ΓΔ: 2512.07 -0.05% Τζίρος: 208.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία Ευρώπης - Γερμανίας για εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και e-fuels

Το Βερολίνο εξέπληξε τους εταίρους του, στις αρχές Μαρτίου, μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Γερμανία ανακοίνωσαν σήμερα την επίτευξη συμφωνίας για το ξεμπλοκάρισμα κειμένου του σχεδίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής της ΕΕ για τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων, αμβλύνοντας την απαγόρευση των θερμικών κινητήρων μετά το 2035.

Το Βερολίνο εξέπληξε τους ευρωπαίους εταίρους στις αρχές του Μαρτίου μπλοκάροντας την τελευταία στιγμή ρύθμιση που προέβλεπε την εκμηδένιση των εκπομπών CO2 των νέων αυτοκινήτων με την επιβολή ντε φάκτο 100% ηλεκτρικών κινητήρων από το μέσον της επόμενης δεκαετίας.

Το κείμενο υπήρξε αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στα κράτη μέλη και τους διαπραγματευτές τους Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με το πράσινο φως της Γερμανίας, και είχε εγκριθεί στα μέσα του Φεβρουαρίου από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για να δικαιολογήσει την στροφή, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, η Γερμανία ζήτησε από την Κομισιόν να παρουσιάσει πρόταση που θα ανοίγει τον δρόμο σε αυτοκίνητα που θα λειτουργούν με συνθετικά καύσιμα.

Η τεχνολογία αυτή, η οποία βρίσκεται ακόνη στο στάδιο της ανάπτυξης, συνίσταται στην παραγωγή καυσίμου από CO2 που εκπέμπεται από τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Η τεχνολογία υποστηρίζεται από γερμανικές και ιταλικές αυτοκινητοβιομηχανίες και επιτρέπει την παράταση της χρήσης θερμικών κινητήρων μετά το 2035.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν τις τελευταίες εβδομάδες τρόπους για την έξοδο από την κρίση με την Γερμανία, η οποία ζητούσε την ανάληψη αυστηρότερης δέσμευσης σχετικά με τα συνθετικά καύσιμα, στα οποία γινόταν αναφορά στο αρχικό κείμενο, αλλά κατά τρόπο που δεν εθεωρείτο δεσμευτικού χαρακτήρα.

«Φθάσαμε σε συμφωνία με την Γερμανία σχετικά με την χρήση στο μέλλον συνθετικών καυσίμων στα αυτοκίνητα», ανακοίνωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Περιβάλλοντος Φρανς Τίμερμανς στο Twitter. «Στο εξής, θα εργασθούμε για την υιοθέτηση του ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά με τους κανόνες για το CO2 των αυτοκινήτων μόλις γίνει δυνατόν», πρόσθεσε.

«Τα αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με κινητήρα καύσης θα μπορούν να τεθούν σε κυκλοφορία μετά το 2035 αν χρησιμοποιούν ουδέτερα καύσιμα σε ό,τι αφορά τις εκπομπές CO2», δήλωσε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών της Γερμανίας Φόλκερ Βίσινγκ. Η τεχνολογία των συνθετικών καυσίμων αμφισβητείται από τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που την θεωρούν δαπανηρή, ενεργοβόρα και ρυπαντική.

Πολλοί ειδικοί του αυτοκινήτου αμφιβάλλουν ότι θα έχει την δυνατότητα να επιβληθεί στην αγορά απέναντι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι τιμές των οποίων θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια. Η κίνηση αποκλεισμού του κειμένου της Κομισιόν από το Βερολίνο ήταν πρωτοβουλία των φιλελευθέρων του FDP.

Το μικρό αυτό κόμμα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει περί το 5% της πρόθεσης ψήφου, έχει χάσει πέντε διαδοχικές τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ελπίζει να αντιμετωπίσει ως πολιτική δύναμη τους Οικολόγους αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπερασπιστή του αυτοκινήτου ποντάροντας στην αρνητική στάση μεγάλου μέρους του γερμανικού πληθυσμού απέναντι στην απαγόρευση των θερμικών κινητήρων.

Για να διασφαλίσει την ενότητα του κυβερνητικού του συνασπισμού, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς προτίμησε να υποστηρίξει την θέση του FDP. Ο γερμανός καγκελάριος εμφανίσθηκε αισιόδοξος το βράδυ της Πέμπτης για την άρση του μπλοκαρίσματος του ευρωπαϊκού κανονισμοπύ σχετικά με το CO2 των αυτοκινήτων. «Βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πλέον αρκεί να βρούμε τον τρόπο για να θέσουμε σε εφαρμογή την υπόσχεση αυτή» για τα συνθετικά καύσιμα, «η οποία έχει διατυπωθεί προ πολλού από την Κομισιόν», είπε.

Η βιομηχανία από την πλευρά της, θεωρώντας δεδομένο το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για το αυτοκίνητο, έχει επενδύσει μαζικά στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ακόμη και αν καθιερωθούν, τα συνθετικά καύσιμα, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν, «δεν θα παίξουν σημαντικό ρόλο μεσοπρόθεσμα στο μερίδιο που καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσεως», δήλωσε ο Μαρκους Νούσμαν, ο επικεφαλής της Audi (όμιλος Volkswagen), στο περιοδικό Spiegel.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργοστάσιο αυτοκινήτων PSA
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλόκο απέναντι στο τέλος των συμβατικών αυτοκίνητων στήνει η Γερμανία

Το Βερολίνο δημιουργεί συμμαχία με ακόμη 6 ευρωπαϊκά κράτη ώστε να παραταθεί η κατάργηση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης που προγραμματίζεται για το 2035, σημειώνοντας πως χρειάζονται αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Nord Stream 2 αγωγός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο εισαγγελέας Ουκρανίας: Δεν ευθύνεται το Κίεβο για τη δολιοφθορά Nord Stream

Ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας διέψευσε κάθε ανάμειξη της Ουκρανίας στη δολιοφθορά των αγωγών Nord Stream το 2022 και πρότεινε κοινή έρευνα με τη Γερμανία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις εμπλοκής Ουκρανών αξιωματούχων.
Σχέδιο Ανάκαμψης Ευρώπης
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερμανία ζητά περικοπές στον 7ετή προϋπολογισμό της ΕΕ

Οι διαφωνίες για το ύψος του νέου 7ετούς προϋπολογισμού ΕΕ παραμένουν έντονες. Βόρειες χώρες αντιδρούν σε μεγάλη αύξηση, ζητώντας περικοπές. Η Ιρλανδική Προεδρία στοχεύει συμφωνία έως τα τέλη 2026, ώστε να αρχίσουν χρηματοδοτήσεις το 2028.
Θερμόμετρο και καύσωνας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Παρατείνεται ο καύσωνας, θάνατος σε λίμνη, καταιγίδες αύριο

Νέος θάνατος από πνιγμό και περιστατικό θερμοπληξίας βρέφους σημειώθηκαν λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα στη Γερμανία. Η θερμοκρασία έφτασε σχεδόν τους 40°C, πριν απότομη πτώση και ισχυρές καταιγίδες χτυπήσουν τη χώρα.