ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

ΗΠΑ: Τρεις Σαουδάραβες διώκονται για κατασκοπεία υπερ του Ριάντ

Για κατασκοπεία σε βάρος χρηστών του twitter προς όφελος της Σαουδικής Αραβίας κατηγορούνται δύο σαουδάραβες πρώην υπάλληλοι του διαδικτυακού κολοσσού Twitter κι ένας ακόμη συμπατριώτης.

Δύο σαουδάραβες πρώην υπάλληλοι του διαδικτυακού κολοσσού Twitter κι ένας ακόμη συμπατριώτης τους αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη στις ΗΠΑ για κατασκοπεία σε βάρος χρηστών της υπηρεσίας αυτής προς όφελος του βασιλείου, γνωστοποίησε χθες Τετάρτη ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Οι Αλί Αλζαμπάρα, Άχμαντ Αμπουάμο και Άχμεντ Αλμουτάιρι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται «πράκτορες της Σαουδικής Αραβίας», έψαχναν «στα εσωτερικά συστήματα του Twitter τα προσωπικά δεδομένα αντιπάλων του σαουδαραβικού καθεστώτος και χιλιάδων άλλων χρηστών» αυτού του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης, εξήγησε σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες ο Ντέιβιντ Άντερσον, ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας.

Οι Αλζαμπάρα, 35 ετών, και Αμπουάμο, 41 ετών, άλλοτε υπάλληλοι του καλιφορνέζικου κολοσσού των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορούνται πιο συγκεκριμένα ότι από τα τέλη του 2014 ως την άνοιξη του 2015 χρησιμοποιούσαν την προνομιακή πρόσβαση που διέθεταν στα συστήματα του Twitter για να συγκεντρώνουν εμπιστευτικά δεδομένα που συνδέονταν με λογαριασμούς στον ιστότοπο και να τα παραδίδουν επ’ αμοιβή στο Ριάντ.

Εντόπιζαν και παρέδιδαν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή IPs, αριθμούς τηλεφώνων και ημερομηνίες γέννησης χρηστών με αντάλλαγμα δώρα και ρευστό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο τρίτος ύποπτος, ο Άχμεντ Αλμουτάιρι, κατηγορείται ότι ήταν ο ενδιάμεσος μεταξύ των δύο πρώην υπαλλήλων του Twitter και των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών. Τον βαρύνει επίσης η υποψία πως βοήθησε τον Αλζαμπάρα να διαφύγει από τις ΗΠΑ όταν η ιεραρχία του Twitter άρχισε να διατυπώνει τα πρώτα ερωτήματα.

Οι Αλμουτάιρι και Αλζαμπάρα πιθανόν βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος τους.

Ο Αμπουάμο, ο οποίος, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, φέρεται να είπε ψέματα σε πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Έρευνας (FBI) που είχαν πάει να τον ανακρίνουν τον Οκτώβριο του 2018, τέθηκε υπό κράτηση την Τρίτη στο Σιάτλ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Σαουδικής Αραβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σ. Αραβία: Ελεύθερος Αμερικανός πολίτης που είχε επικρίνει τις αρχές της χώρας

Ο Ιμπραχίμ Αλμάντι στις αναρτήσεις του στο Twitter αναφερόταν στις αυξήσεις στη φορολογία, σε αμφιλεγόμενα έργα κατεδάφισης ή ακόμη στη δολοφονία το 2018 του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι Χούθι προσπαθούν να αυξήσουν τις τιμές πετρελαίου πριν τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τους Χούθι για προσπάθεια αύξησης των τιμών πετρελαίου ενόψει εκλογών, αποδίδοντας ευθύνη και στο Ιράν. Προειδοποίησε πως δεν θα ξεχάσει τις επιθέσεις τους στη Σαουδική Αραβία, ακόμα και μετά τις εκλογές.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ίσως ζητήσω από τον Ερντογάν στήριξη για Σ. Αραβία στον πόλεμο με Χούθι

Ο Τραμπ δήλωσε πως οι Χούθι της Υεμένης «συμπεριφέρονται άσχημα» και ότι ίσως ζητήσει από τον Ερντογάν να στηρίξει τη Σαουδική Αραβία. Οι Χούθι εντείνουν τις επιθέσεις τους ενώ ο Τραμπ συνομίλησε με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Χούθι: Προειδοποίηση γρήγορης απάντησης στις ΗΠΑ για επέμβαση στη Υεμένη

Ανώτατος αξιωματούχος των Χούθι προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν άμεση και επώδυνη απάντηση αν επέμβουν στη σύγκρουση στην Υεμένη. Κάλεσε, επίσης, απομάκρυνση εργαζομένων από σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ανήσυχοι για τη Μέση Ανατολή, εξετάζουμε απάντηση ΗΠΑ στο Ορμούζ

Το Ιράν, υποστηρικτής των Χούθι, εξέφρασε έντονη ανησυχία για τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, καλώντας σε διάλογο και προειδοποιώντας ότι η κλιμάκωση ωφελεί μόνο το Ισραήλ, χωρίς να καταδικάσει τις ενέργειες.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδίκη Ρούμπιο για τις σημερινές επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο αεροδρόμιο Ριάντ με 12 νεκρούς. Δήλωσε πως οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν άμεσα.