα που εξαιρούνται από τις δυτικές κυρώσεις θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στη Γεωργία.

«Δεν είναι θέμα παρά οικονομικών και εμπορικών σχέσεων», διαβεβαίωσε.

Σχιζοφρενική συμπεριφορά

Οι επικριτές του μέτρου εκτιμούν ότι η κυβέρνηση, συνεργαζόμενη με το Κρεμλίνο, θέτει σε κίνδυνο την ένταξη της Γεωργίας στην ΕΕ .

Η χώρα υπέβαλε κοινό αίτημα ένταξης στην ΕΕ μαζί με τη Μολδαβία, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον Ιούνιο οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν επίσημα καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά έθεσαν όρους στη Γεωργία, κυρίως την εφαρμογή πολλών μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, το εκλογικό σύστημα, την ελευθερία του Τύπου.

«Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Γεωργίας συμπεριφέρεται με σχιζοφρενικό τρόπο”, δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής Τζία Νόντια εκτιμώντας ότι οι επικεφαλής του κόμματος Γεωργιανό Όνειρο “ουσιαστικά σαμποτάρουν την ένταξη» της χώρας στην ΕΕ.

Ο Γκαριμπασβίλι απέρριψε τις επικρίσεις αυτές και διαβεβαίωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του οδηγείται από «τη στρατηγική υπομονή και τον πολιτικό ρεαλισμό».

Το κυβερνών κόμμα τονίζει ότι στηρίζει τα αιτήματα ένταξης στην ΕΕ, αλλά και στο ΝΑΤΟ, κάτι που έχει περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας και είναι επιθυμία του 85% των κατοίκων της Γεωργίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Ωστόσο «η ΕΕ θέλει μια δημοκρατική Γεωργία», υπενθυμίζει ο Νόντια. «Για τον λόγο αυτό το κυβερνών κόμμα, μοναδικός στόχος του οποίου είναι να παραμείνει στην εξουσία, θεωρεί τη Δύση φυσικό του εχθρό και την αυταρχική Ρωσία καλό εταίρο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γεωργία κατηγορεί την Ουκρανία ότι επιχειρεί να εξαπλώσει τον πόλεμο

Το κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο», θεωρείται εντός της Γεωργίας ότι οδήγησε μια από τις πιο φιλοδυτικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς μια πιο φιλορωσική κατεύθυνση, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόθυμος για επαναπροσέγγιση με την Γεωργία

«Είμαστε έτοιμοι να διανύσουμε το δικό μας μέρος του δρόμου, λαμβάνουμε μέτρα διευκόλυνσης και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε ανάλογα με το πώς θα αντιδράσουν οι εταίροι μας», είπε αναφερόμενος στη χώρα αυτή.
Rusia-Akrtika-Mosxa
ΔΙΕΘΝΗ

Ξένο δάκτυλο βλέπουν οι Ρώσοι πίσω από τις κινητοποιήσεις στη Γεωργία

Καλλιέργεια αντιρωσικού αισθήματος από τους Αμερικανούς θεωρεί το Κρεμλίνο ότι κρύβεται πίσω από τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην απόσυρση του νόμου για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΔΙΕΘΝΗ

Για εξαγωγές σιτηρών αυτήν την εβδομάδα προετοιμάζεται το Κίεβο

Οι εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών, εκ των οποίων έως και 25 εκατομμύρια τόνοι είναι εγκλωβισμένοι στην χώρα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου είναι κρίσιμες για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρά το πλήγμα στην Οδησσό, η Ουκρανία προετοιμάζει εξαγωγές σιτηρών

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως τα πλήγματα ήταν μια κραυγαλέα πράξη «βαρβαρότητας» που δείχνει πως δεν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τη Μόσχα ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία της Κωσταντινούπολης.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα αύξησε το πλαφόν στις εξαγωγές ηλιελαίου και αλεύρων από ηλιοτρόπια

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα, ότι το πλαφόν στις εξαγωγές ηλιελαίου αυξήθηκε κατά 400.000 τόνους από την προηγούμενη οροφή των 1,5 εκατομμυρίων τόνων, ενώ το όριο στις εξαγωγές αλεύρων από ηλιοτρόπια αυξήθηκε κατά 150.000 τόνους.