Η λειτουργία της ελεγχόμενης από τη Ρωσία, Διεθνούς Τράπεζας Επενδύσεων (ΔΤΕ) στην Ουγγαρία έχει πλέον «γίνει αδύνατη» μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον θεσμό και για αυτόν τον λόγο η Βουδαπέστη αποφάσισε να πάψει να είναι μέλος της, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.
Ο εθνικιστής λαϊκιστής πρωθυπουργός τόνισε στην κρατική ραδιοφωνία πως οι ΗΠΑ είναι «σημαντικός σύμμαχος» της χώρας του, όμως υπάρχουν διαφορές απόψεις ανάμεσα στη Βουδαπέστη και την Ουάσιγκτον όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μολαταύτα, οι ΗΠΑ δεν «εγκαταλείπουν την προσπάθεια να τους αναγκάσουν όλους να ενταχθούν σε πολεμική συμμαχία», πρόσθεσε ο κ. Όρμπαν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα προβάλει αντίσταση στις πιέσεις για αυτό.
Προχθές Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων (ΔΤΕ), που είχε ιδρυθεί τα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης για να αποτελέσει την αναπτυξιακή τράπεζα των κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Το 2019, η τράπεζα μετέφερε την έδρα της από τη Μόσχα στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και Βουλγαρία αποχώρησαν από τη ΔΤΕ μετά την εισβολή του στρατού της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Η Ουγγαρία είναι η μοναδική εναπομείνασα χώρα μέλος της ΕΕ ή/και του NATO στον θεσμό.
Η παρουσία και μόνο της τράπεζας στη Βουδαπέστη επιτρέπει στη Ρωσία να «επεκτείνει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη» και ανοίγει τον δρόμο ώστε η Μόσχα να ασκεί «κακόβουλη επιρροή» στην κεντρική Ευρώπη και στα δυτικά Βαλκάνια, επιχειρηματολόγησε η Ουάσιγκτον.
Οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έχουν επίσης στο στόχαστρο τρία κορυφαία στελέχη της ΔΤΕ, δύο Ρώσους κι έναν Ούγγρο. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν παραλυτικό αντίκτυπο στη δραστηριότητα των χρηματοπιστωτικών θεσμών, δεδομένου του κεντρικού ρόλου των ΗΠΑ στο διεθνές τραπεζικό και χρηματοοικονομικό σύστημα.