ΓΔ: 2210.85 0.14% Τζίρος: 304.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
Φώτο: Shutterstock

Σ. Αραβία: Ελεύθερος Αμερικανός πολίτης που είχε επικρίνει τις αρχές της χώρας

Ο Ιμπραχίμ Αλμάντι στις αναρτήσεις του στο Twitter αναφερόταν στις αυξήσεις στη φορολογία, σε αμφιλεγόμενα έργα κατεδάφισης ή ακόμη στη δολοφονία το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ελεύθερος αφέθηκε Αμερικανός πολίτης που είχε καταδικαστεί σε 19 χρόνια κάθειρξη στη Σαουδική Αραβία επειδή επέκρινε τις αρχές μέσω αναρτήσεών του στο Twitter, δήλωσε σήμερα ο γιος του.

Ο 72χρονος Σάαντ Ιμπραχίμ Αλμάντι, ένας Αμερικανός σαουδαραβικής καταγωγής, είχε συλληφθεί το 2021 επειδή είχε αναρτήσει στο Twitter σχόλια επικριτικά προς τις αρχές της μοναρχίας αυτής του Κόλπου, σύμφωνα με τον γιο του Ιμπραχίμ.

Ο Αλμάντι καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2022 σε 16 χρόνια κάθειρξη, ποινή που κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό αυξήθηκε στα 19 χρόνια.

Αφέθηκε ελεύθερος αιφνιδιαστικά τη νύκτα της Δευτέρας προς Τρίτη.

«Αφέθηκε ελεύθερος πριν πέντε ώρες. Βρίσκεται στο σπίτι του στο Ριάντ», εξήγησε ο γιος του.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι στον πατέρα του επιβλήθηκε απαγόρευση ταξιδίων πέρυσι και κατά συνέπεια δεν μπορεί να βγει από τη χώρα.

Η σύλληψή του έγινε σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Ουάσινγκτον ήταν τεταμένες, κυρίως λόγω των διαφωνιών τους για την ενεργειακή πολιτική και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το 2022 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει «την ανησυχία του» προς τη σαουδαραβική κυβέρνηση για την τύχη του Αμερικανού αυτού, εκτιμώντας ότι «η ελευθερία του λόγου δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται».

Το βασίλειο του Κόλπου δέχεται επικρίσεις τους τελευταίους μήνες από οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις αυστηρές ποινές που επιβάλει σε όσους επικρίνουν τις αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ιμπραχίμ Αλμάντι στις αναρτήσεις του στο Twitter αναφερόταν στις αυξήσεις στη φορολογία, σε αμφιλεγόμενα έργα κατεδάφισης ή ακόμη στη δολοφονία το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στρατιώτης ΗΠΑ και Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επιχείρηση για τη σύλληψη του προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο

Ο Τραμπ ανακοίνωσε στο Truth Social ότι οι ΗΠΑ επιχείρησαν να συλλάβουν τον Μαδούρο και τη σύζυγό του. Η ενέργεια ήταν αποτέλεσμα λεπτομερούς σχεδιασμού, με Αμερικανούς κομάντο να κάνουν πρόβες σε αντίγραφο του καταφυγίου.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Υεμένη: Έκκληση Ρούμπιο για αυτοσυγκράτηση μεταξύ των αντιμαχόμενων

Ο Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση στη σύγκρουση της Υεμένης, αποφεύγοντας να πάρει θέση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΗΑΕ. Οι αυτονομιστές του Νότου επιμένουν στους στόχους τους, ζητώντας επανίδρυση του κράτους της Νότιας Υεμένης.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο Χούθι στην Υεμένη καταδικάζει 17 σε θάνατο για κατασκοπεία

Δικαστήριο των Χούθι στη Σανάα καταδίκασε 17 άτομα σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας τους για συνεργασία με εχθρικές χώρες κατά την περίοδο 2024-2025, σύμφωνα με το πρακτορείο SABA.
Κριστιάνο Ρονάλντο γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Μασκ - Ρονάλντο στο δείπνο Τραμπ για τον μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο

Ο Ίλον Μασκ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο συμμετείχαν στο επίσημο δείπνο του Ντόναλντ Τραμπ προς τιμήν του Σαουδάραβα διαδόχου, σε μια εμφάνιση που σηματοδοτεί αναθέρμανση σχέσεων και διπλωματικό ενδιαφέρον.
Αμερικανική σημαία Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπιν Σαλμάν υπόσχεται 1 τρισ. δολάρια επενδύσεις στον Τραμπ

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεσμεύτηκε για επενδύσεις ύψους 1 τρις δολαρίων στις ΗΠΑ, τονίζοντας στο Λευκό Οίκο την εμπιστοσύνη του στο αμερικανικό μέλλον.